Telekom Veszprém-MOL-Pick Szeged 23-22 (13-9), Magyar Kupa döntő

 

Drámai csatában a Telekom Veszprém

megvédte a címét

 

Két másodperccel a vége előtt Matej Gaber

buta hibája után

Aron Palmarsson időn túli

hétméteresből szerezte meg a Magyar Kupa győzelmet

 

Telekom Veszprém – MOL-Pick Szeged

23-22 (13-9)

 

          TIPPMIX Férfi Magyar Kupa, döntő.

          2017. április 15., szombat, 14:15 óra, Debrecen, Főnix-csarnok, 6500 néző.

          Vezette: Herczeg Péter, Südi Péter.

          Telekom Veszprém: MIKLER Roland (kapus), Mirko ALILOVICS (kapus) – IVÁNCSIK Gergő, SCHUCH Timuzsin, Momir ILICS 1/1, Aron PALMARSSON 5/3, Dragan GAJICS, Andreas NILSSON 1, NAGY László 1, Cristian UGALDE, Gasper MARGUCS 7/1, Mirsad TERZSICS, Renato SULICS 2, LÉKAI Máté 5,  Chema RODRIGUEZ, ANCSIN Gábor 1. Vezetőedző: Javier SABATÉ.

          MOL-Pick Szeged: Jose Manuel SIERRA (kapus), Marin SEGO (kapus) – Sandro OBRANOVICS, Jonas KÄLLMANN 2, BODÓ Richárd 2, Szergej GORBOK, Thiagus Petrus GONCALVES, ZUBAI Szabolcs, BALOGH Zsolt 8, Stas SKUBE 4, Alen BLAZSEVICS, Matej GABER 1, Mario SOSTARICS 2, Pedro RODRIGUEZ ALVEREZ, BÁNHIDI Bence 2, Denis BUNTICS 1. Vezetőedző: Juan Carlos PASTOR.

          Hétméteres: 7 (Gasper MARGUCS 2/1, Momir ILICS 2/1, Aron PALMARSSON 3/3), illetve 5 (BALOGH Zsolt 5/5).

          Sárga lap: 3 (SCHUCH Timuzsin, Andreas NILSSON, Gasper MARGUCS), illetve 3 (Thiagus Petrus GONCALVES, Alen BLAZSEVICS, Mario SOSTARICS).

          Kiállítás: 6 (NAGY László 2’, SCHUCH Timuzsin 4’, Renato SULICS 2’, Mirsad TERZSICS 2’, Cristian UGALDE 2’), illetve 5 (Denis BUNTICS 2’, Jonas KÄLLMANN 2’, Thiagus Petrus GONCALVES 2’, Alen BLAZSEVICS 2’, Matej GABER 2’).

          Végleges kiállítás: 0, illetve 1 (Matej GABER).

 

A döntő előtt a Magyar Kézilabda Szövetség köszöntötte a 2016. év legjobb játékvezető kettősét, a finálét fújó Herczeg Péter-Südi Péter párost. A játékrész első részében mindkét csapatnál a kemény védekezés dominált, s mindkét oldalon a kapusok (Mikler és Sierra) jeleskedtek (11. perc, 3-3). Innen a Veszprém kapott hamarabb lábra, s Aron Palmarsson és Gasper Margucs góljaival elhúztak kettővel (14. perc, 5-3). Látván mindezt, Juan Carlos Pastor időt kért, s a szó szoros értelmében „leordította” játékosai fejét. Mindez nem segített a Szegeden, a Veszprém fokozatosan növelte előnyét (22. perc, 10-5). Tartotta négy-öt gólos előnyét a Veszprém, a szegedi támadók nem tudtak mit kezdeni a címvédő védőfalával; s mint ilyenkor lenni szokott, Lékai Máté hatra növelte csapata előnyét (26. perc, 12-6). A szegedi vezetőedző kikérte második idejét is, s még mindig emelt hangon, de taktikai utasításokat is adott. Ez valamit segített, mert csapata a félidő végére felzárkózott mínusz négyre (30. perc, 13-9).

          A második játékrészre egy másik arculatát mutató Szeged jött ki a pályára, s Sierra vezérletével (7 méterest is hárított) fokozatosan megközelítették ellenfelüket, s Stas Skube találatával kiegyenlítettek (41. perc, 14-14). Javier Sabaté időt kért, de ez csak arra volt egyenlő, hogy mindig megszerezzék a vezetést, melyet a Szeged kiegynlített. Tartott ez a 49. percig, amikor Momir Ilics hetesét Jose Sierra megfogta, s ellentámadásból Mario Sostarics megszerezte a vezetést (50. perc, 18-19). Most az a pillanat jött el, amikor a Szeged vezetett, s a Veszprém egyenlített (55. perc, 21-21). Ekkor kettős emberhátrányba került a Veszprém, s kapus nélkül, öt a hat ellen támadtak, melyet Lékai Máté a balszélről kiszorítva, szinte nulla szögből góllá váltott (59. perc, 22-21). Juan Carlos Pastor azonnal időt kért, s nyugodtan felvázolta csapata számára a teendőket. Játékosai megfogadták az utasításait, ám nem számoltak Mirko Aliloviccsal, aki pár másodperc alatt két ziccert is megfogott. A már teljes létszámban támadó Veszprém pontot tehetett volna az ügy végére, de nem volt szerencséje: Aron Palmarsson lövése a kapufán csattant, mely visszapattant Gasper Margucs kezébe. A veszprémi vezetőedző időt kért 40 másodperccel a vége előtt, ám a taktikai táblára felrajzolt figura nem hozott eredményt: Lékai Máté talpról leadott lövését Jose Sierra kiütötte. Mint ilyenkor lenni szokott, két kihagyott lehetőség után az ellenfél egyenlített: Balogh középre kanyarodva bevette Mirko Alilovics kapuját (60. perc, 22-22). Ekkor csak annyit lehetett látni, hogy a pálya közepén nagy tülekedés kezdődik, megáll a játék, s a játékvezetők felmutatják Matej Gabernek a piros lapot, s 7 méterest ítélnek, melyet időn túl Aron Palmarsson könyörtelenül a kapu bal oldalába vágott (23-22). Ezzel a találattal a Telekom Veszprém megvédte a címét, sorozatban 9., összességében 26. alkalommal hódította el a Magyar Kupát. A négyes döntő legjobbja Gasperc Marguc, legjobb kapusa pedig José Manuel Sierra lett.

          Az utolsó másodpercek története sokáig vitatéma volt és lesz is – ugyanis a jelenet a televíziós közvetítés során nem volt látható. A MOL-Pick Szeged sportszerűen feltett a YouTube-ra egy videót, amelyben tisztán látni mi történt. Nyolc másodperccel a vége előtt Balogh Zsolt gólja után a Veszprémnek még lehetősége lett volna egy gyors támadásra. Ezt akadályozta meg Matej Gaber azzal, hogy a középkezdéshez rohanó Andreas Nilssont felborította, amiért viszont az új szabályok értelmében hétméteres járt a Veszprémnek, a vétkes játékosnak pedig piros lap.

 

          Javier Sabaté: „Egy évvel ezelőtt csak hetesekkel, vagyis szerencsével győztünk, az idén a hatvan percben megnyertük a döntőt. Az igazi játékunkat az első félidőben láthatta a közönség, a másodikban a Szeged Sierra vezérletével nagyszerű húsz percet produkált. Mégis megérdemelt győzelmet arattunk, mert a végén, a legfontosabb pillanatokban újra összeszedtük magunkat.”
          Juan Carlos Pastor:  „Az első félidőben nagyon rosszul játszottunk, a támadásainkban nem volt átütőerő, sok labdát fél helyzetből lőttünk el, vagy nem is jutottunk lövőhelyzetbe. Mégis fordítottunk a második játékrészben, és ez a csapat erejét mutatja. Kár, hogy amikor hat a négy ellen játszottunk, akkor nem lőttünk gólt, sőt kaptunk – ez hatalmas hiba volt.”

 

          Forrás: MKSZ, MOL-Pick Szeged, Nemzeti Sport

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk