Úton a harmadik Bajnokok Ligája győzelem felé 2. rész

 

Úton a harmadik Bajnokok Ligája győzelem felé – 2. rész

 

A csoportmérkőzések nehezebbek voltak

 

A Bajnokok Ligája csoportmérkőzései 2016. november közepén befejeződtek. Az A-csoportból a ZsRK Buducnost, a Metz Handball, a Thüringer HC; a B-csoportból a HC Vardar, az FTC-Rail Cargo Hungaria és a HK Asztrahanyocska jutott a középdöntő I. csoportjába.  A C-csoportból a Győri Audi ETO KC, a CSM Bucuresti, az FC Midtjyland;  D-csoportből az RK Krim Mercator, a Larvik HK és a Team Esbjerg jutott a középdöntő II. csoportjába. A tovább jutó csapatok vitték magukkal a csoportban lejátszott mérkőzéseik eredményeit, a középdöntőben csak a másik csoport három tovább jutott csapatával kellett megmérkőzniük.

          A Győri Audi ETO KC a középdöntő II. csoportjában az élen várta a kezdést.

1.

Győri AUDI ETO KC

4

3

0

1

114-95

19

6

2.

RK Krim Mercator

4

3

0

1

112-110

2

6

3.

Larvik HK

4

2

0

2

114-113

1

4

4.

FC Midtjylland

4

2

0

2

90-101

-11

4

5.

Team Esbjerg

4

1

0

3

110-113

-3

2

6.

CSM Bucuresti

4

1

0

3

96-104

-8

2

 

 – Az elmúlt kettő-három hétben sajnos nem volt ideális a felkészülésünk – nyilatkozta a Krim Mercator elleni első találkozó előtt két nappal Ambros Martín vezetőedző –, sérülések, betegségek, és a magyar válogatott összetartása miatt sem tudtunk folyamatosan teljes létszámban edzeni. Ez azt jelentette, hogy kevesebb időnk volt készülni az előttünk álló feladatokra. Ennek a jele volt a Siófok elleni mérkőzés első félidejében mutatott gyengébb játékunk is. Ez lesz az első középdöntő mérkőzésünk, és biztos vagyok benne, hogy nem számíthatunk egyszerű összecsapásra. Az biztos, hogy Korsós Dorina, Tóth Gabriella és Puhalák Szidónia nem játszhat a szombati találkozón. Eduarda Amorim és Kiss Éva már a héten az első csapattal edzettek, de még más ritmusban, mint a többiek, ettől függetlenül számíthatok rájuk, és szükség is lesz rájuk. Fel kell vennünk a Bajnokok Ligája ritmusát, és ráadásul nehéz ellenfél ellen kezdünk. A szlovén Krim Mercator a másik csoport első helyén végzett, gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy ők a meglepetés csapat. Otthon nem szenvedtek vereséget a csoportkör alatt és két alkalommal is legyőzték a Larvik gárdáját. Ez egy nehéz összecsapás lesz, nem szabad kiindulni abból, hogy kik játszanak az ellenfélnél, tisztelni kell őket, hiszen remek eredményeik vannak eddig.

 

2017. január 28., Győr
Győri Audi ETO KC – RK Krim Mercator
39-22 (20-9)

 

A Bajnokok Ligája középdöntő első fordulójával folytatódott a legrangosabb európai klubkézilabda-kupasorozat. A tavalyi döntős Győri Audi ETO KC számíthatott a sérüléséből felépülő Tomori Zsuzsanna, Kiss Éval és Eduarda Amorim, valamint a frissen szerződtetett Elghaoui Asma játékára, s velük kiegészülve vágott neki az RK Krim Mercator elleni találkozónak. A ljubljanaiak a mérkőzés elején meg tudták lepni a győrieket, Bajramovszka és Milanovics-Litre találataival lépéselőnybe kerültek (10. perc, 4-6). Nem sokáig tudták azonban fenntartani az általuk diktált tempót, az ETO ritmust váltott védekezésben, mint támadásban, és gyorsan megfordította a találkozót. A 20. percben Bódi góljával már négy volt a különbség (12-8), amit folyamatosan mélyített a Győr. Görbicz akcióból és hetesből is eredményes volt, a Siófokról igazolt beálló, Elghaoui is gólokkal mutatkozott be. Az első játékrész végére rendkívül meggyőző játékkal 11 gólos előnyre tett szert a Győr (félidő 20-9). A fordulás után ott folytatta az ETO, ahol abbahagyta, magabiztos védekezéssel és hatékony támadásokkal állva hagyta ellenfelét. Görbicz továbbra is remek megoldásokkal vétette észre magát, ahogy a Bódit váltó Knedlíkova is szép gólokkal szállt be a jobb szélen. A kapuban Grimsbö helyére Kiss Éva állt be, aki hamar elkapta a fonalat és megnehezítette a Krim átlövőinek dolgát. Az ETO fokozatosan lépett meg ellenfelétől, a félidő hajrája előtt Mörk és Orbán is többször volt eredményes, míg a szlovénok kapufákig jutottak, valamint nem tudtak túljárni a bravúrosan védő Kiss Éva eszén (55. perc, 38-19). Ambros Martín az utolsó percekre a fiataloknak is lehetőséget adott, Hudák, Varga és Pál is megmutathatta magát a Bajnokok Ligájában. A végeredményt egy pompás ejtéssel Hársfalvi állította be (39–22) .

 Ambros Martín:Gratulálok az ellenfélnek a fantasztikus eddigi Bajnokok Ligája szezonhoz, ami arra sarkallt bennünket, hogy nagyon komolyan készüljünk ellenük. A legelső perctől kezdve azt éreztem, hogy tisztelnünk kell az ellenfelet, hiszen elsőként jutott tovább csoportjából. Az első tíz percben a nemrég még nálunk játszó Milanovics-Litre Vesnával nehezen tudtunk megbirkózni, láthatóan bizonyítani akart, de utána feljavult a védekezésünk, sok labdát tudtunk szerezni, és gyors indításokból lőttük a góljainkat. Annak örülök a legjobban, hogy a második félidőben a jelentős előny birtokában sem vettünk vissza a lendületből. Az utolsó pillanatig jól küzdöttünk.”

 Uros Bregar:Nagyon nehéz volt ez a meccs. Nem vagyunk még abban a formában, ahol az első körben tartottunk, ráadásul kulcsjátékosunkat veszítettük el. De itt, a Győr otthonában pályára lépni nagy élmény. Az ellenfél Európa legjobb csapata, de a csarnok és a szervezés is nagyon profi. Jó volt itt játszani. Szóval minden rendben volt, csak az eredmény nem. Csalódottak vagyunk, de számítottunk rá, hogy az ETO megmutatja a valódi erejét.”

 

2017. február 5., Esbjerg
Team Esbjerg –
Győri Audi ETO KC
26-32 (12-14)

 

A Krim Mercator elleni kiütéses győzelmet követően a papírforma alapján újabb két pontért utazott Esbjergbe a Győri Audi ETO KC. A sereghajtó dán együttes ráadásul nélkülözni volt kénytelen kulcsjátékosát, Estavana Polmant, aki babát vár. Alaposan bekezdett az ETO: Mörk, Broch és Görbicz is betalált az első percekben, így a magyar csapat 3-0-s rohammal állva hagyta ellenfelét. A hazai csapat azonban nem hagyta magát, s Alm vezérletével kiegyenlített (9. perc, 5-5). Ritmust váltott az ETO, s a hajrához közeledve ötgólosra növelte előnyét Görbicz hétméteresből, majd Groot akcióból szerzett találata révén (22. perc, 7-12). A házigazda azonban nem szeppent meg, Sando kapus folyamatosan javuló teljesítményének és a magabiztos helyzetkihasználásának köszönhetően a hajrában már ismét az egyenlítésért támadhatott (28. perc, 12-13). Ez nem jött össze, sőt, az újabb hetest Görbicz értékesítette, így a szünetben kétgólos előnyben volt az ETO (félidő, 12–14).  A fordulás után egy 4-1-es rohammal tovább tudta növelni előnyét az ETO (34. perc, 18-13), majd Amorimot kiállították, ennek ellenére nem tudott közelebb zárkózni a házigazda dán csapat; sőt, néhány perccel később már ismét öttel vezetett a győri együttes (41. perc, 17-22). Amorim, Görbicz és Groot is jó napot fogott ki, míg Sando ezúttal nem tudott mit kezdeni a jobbnál jobb átlövésekkel. Az Esbjergben  Alm tartotta a lelket, akihez a hajrában csatlakozott Seest, de kettejük góljai is kevésnek bizonyultak a védekezésben is egyre inkább javuló ETO ellen (53. perc, 22-28). Az utolsó percekben Tomori, Mörk és Görbicz is megszórta a dán csapatot, így a győriek magabiztos, hatgólos győzelmet arattak a sereghajtó otthonában és három pontra növelték előnyüket a csoportban (26-32).

 Ambros Martín: Nagyjából úgy alakultak a dolgok, ahogy vártam. Tudtam, hogy a dánok nem állnak valami jól, gondokkal küszködnek, de azt is tudtam, hogy ennek ellenére végig koncentrálnunk kell, ha jó eredményt akarunk elérni. A védekezésünk most nem működött olyan jól, mint szokott, néha nem voltunk elég agresszívak. A hat a hat elleni védekezéssel elégedett vagyok, a hét a hat ellenivel már nem annyira.”

 

2017. február 12., Győr
Győri Audi ETO KC – Larvik HK
27-27 (9-11)

 

Rendkívül döcögősen kezdte a meccset a magyar csapat, az első győri találatra a 7. percig kellett várni (1-2), tíz perc után pedig hiába dobott kevés gólt a Larvik, így is simán vezetett (1-3). A 17. percig nem is nagyon változott a játék összképe, a norvég együttes minden támadását igyekezett minél tovább húzni, ezt nagyszerűen egészítetté ki a lerohanások a labdaszerzések után, amiből volt elég (2–6). Ekkor kicsit magához tért a győri támadójáték, és Toft sem védett már ki mindent, Groot vezérletével feljött ikszre a házigazda (20. perc, 6-6), de a fordítás nem jött össze, sőt, 7-7 után a norvégok egy 4-0-s szériával megint elléptek (28. perc, 7-11). A hajrában kettőt faragott a hátrányából a Győr, de így is mínusz kettővel tértek pihenőre (félidő 9-11). A második játékrész elején a Győr kezdett hatalmas elánnal, előbb egyenlített (12-12), majd Puhalák és Mörk góljaival kettővel megugrottak (37. perc, 14-12). Ekkor újítani tudott a Larvik, az addig főleg időhúzásra játszó norvégok elkezdték szórni a gólokat, és Kurtovic vezérletével folyamatosan egyenlítettek. Az 53. percben Bódi lövésével még a Győrnél volt az előny (24–23), de Kurtovic három találata és Stange átlövése négy perccel később már háromgólos vendégfórt jelentett (57. perc, 24–27). Már-már úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés, de a győriek nem adták fel, hátul lehúzták a rolót, elöl pedig Bódi, Amorim és Broch góljával egy pontot megmentettek (27–27).

 Ambros Martin: „Elsőként szeretnék gratulálni az ellenfélnek, az első félidőben sokkal jobban játszottak, mint mi és azért a teljesítményért is elismerésem fejezem ki, amit a középdöntőben eddig mutattak. Két nagyon különböző félidő volt, az első a védekezésről és komoly harcról szólt, nagyon sok lövőhelyzetünk volt és sokat hibáztunk, ami még idegesebbé tett minket. A második játékrész teljesen más meccset hozott, sok támadással, kevés védekezéssel. Ekkor tudtuk átvenni a vezetést, azonban nem sikerült pontot tennünk az összecsapás végére. Nem tudtuk tovább növelni az előnyt, de végül így is elégedettek vagyunk, a döntetlennel megőriztük a pontelőnyünket.”

 Moen Tor Odvar: „Egy kissé csalódott vagyok, hiszen kezünkben volt a győzelem, úgy érzem ma mi voltunk a jobbak. Ha az összecsapás előtt megkérdezik, aláírom ezt az eredményt. Nagyon makacsul követtünk azokat az irányvonalakat, főleg védekezésben, amiket elterveztünk és ebben nem is hagytuk magunkat megzavarni. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, folyamatosan játékban vannak, de mindig képesek teljes erővel a következő feladatra koncentrálni, s őszintén szólva libabőrös lettem attól a teljesítménytől, amit ma mutattak.”

 

2017. február 25., Ljubljana
RK Krim Mercator – Győri Audi ETO KC
17-34 (10-18)

 

A hazai pályán aratott magabiztos, 17 gólos győzelem után pozitív előjelekkel várhatta az RK Krim Mercator elleni idegenbeli mérkőzést a Győri Audi ETO KC. A csoport első helyén álló magyar együttes ugyan az első percben hátrányba került Milanovics-Litre találata után, ám az ex győri gólja után beindult a henger, Ambros Martín csapata a 9. percben már öt góllal vezetett (2-7). A félidő derekán Kiss Éva védési hatékonyságának és a kihasznált helyzeteknek köszönhetően növelni tudta előnyét az ETO (19. perc, 6-13). Mörk, Bódi és Elghaoui is többször be tudott találni a játékrész hajrájában, így a sok kihagyott ziccer ellenére, nyolcgólos előnyt tudott összeszedni az ETO a szünetre (10–18). A második felvonás első harmadában gyakorlatilag semmit sem változott a játék képe, ahogy a csapatok közötti különbség sem (42. perc, 15-23). Zulics, Koren és Bajramovszka volt a legaktívabb a hazaiaknál, míg a vendégeknél Mörk és Bódi vétette észre magát góllal, gólokkal. A szlovén együttes gólképtelen maradt hosszú percekig, aminek meg is lett az eredménye: az ETO 14 góllal meglépett (56. perc, 16-30). Kiss Éva remekelt a kapuban, 57 százalékos védési mutatóval zárt, úgy, hogy végigvédte a találkozót. Görbicz is ontotta a gólokat, a hajrában hozzá csatlakozott Elghaoui is, aki a gólszerzés mellett heteseket és kiállítást is kiharcolt. Görbicz hajrában szerzett két találata, majd Hársfalvi parádés ejtésével zárult a mérkőzés (17–34). A Győri Audi ETO KC győzelmével bebiztosította helyét a negyeddöntőben, a hátralévő két mérkőzés (Larvik, Team Esbjerg) eredményétől függetlenül. A csoportelsőséghez még egy győzelem szükséges. 

 Ambros Martín:  „Elégedett vagyok a lányokkal, és nemcsak azért, mert megszereztük a két pontot, így továbbjutottunk a negyeddöntőbe, hanem mert egyénileg és csapatként is remek teljesítményt nyújtottak. Úgy álltunk neki, hogy elfelejtettük a Larvik elleni hazai meccset, emiatt is kezdtünk annyira nagy iramban. Sok gólt tudtunk szerezni, úgy érzem, előre tudtunk lépni, és elértük, amit akartunk.”

 

2017. március 5., Győr
Győri Audi ETO KC Team Esbjerg
33-22 (17-11)

 

A már biztos továbbjutás tudatában lépett pályára a Győri ETO a sereghajtó Esbjerg ellen, tétje azonban így is volt a mérkőzésnek: a csoportelsőség biztosítása. A dán együttes a mérkőzés elején jól tartotta magát, vagy úgy is mondhatjuk, kellett néhány perc az ETO-nak, hogy elérje az üzemi hőmérsékletet (9. perc, 4-4). Ezt követően 5-0-s rohamot produkálva meglépett a házigazda (15. perc, 9-4). A győri támadók szórták a gólokat, a vendégeknél Alm vállalkozott a legtöbbször és rendre be is vette Kiss Éva kapuját. A félidő derekán Elghaoui kiállítása alatt és után közelebb zárkózott az Esbjerg (24. perc, 11-8), a hajrában azonban ismét tetemes előnyre tett szert az ETO. Knedlikova kétszer is betalált az utolsó percekben, de Tomori és Mörk is hozzátette a magáét. A végén Karlsson és Van der Heijden kozmetikázta az eredményt, de így is hatgólos előnnyel mehetett pihenőre a győri együttes (17–11). A fordulás után minden ott folytatódott, ahol az első félidőben abbamaradt. Alm és Karlsson szinte felváltva lőtték a gólokat a vendégeknél, de a hazaiaknál Amorim nagyon elkapta a fonalat, így növelni tudta előnyét a magyar bajnok (49. perc, 29-19). Az utolsó tíz percet már tízgólos különbséggel kezdték meg a csapatok, a győri közönség kapva kapott az alkalmon és rászámolt az ellenfélre. A mérkőzés hajrájában Ambros Martín pihentethette kulcsjátékosait, és lehetőséget adott a fiataloknak, többek között Pál és Puhalák is pályára léphetett; utóbbi élt is a lehetőséggel, ő szerezte a győriek utolsó gólját. A Győri Audi ETO KC biztosította csoportelsőségét, így a Larvik ellen találkozó már tét nélküli lesz (33–22) .

 Ambros Martin: „Természetesen elégedettek vagyunk, mert egy nagyon jó csapat ellen sikerült ma nyernünk. Az első helyünk most már biztos a csoportban, jó így tovább dolgozni. Sokkal nehezebb számunkra egy olyan csapat ellen pályára lépni, akik teher és nyomás nélkül tudnak játszan; nekünk ezek a meccsek mindig nehezebbek szoktak lenni. Mivel mindenki szeret az Audi Aréna Győrben játszani, saját magukhoz képest is sokkal jobb teljesítmény nyújtanak ellenfeleink, így számunkra sokkal nehezebb, éppen ezért ez a győzelem sokkal nagyobb jelentőségű. Tanulnunk kell ebből a mérkőzésből, hogy még jobban élvezzük a játékot és kevesebbet idegeskedjünk. Hosszú és kemény a szezon, vannak hullámvölgyeink, de a legfontosabb, hogy most hullámhegyen voltunk a találkozó majdnem egészében.”

 Jesper Jensen: „Nehéz mérkőzés volt számunkra, véleményem szerint Európa legjobb csapata ellen kellett ma pályára lépnünk. A saját bajnokságunkban is nagy nyomás hárul ránk, ezért nagyon vártunk, hogy milyen formában tudunk ma pályára lépni. Szeretnék gratulálni ellenfelünknek, úgy gondolom, ma a sokkal jobb csapat nyert. Remélem, Ambros és csapata végig megy az idei Bajnokok Ligájában, fantasztikus, ahogy játszanak.”

 

2017. március 12., Larvik
Larvik HK – Győri Audi ETO KC
25-26 (12-14)

 

A negyeddöntő párosítása már a mérkőzés előtt kialakult, így gyakorlatilag csak a presztízs miatt volt tétje a találkozónak. Az első gólt Görbicz szerezte hétméteresből, pimasz ejtésével megadta az alaphangot. Tomori találatát követően már a 9. percben időt kért a Larvik mestere (3–7). Elég volt egy félperces győri rövidzárlat, és sorozatban lőtt három norvég góllal egyből szoros lett az állás, sőt a vezetést is átvette a Larvik (18. perc, 9-8). Nem sokáig volt a hazaiaknál az előny, Nora Mörk és Broch góljával fordított az ETO, melynek kilenc játékosa vette be az ellenfél kapuját az első félidőben (12–14). A második játékrészben nagyjából ugyanaz történt, mint az elsőben. A Győr megint elhúzott az elején, nagyrészt a Kiss Évát váltó Grimsbö védéseinek köszönhetően (39. perc, 14-20), a menetrendszerű időkérést követően pedig újra felzárkózott a Larvik (45. perc, 18-21). Tartotta négy-öt gólos előnyét a Győr egészen az 56. percig, amikor Edin mínusz háromra hozza fel csapatát (23-26). Az utolsó négy percben a hazaiak kapusa, Toft volt a főszereplő: Broch ziccerét védte, az ellentámadás során Frafjord beállóból szépített, majd a 11 gólig jutó Riegelhuth száguldott el a jobb szélen, s máris csak egy volt közte. Az utolsó percben Groot harcolt ki hétméterest, melyet Nora Mörk Toft lábába lőtt. Norvég időkérés. Biztos nem ezt beszélték meg, ugyanis eladták a labdát, melyet Groot gólra váltott, de a játékvezetők vissza fújták a helyzetet. A hátralévő öt másodpercben már nem történt érdemleges, győzött a Győri Audi ETO KC – öt pontot verve a csoportmásodik Larvikra (25-26).

Ambros Martín:  „A védekezésünk most volt a legjobb a szezonban, talán ez a legfontosabb, ennek köszönhetjük a győzelmet, amelyet egyáltalán nem könnyű kivívni ebben a csarnokban. Szinte végig vezettünk, de a Larvikot nem lehet megtörni, ez most is kiderült. A találkozó végére el is fáradtunk, de sikerült megőriznünk az előnyünket. Fontos volt a győzelem, hogy jó érzésekkel, magabiztosan zárjuk a középdöntőt, ráadásul az elmúlt meccseken valamivel gyengébb védekezésünket is sikerült jelentősen feljavítanunk, szóval elégedettek lehetünk.”

 Danyi Gábor: „Nevezhetjük presztízsmérkőzésnek a mait, igyekeztünk hozzánk méltó teljesítményt nyújtani. A mérkőzés elején kifejezetten jó védekezést produkáltunk, kiegészülve a jó kapus-teljesítménnyel, rengetegszer tudtuk a Larvikot passzív szituációba kényszeríteni. A második félidőt is nagyon jól kezdtük, de belefáradtunk a nagy iramú, nagy tempójú támadásba, ennek ellenére úgy gondolom, végig kezünkben volt a mérkőzés, megtettük, amit tudtunk és szerettünk volna.”

 

A II. csoport végeredménye

1.

Győri AUDI ETO KC

10

8

1

1

305-234

71

17

2.

Larvik HK

10

5

2

3

279-271

 8

12

3.

CSM Bucuresti

10

5

1

4

265-257

 8

11

4.

FC Midtjylland

10

5

0

5

250-241

 9

10

5.

RK Krim Mercator

10

3

0

7

238-290

-52

  6

6.

Team Esbjerg

10

2

0

8

251-295

-44

  4

 

A mérkőzések eredményeire kattintva külön ablakban a részletes jegyzőkönyvek olvashatóak. 

 

Forrás (nyilatkozatok): Győri Audi ETO KC

 

 

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk