Kézilabda kupa

Két arany- és két ezüstérem a Masters Európa-bajnokságon

 

Két arany- és két ezüstérem

a Masters Európa-bajnokságon

 

Az elmúlt hétvégén a portugáliai Gondomarban került sor a 14. Masters
Európa-bajnokságra. A tornán két magyar arany- és két ezüstérem született a nőknél az Angyalok, a férfiaknál pedig a Budapest Old Boys jóvoltából. Az Angyalok története 11., a Budapest Old Boys pedig 10. Európa-bajnoki címét szerezte meg, az Angyalok a +43-as korosztályban sorozatban negyedszer lettek kontinensbajnokok.
 

          – Büszkék vagyunk rá, hogy +43-as csapatunk egymás után negyedik alkalommal lett Európa-bajnok. Sajnos a 33 éven felüliek versenyébe a „negyvenhármasaink” közül senkit nem tudtunk nevezni, hiszen kettős szerepeltetést nem engednek a szabályok, így viszont, ha nem is sokkal, de a döntőben jobbnak bizonyult a portugál Gaia Masters – mondta el Éliás Gábor, az Angyalok csapatvezetője és edzője. – A két éremmel azonban elégedettek lehetünk, a +43-as csapatunk védekezését és Farkas Andrea teljesítményét jól jelzi, hogy az elődöntőben mindössze két gólt kaptunk.

          Farkas Andrea mellett a korábbi válogatott játékosok közül pályára lépett Takács Gabriella is, míg a férfiaknál az 1986-os világbajnoki ezüstérmes magyar együttesből ezúttal ott volt a 2. helyezett csapatban Iváncsik Mihály és Kovács Mihály, a +45-ösök között pedig Európa-bajnok lett többek között Bajusz Sándor, Kertész Balázs, Pásztor István, Rosta István, Rosta Miklós és Zsembery Tamás is.

          Az Európa-bajnokságok történetéről, hátteréről Rév András, a Budapest Old Boys +50-es együttesének tagja és a csapat „motorja” mesélt: – Az Európai Kézilabda Szövetség égisze alatt 2003-ban került sor először Európa-bajnokságra, s a kezdeti terveknek megfelelően két évvel később, 2005-ben rendezték meg újra a tornát. A csapatok annyira megszerették a rendezvényt és olyan népszerű lett, hogy 2005 óta minden évben kiírja az EHF az Európa-bajnokságot. A rendezés elnyerése kapcsán általában azok a pályázó országok élveznek előnyt, amelyek még nem voltak korábban házigazdák. Így esett a választás idén Portugáliára, amely sok európai országból nehezen közelíthető meg, illetve csak repülővel érhető el. A  délnyugat-európai rendezés új színt hozott a versenybe, új résztvevők is bekapcsolódtak. A házigazdák csapatai két aranyat nyertek, valamint egy 4. helyezést is begyűjtöttek. Dejan Perics személyében újabb, egykori világklasszis csatlakozott a torna résztvevőihez, meg is választották a legjobb kapusnak a +45-ös korosztályban; igaz, a Budapest Old Boys elleni döntő elején megsérült. A mi csapatunk történetében a +45-ös együttes ötödik Európa-bajnoki elsőségét szerezte, a +50-es csapat is öt Eb-arannyal rendelkezik, emellett eddig öt ezüst- és egy bronzérmet szereztünk. Szeretnénk folytatni az éremgyűjtést jövőre is.

          Az egyetlen korosztály, amelyben nem volt magyar induló csapat, a férfiak +35-ös versenye volt, ennek ellenére döntőből sem hiányoztak magyarok: a finálét közmegelégedésre a Bócz László,Wiedemann Viktor kettős vezette.

 

A dobogón végzett magyar csapatok:

Nők +43 (aranyérem)

Bahrim Liliána, Farkas Andrea, Gabnai Melinda, Hirmann Mária, Kalmár Zoltánné, Kisgergely Csilla, Kubinszkiné Hegedűs Marianna, Lázár Ildikó, Márki Éva, Oláhné Balogh Tünde, Rimóczi Sándorné, Siposné Tóth Eszter. Edző: Éliás Gábor.
MVP: Gabnai Melinda.

 

Nők +33 (ezüstérem)

Csenki Csilla, Csenki Judit, Gyetván Krisztina, Ivanics Adrienn, Kánya Judit, Liszkay Tímea, Mátrai Nóra, Megyes Ildikó, Nagy Zsuzsanna, Povázsay Nóra, Szaka-Berkesi Dóra, Takács Gabriella, Jakabné Tóth Tímea, Visnyei Ágnes. Edző: Éliás Gábor.
MVP: Csenki Judit.

 

Férfiak +45 (aranyérem)

Bajusz Sándor, Bazsik János, Duchatelet Roderick, Fekete László, Kerekes Károly, Kertész Balázs, Kiss István, Madarassy György, Majercsik Zoltán, Molnár Zoltán, Pásztor II István, Penszki László, Rosta István, Rosta Miklós, Sárkány Gyula, Szabó Gábor, Szijártó Zoltán, Zsembery Tamás. Edző: Buday Ferenc.
MVP: Pásztor II István.

 

Férfiak +50 (ezüstérem)

Cseh Zsolt, Csortos Gyula, Fazekas Mihály, Győrffy Sándor, Horváth Attila, Horváth Imre, Iváncsik Mihály, Kedves László, Király Attila, Kólya Imre, Kovács Mihály, László Gáspár, Lehel Géza, Molnár Gábor, Nemes Tibor, Pásztor I István, Rév András, Török Zoltán. Edző: Kenyeres József.

 

Forrás: MKSZ

 

 

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk