Kézilabda kupa

 

Nyilatkozatok az FTC-Bucuresti és a Győr Metz mérkőzés után

 

Egyik szemünk sír, a másik nevet

 

Nem a legjobb előjelekkel indult neki a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek  visszavágóira a két magyar élcsapat. A Ferencváros Bukarestben a vártnál nagyobb arányú vereséget szenvedett (30-25), míg a toronymagas esélyesnek kikiáltott Győri Audi ETO KC meglepetésre Metzben alulmaradt a Metz Handball csapatával szemben (32-31). Mindkét csapat háza táján nagy volt a fogadkozás, mindkét csapat játékosai és szakvezetői úgy gondolták, hogy esélyük van a fordításra. Aztán elérkezett az igazság pillanata! Az egyik csapatnak sikerült, a másiknak nem.

 

FTC-Rail Cargo Hungaria – CSM Bucuresti

26-27 (15-14)

 

A mérkőzés előtt a Ferencváros volt a nehezebb helyzetben. Nemcsak azért, mert mínusz ötről indultak, hanem azért, mert a Bajnokok Ligája címvédője volt az ellenfél. Az optimizmusra az adott okot, hogy a bukaresti elitalakulat a csoportmérkőzések során (a Győr kétszer is alaposan elverte) és a középdöntőben nem szerepeltek valami acélosan. Az első mérkőzésen sem mutattak valami földön túlit, a zöld-fehér gárda 57 percig egyenrangú ellenfélnek bizonyult. Aztán jött a végjátékban az a bizonyos három perc – s elúszni látszott minden. Ennek ellenére Elek Gábor tanítványai megpróbálkoztak a lehetetlennel. Az első félidőben még, úgy ahogy működött a gépezet (15-14), a második játékrészben azonban kiderült, az ellenfelük jobb csapat. Nemhogy a hátrányukat nem tudták ledolgozni, a mérkőzést sem tudták megnyerni. Ebben talán az is közrejátszott, hogy a norvég játékvezetői páros (Kjersti Arnsten, Guro Röen) elég furcsa felfogásban vezette a mérkőzést. Nem segített az sem, hogy a 45. percben a közönség soraiból a pályára dobtak egy sörös poharat, melynek tartalma a román kapu elé és Paula Ungureanura hullott. Percekig állt a játék; s valószínűsíthető, hogy az incidens kiváltja az EHF rosszállását.

              Végül az FTC-Rail Cargo Hungaria kettős vereséggel, 51-57-es gólkülönbséggel kiesett a további küzdelmekből.

Ezúttal Szucsánszki Zita sem tudott segíteni. Fotó: www.fradi.hu

           

                Elek Gábor, az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzője: „Küzdöttünk orrvérzésig, de azt látni kellett, hogy a Bajnokok Ligája címvédője volt az ellenfél, ráadásul az edzőváltás után jobb csapat benyomását keltette, mint amit az egész idényben mutatott. Csalódott vagyok, de valahol az agyam felfogja, hogy ez a realitás, ennek ellenére úgy gondolom, a két mérkőzés alapján nem volt hat gólos különbség a két csapat között. Utólag most már elmondhatom, hogy a kinti utolsó három perc meghatározó volt. Óriási nagy becsapás lenne mindenki számára, ha azt gondolnák, elégedetlen vagyok. Nem vagyok elégedetlen! Úgy gondolom, hogy mindenképpen pozitív évet zárunk. Nyilván van még feladatunk, a bajnokságban még nyolc mérkőzés van hátra, ezeket feltétlen meg kell nyernünk, s a második helyünket biztosan meg kell tartanunk. Ha ez megvan, akkor én feltétlenül sikeresnek értékelem az idényt. Káprázatos mérkőzéseink voltak a Bajnokok Ligája sorozatban, káprázatos hangulatú meccseket játszottunk, nagyon jó csapatokat győztünk le, s nagyon-nagyon jó együttesekkel vívtunk szoros mérkőzéseket. Sajnos, az a bizonyos egy lépés hiányzott, amire nagyon-nagyon vágytunk.”

               Biró Blanka, az FTC-Rail Cargo Hungaria kapusa: „Egy kicsit csalódott vagyok, mivel nem sikerült a továbbjutás, s nem sikerült a győzelem sem. Magam részéről úgy gondolom, hogy a mérkőzés folyamán voltak jó periódusaim, viszont voltak olyan átlövések, amik az „enyémek” voltak, ugyanis a védők jó helyen álltak. Az első félidő végén nagyon jó volt tudni, hogy egy gólos előnnyel tértünk pihenőre. A szünetben beszéltünk is arról, hogy ezt az előnyt meg kellene tartani. Sajnos ez nem sikerült, mert a második félidőben a Bukarest lelassította a játékot, minden gól és kihagyott helyzet után sétálva jöttek fel a kapunk elé, s ezzel mi nem tudtunk mit kezdeni.”       

              Per Andre Johansson, a CSM Bucuresti vezetőedzője: „Szerintem két közel azonos erősségű csapat találkozott, csak kis különbségek döntöttek a párharc során. Nagy szerencsénk volt az első meccs végén, hogy öt góllal el tudtuk lépni. Azóta már jobban összeszoktam a játékosokkal, akik végig sokat segítettek nekem. Két világklasszis kapusom van, sajnos most az első félidőben nem segítettek a társak Grubisicsnek a magyar átlövővel, Jovanoviccsal szemben, ezért úgy gondoltam, talán Ungureanunak jobban fog menni. A hajrában Paula nyerte meg nekünk a meccset.  A két találkozó összképét nézve valóban mi voltunk a jobb csapat.”

              Paula Ungureanu, a CSM Bucuresti kapusa: „Kicsit megijedtem, amikor a második félidőben sörrel és érmekkel dobáltak meg. Úgy érzem, ha kettővel-hárommal elment volna a Fradi, akkor is vissza tudtunk volna jönni."

 

Győri Audi ETO KC – Metz Handball

28-22 (17-12)

 

Nem volt könnyű esetnek mondható a győri visszavágó sem, mivel a francia csapat egy gólos előnnyel  (32-31) érkezett a Rába-parti városba. Ráadásul nagyon fenték a fogukat egy újabb sikerre, amivel felkerülhettek volna a klub krónikájának arany lapjaira. Bizakodásuknak meg is volt az alapja, hiszen a Bajnokok Ligája sorozatban begyűjtöttek már három komoly skalpot (ZsRK Buducsnoszt, HC Vardar, Győri Audi ETO KC); miért ne szerezhetnék meg a negyediket?  Úgy is indult a mérkőzés, hogy nem adják olcsón a bőrüket: keményen, sokszor durván védekeztek, s támadásban igyekeztek iramot diktálni. Aztán a 14. percben történt valami. Ana Gros egy elméretezett lövés közben kapott egy pofont, s szédelegni kezdett. A játékvezetők megállították a játékot, s ápolást kértek. A francia orvos és a gyúró kezelésbe vette a jobbátlövőt, s letámogatták a pályáról. A győri támadás közben Ana Gros visszarohant a pályára, s alaposan megdolgozta Nycke Grootot. A játékvezetők azonnal kiosztották neki a két perces büntetést.  A sasszemű osztrák EHF-ellenőr, Edeltraut Berthold azonnal jelezte, hogy probléma van: a már kiállított francia (szlovén) játékos jogosulatlanul pofozkodott a pályán, mivel a szabály szerint ápolás után három támadást ki kellett volna hagynia. Némi tanakodás után újabb két percet kapott Ana Gros. Ez volt az a pont, ahol megtört a Metz játéka. A Győr fokozatosan növelte előnyét, s az első félidő végén (17-12) nem volt kétséges, hogy a hazai csapat nyeri a mérkőzést, s vívja ki a továbbjutást.

              Végül a Győri Audi ETO KC egy vereséggel, s egy győzelemmel, 59-54-es gólkülönbséggel bejutott a Budapesten rendezendő Final Fourba.

Itt a labda, hol a labda? Tomori Zsuzsanna, Ana Gros, Yvette Broch és Grace Zaadi meredten nézik, hogy hol köt ki a játékszer. Fotó: France Bleu Lorraine/ Anthony Picore

 

              Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője: „Szeretnék elsőként gratulálni a csapatnak, mert a mai győzelem azt jelenti, hogy ott vagyunk a Final Fourban, és persze szeretnék gratulálni a Metz Handballnak is, megmutatták, milyen jó csapat, hiszen sokszor hoztak minket nehéz helyzetbe a két mérkőzés során. Büszke vagyok a csapatomra azok után, hogy nem mindig sikerült azt a játékot nyújtanunk az elmúlt időszakban, amit szerettünk volna, kritikus helyzetekben fel tudtunk állni és ott vagyunk a négyes döntőben. Nyerhetünk és veszíthetünk, de senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy a csapat mindig és mindenhol küzd és harcol.”

              Eduarda Amorim, a Győri Audi ETO KC balátlövője: „Nagyon jó mérkőzést játszottunk ma. Nyugodtan kezdtünk, okosan és meggondoltan kézilabdáztunk, s ráadásul mindezt élveztük is. A következő lépés a Final Four, ott is hasonló játékra számítok, no és persze, a végső győzelemre.”

              Emmanuel „Manu” Mayonnade, a Metz Handbal vezetőedzője: „Nagyon gyorsak voltak a győri lerohanások, nehéz volt megtalálni ellene a megfelelő védekezést. Úgy érzem játékban voltunk, de minden alkalommal, ha elveszítettük a labdát vagy hibát követtünk el, a Győr ezt megbüntette. Húsz percig tudtuk tartani a lépést, ezt követően elkezdett nőni a különbség, amit már nem tudtunk kontrollálni.”

              Ana Gros, a Metz Handball jobbátlövője: Azt kell, hogy mondjam, nagyon csalódott vagyok, de ma az ETO sokkal jobban játszott. Ugyanakkor nagyon büszke is vagyok a csapatomra, hiszen megmutattuk, hogy az utolsó pillanatig tudunk küzdeni, de ma a jobb csapat nyert.”

 

 


 

Görbicz Anita
négy gólt lőtt a Metz Handball elleni mérkőzésen, s az egyik gólja
csodaszámba ment.
Az EHFTV  "Varázslatos Görbicz"-ként jellemezte a magyar irányítót,
aki éppen bal szélről volt eredményes.

A képre kattintva megnézhető a jelenet.

 


 

              Forrás: www.fradi.hu, Nemzeti Sport, www.gyorietokc.hu

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk