Pontvesztés Szlovákia ellen (24-24)

 

Negatívum: döntetlen Szlovákia ellen,

pozitívum: világbajnoki részvétel

 

Az nem volt kétséges, hogy a hazai győzelem (28-19) után, kilencgólos előny birtokában szinte világbajnoki résztvevőnek érezhette magát a magyar csapat. Az, hogy ez teljes egészében valóra váljon, Pozsonyban le kellett játszani a visszavágót. Nos, ez megtörtént: a magyar női válogatott csapni valóan rossz játékkal döntetlent ért el a foggal-körömmel harcoló szlovákok ellen. A mérkőzés egyetlen pozitív hozadéka, hogy elég volt a hazai pályán megszerzett előny a világbajnoki részvételhez.

 

Szlovákia – Magyarország
24-24 (10-11)

 

          NŐI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, 2. MÉRKŐZÉS
          2017. június 14. 18:00 óra, Pozsony,  8000 néző.
          Játékvezetők: Szasa PANDZICS, Borisz SATORDZIJA (Bosznia-Hercegovina).
          EHF-képviselő: Ion SERBU (Románia).
          Szlovákia: Lucia GUBIKOVÁ (kapus), Adriana MEDVEĎOVÁ (kapus) – Karin BUJNOCHOVÁ, Monika RAJNOHOVÁ 1, Marianna REBIČOVÁ 1, Alžbeta RECHTORISOVÁ 1, Veronika HABÁNKOVÁ  3, Kristína PASTORKOVÁ, Mária HOLEŠOVÁ, Julia KUČEROVÁ 1/1, Simona SZARKOVÁ 1, Lucia MIKULČÍK 3, Lýdia JAKUBISOVÁ 5/2, Martina ŠKOLKOVÁ 6, Mária OLŠOVSKÁ, Eva MINÁRČIKOVÁ 2. Vezetőedző: Dusan POLOZ.
          Magyarország:
BÍRÓ Blanka (kapus), KISS Éva (kapus) – SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra 2, SCHATZL Nadine 1, KOVACSICS Anikó 1, HÁRSFALVI Júlia 2, GÖRBICZ Anita 8/3, KISFALUDY Anett 1, KLIVINYI Kinga 3, SIRIÁN Szederke 2, BÓDI Bernadett 2, SZEKERES Klára, MAYER Szabina 2, PÁLOS-BOGNÁR Barbara, LUKÁCS Viktória, TÓTH Gabriella. Vezetőedző: Kim RASMUSSEN.

          Hétméteres: 3 (Julia KUČEROVÁ 1/1, JAKUBISOVÁ 2/2), illetve 5 (GÖRBICZ Anita 5/3).
          Sárga lapok: 3 (Mária OLŠOVSKÁ, Eva MINÁRČIKOVÁ, Julia KUČEROVÁ), illetve 3 (KOVACSICS Anikó, PÁLOS-BOGNÁR Barbara, LUKÁCS Viktória).
          Kiállítás: 5 (Eva MINÁRČIKOVÁ 2’, Martina ŠKOLKOVÁ 6’, Karin BUJNOCHOVÁ 2’), illetve 5 (KISFALUDY Anett 4’, TÓTH Gabriella 4’, GÖRBICZ Anita 21).
          Kizárás: 1 (Martina ŠKOLKOVÁ).
          Technikai hiba: 7 (6+1), illetve 9 (5+4).
          Lövés hatékonyság: 51 % (47 lövés – 24 gól), illetve 50 % (48 lövés – 24 gól).
          Kapus teljesítmény: Az EHF jegyzőkönyve nem tartalmaz erre vonatkozó adatokat.

          Kim Rasmussen szövetségi kapitány egy helyen változtatott az odavágó mérkőzés összeállításában: JANURIK Kinga helyett KISS Éva került a keretbe. A szlovákok kezdtek jobban, ŠKOLKOVÁ két villanásával két gólos előnyre tettek szert (7. perc, 2-0). A magyar támadásokban sok volt a hiba, a játékosok kapkodtak, helyzetekben nem koncentráltak megfelelően (jelzi ezt a sok kapufa), s jól láthatóan kidomborodott a balkezes átlövő hiánya. Végül GÖRBICZ törte meg a gólcsendet: 7 méteresből szépített (2-1), majd SCHATZL egyenlített (2-2). ŠKOLKOVÁ ugyan még megszerezte a vezetést a hazaiaknak (12. perc, 3-2), ám a magyar csapat SZÖLLŐSI-ZÁCSIK góljával előbb egyenlített, majd GÖRBICZ talpról leadott sunyi lövésével a vezetést is megszerezte (14. perc, 3-4). Lassan, de biztosan átvette az irányítást a magyar csapat, s elhúzott három góllal (23. perc, 6-9). A szlovákok azonban nem hagyták magukat, s ŠKOLKOVÁ vezérletével felzárkóztak mínusz egy gólra (28. perc, 8-9), melyet tartani tudtak a szünetig (10-11).
         
A második félidőben KISS Éva állt a kapuba, s pillanatok alatt újra három gólos volt a vendégelőny (10-13). A szlovákok azonban nem adták fel, szívósan küzdöttek és felzárkóztak mínusz egyre (12-13). Sok technikai hiba jellemezte mindkét oldalon a játékot, s ebből a magyar csapat jött ki jobban: BÓDI találatával újra három gól volt az előny (12-15; ez volt az első gól jobbszélről). A 43. percben SCHATZL bokája kifordult, majd rövid ápolás után lesántikált a pályáról. Lehet, hogy ez, lehet, hogy a fáradság megzavarta a magyar csapatot, mivel a szlovák együttes előbb MIKULČÍK góljával egyenlített (16-16), majd RAJNOHOVÁ találatával a vezetést is megszerezte (45. perc, 18-17; másodszor vezetnek a mérkőzés folyamán a házigazdák). ŠKOLKOVÁ kizárása után BÓDI azonnal egyenlített, majd a vezetést is visszavehette volna a magyar csapat, ám GÖRBICZ büntetőjét GUBIKOVÁ kirúgta (másodszor a mérkőzés folyamán). Az utolsó öt percbe lépve a magyar csapat megrázta magát, s MAYER, KLIVINYI és GÖRBICZ góljaival úgy nézett ki, hogy eldöntötték a mérkőzést (56. perc, 20-23). A szlovákok azonban nem adták fel, Dusan POLOZ időt kért, melynek hatására az utolsó percben felzárkóztak mínusz egyre (23-24). Véglegesen eldönthette volna a mérkőzést KLIVINYI, de GÖRBICZ csodapasszát a kapusba vágta, s mint ilyenkor lenni szokott az ellenfél kiegyenlített: az utolsó másodpercben MINÁRČIKOVÁ vágta a labdát a hálóba (24-24).
          Sok jó erről a mérkőzésről nem mondható el. Így, évad végén nem is érdemes elemezni a látottakat. Szemmel láthatóan fáradt volt a csapat, s mentálisan sem voltak topon a játékosok. Ha csak ebből a mérkőzésből kellene kiindulni, néhány játékosnak a nyújtott teljesítménye alapján nem sok keresni valója van a válogatottban. Megkockáztatjuk: örülni kell a döntetlennek is, mert ha BÍRÓ nem  mutatja be bravúrok sorát, s ha az utolsó tíz percben a fáradságtól lépni alig tudó GÖRBICZ nem nyújt kiemelkedőt, csúnyább is lehetett volna a vége. A lényeg: Magyarország egy győzelemmel, egy döntetlennel, 52-43-as gólkülönbséggel kijutott a világbajnokságra.

         Dusan Poloz: „A lányok hatalmas akarattal játszottak, és történelmi döntetlent értek el, hiszen a magyarok eddig mindig legyőztek minket. Tökéletesen elégedett vagyok velük, még ha hibáztak is olykor.

          Kim Rasmussen: Örülök, hogy kint vagyunk a vébén, ami persze kötelező is volt, de annak nem, hogy így. Végig küzdött a csapat, de nem voltak tartósan kiemelkedő egyéni teljesítmények, és gyenge volt a támadójátékunk, rendes átlövés gól nélkül például nem lehet lehozni egy ilyen meccset, a végén pedig sokat hibázva adtuk le az előnyünket. Az utolsó másodpercekben kérhettem volna időt, hogy a győzelemért támadjunk, de a továbbjutás szempontjából ez úgysem számított. Lesz dolgunk júliustól mert a vébén ennél több kell.”

 

 


 

További eredmények

Ausztria–Románia 24-33 (13-11)

Világbajnokságra jutott Románia kettős győzelemmel, 67-53-as gólkülönbséggel.

Svédország–Macedónia 46-27 (26-11)

Világbajnokságra jutott Svédország kettős győzelemmel, 77-47-es gólkülönbséggel.

 FehéroroszországMontengeró 25-23 (11-10)

Világbajnokságra jutott Montenegró 1 győzelemmel, 1 vereséggel, 56-51-es jobb gólkülönbséggel.

 SzerbiaOlaszország 34-16 (14-4)

Világbajnokságra jutott Szerbia kettős győzelemmel, 67-39-es gólkülönbséggel.

LengyelországOroszország 28-32 (14-15)

Világbajnokságra jutott Oroszország kettős győzelemmel, 63-48-as gólkülönbséggel.

  SpanyolországUkrajna 22-20 (14-5)

Világbajnokságra jutott Spanyolország kettős győzelemmel, 46-44-es gólkülönbséggel.

SzlovéniaHorvátország 27-28 (12-16)

Világbajnokságra jutott Szlovénia 1 győzelemmel, 1 vereséggel, 55-51-es jobb gólkülönbséggel.

TörökországCsehország 23-31 (15-14)

Világbajnokságra jutott Csehország kettős győzelemmel, 60-48-as gólkülönbséggel.

A 23. Női Kézilabda Világbajnokságot 2017. december 1. és 17. között rendezik meg 24 válogatott részvételével, a mérkőzéseket hat városban rendezik meg (Bietigheim-Bissingen, Hamburg, Magdeburg, Oldenburg, Leipzig és Trier). A csoportok sorsolására június 27-én, Hamburgban kerül sor. A házigazda Németország, a címvédő Norvégia automatikusan kijutott a világbajnokságra, ahogyan a legutóbbi Európa-bajnoki elődöntőbe jutó Franciaország, Hollandia és Dánia is.  Az említett biztos európai résztvevők mellett Angola, Tunézia és Kamerun az előző Afrika-bajnokság, illetve Dél-Korea, Japán és Kína pedig az Ázsia-bajnokság dobogósaként már szintén kivívta a világbajnoki szereplés lehetőségét. Hozzájuk csatlakozik még Európából a kilenc selejtezős párharc továbbjutója (Románia, Svédország, Magyarország, Szerbia, Spanyolország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia, Csehország), valamint a három legjobb válogatott a Pánamerika-bajnokságról. A 24. résztvevő szabad kártyával indulhat majd a tornán, kilétéről a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) dönt a későbbiek folyamán.

 

Forrás (nyilatkozatok): Nemzeti Sport

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk