Intejú dr. Bartha Csabával, a Győri Audi ETO KC elnökével

 

Új szezon, de a célok változatlanok
 

Interjú dr. Bartha Csabával, a Győri Audi ETO KC elnökével

 

A 2017/2018-as bajnoki szezon nyitóhétvégéjét követően a Győri Audi ETO KC elnökét, dr. Bartha Csabát kérdeztük az elmúlt idényről, melyet már a klub élén töltött – a sikerekről és a nehezebb pillanatokról, melyek egytől egyig hasznos tapasztalattal szolgálnak a jövőre nézve. A klubelnök betekintést engedett a zöld-fehér együttes rövid és hosszú távon megvalósításra váró terveibe, a klub határozott irányvonalak mentén körvonalazódott játékos politikájába.

          – A kézilabda világába korábban feltehetőleg kevésbé ásta bele magát, ma azonban hazánk elsőszámú, s egyben – az elmúlt szezon sikereire hivatkozva nyugodtan mondhatjuk, hogy – a világ legjobb női kézilabda klubját vezeti. Hogyan értékelné a sportághoz fűződő viszonyát így egy év távlatából?
          – 2016 júliusában kaptam meg a felkérést a Győri Audi ETO KC elnöki posztjára, amit óriási megtiszteltetésnek éreztem, és érzek a mai napig is. Természetesen a megtiszteltetésen túl mindez óriási felelősséggel is jár, hiszen ez a klub rendkívül fényes múlttal és kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet – az elmúlt évtized legmeghatározóbb csapata az ETO mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban, hiszen a magyar bajnokságtól tízből kilenc alkalommal aranyéremmel búcsúzott, a nemzetközi kupaporondon pedig harmadszorra is sikerült elhódítania a BL trófeát. Az elmúlt évben adott volt számomra a feladat, hiszen átvenni egy ilyen klub irányítását nagyon komoly vállalkozás, ami rendkívül sok munkával és számtalan új kihívással járt. Ugyanakkor a megválasztásom után olyan dolgokkal is szembesültem, amelyekre egy ilyen szintű klubnál nem is gondoltam volna…
A menedzsment munkáját teljes egészében átalakítottuk, az én vezetésem alatt új emberek is kerültek a menedzsment-csapatba, s gyakorlatilag egy fél év alatt elértük, hogy mindenki feladatkörét sikerült százszázalékosan meghatároznunk, nincsenek fehér foltok a működésünkben. Támogatóink és szurkolóink részéről biztosan akadnak még olyan területek, amelyek megújításra szorulnak – mi minden nap azon dolgozunk, hogy a kor kihívásainak és a követelményeknek maximálisan megfeleljünk. Azt gondolom, személyemet napról napra egyre jobban elfogadják a kézilabdában; az elmúlt egy évben mind az edzők és játékosok, mind utánpótlás és a szakmai stáb részéről is azt éreztem, teljes egészében elfogadják a véleményem. Bár új sportágba csöppentem – amint erre a kérdés is utal – gyakorlott sportvezetőként, a Magyar Olimpiai bizottság korábbi főtitkáraként és sportigazgató-helyetteseként bőven rendelkezem azokkal az ismeretekkel, végzettséggel, amelyeket egy vezetőnek tudnia kell ahhoz, hogy egy ilyen meghatározó klub élén tevékenykedhessen. Természetesen sosem elégedhet meg az ember, még ha a tavalyi év nagyon szépre is sikerült – a magyar bajnoki cím és a BL győzelem mellett arra törekszünk, hogy ebben az évben is megfeleljünk a kitűzött céloknak. Szeretném megköszönni főszponzorainknak, szponzorainknak és támogatóinknak, hogy a tavalyi évben is biztosították a feltételeket sikeres szereplésünkhöz. Ugyanakkor az új idényben is szeretnénk azt elérni, hogy klubunkra a kézilabda társadalom más szereplői sikereink alapján elvárt módon tekintsenek.

           – Az elmúlt szezonban a zöld-fehér csapat a klub története során – 2013 és 2014 után – harmadik alkalommal emelhette magasba a Bajnokok Ligája győztesének járó trófeát. Gondolta volna, hogy ilyen sikeres lesz az első győri éve? A Magyar Kupa döntőjében szoros csatában maradt alul az ETO, ettől eltekintve mindent elhódított, amit csak lehetett – elégedett a lányok és a szakmai stáb teljesítményével?
          – Mindenképpen elégedett vagyok a tavalyi évvel, bár a Magyar Kupa elvesztése számomra is egy fájó pont volt, hiszen az első trófea lehetett volna, amit a klubbal én is átélek – a BL-győzelem és a magyar bajnoki cím azonban gyorsan feledtette velem a szomorúságot. Az élet mindig tartogat meglepetéseket és kihívásokat – ezt is egy újabb kihívásnak tekintem, hogy idei szezonban a Magyar Kupát is elhódítsuk. Hiszem azt, hogy a csapat még soha nem volt ilyen erős, mint most. Tavaly Ambros Martín vezetőedzővel hónapokat dolgoztunk azon, hogy a lejárt szerződésekről, a játékosaink jövőjéről döntsünk. Korábban is elmondtam, hogy egy nagyon rossz játékos politikával szembesültem érkezésemkor, hiszen tizenegy játékos szerződése járt le egyidejűleg, amely számomra elfogadhatatlan. Ennek a kihívásnak az orvoslása rendkívül sok energiával járt, de örömmel tölt el bennünket, hogy csapatunk meghatározó játékosai minket választottak, és a továbbiakban is folytatják velünk a munkát Győrben. Annak külön örülök, hogy három világsztárt is sikerült igazolnunk a Győri Audi ETO KC játékoskeretébe az új szezonra, hiszen legnagyobb Bajnokok Ligája riválisaink, mint például a Rosztov Don, a Bukarest vagy akár a Vardar együttese eddig is nagyon komoly játékerőt képviselt, a nyár folyamán azonban még tovább erősödtek. Nekünk sem szabad tehát tétlenkednünk, de úgy gondolom jó úton haladunk, és a céljaink eléréséhez szükséges megfelelő játékoskeretet tudtuk kialakítani. 
          A felnőtt csapat kerete 20 fősre bővült a 2017/2018-as szezonban, sokak szerint még soha nem rendelkezett ilyen erős összeállítással a Győr. A nemzetközi porondon is kiváló eredményekkel büszkélkedhető, tapasztalt játékosok mellett több, a Győri Audi ETO KC utánpótlás-bázisában nevelkedő fiatal tehetség is bizonyítási lehetőséget kapott a legjobbak között. Hogy illeszkednek az új igazolások a klub játékos politikájába?
          – A fiatal játékosok szerződtetése nem követelmény, hanem alapfeladatunk, hiszen hat olyan játékos kapott az elmúlt évben profi szerződést klubunktól, akik a serdülő és ifjúsági korosztályban már bizonyították tehetségüket. Ők azok a játékosok, akik a jövőben akár a Győri Audi ETO KC felnőtt keretében is megmutathatják magukat. Az idei szezonban is fognak kapni lehetőséget, hogy letegyék névjegyüket, de azt ki kell jelentenünk, hogy jelen pillanatban utánpótlás játékosként tartjuk őket számon, még ha az első csapat keretét alkotják is. A tavalyi évben volt már olyan játékos, például Pál Tamara, aki többször is megcsillantotta tudását nem csak a magyar bajnokikon, hanem BL mérkőzéseken is, és remekül kapcsolódott be a közös munkába. Mind a hat játékosról el tudom mondani, hogy nagyon motiváltak, viszont ahhoz, hogy a felnőtt csapat meghatározó tagjaivá váljanak, még rengeteget kell dolgozniuk. Elsősorban fizikálisan kell még erősödniük, de természetesen a klub minden feltételt biztosít számukra, hogy top játékosok legyenek belőlük.
           – A klub utánpótlás-koncepcióját ezzel már röviden érintettük is. Magyarország vezető női kézilabda utánpótlás-bázisával rendelkeznek: a kézilabdázás iránt érdeklődő gyerekek már egészen kis kortól kipróbálhatják magukat a sportág különböző válfajaiban – kétkapus dobójáték, szivacskézilabda bajnokság, stb. – nemrégiben több mint 300 gyermek dietetikai, kondicionális és koordinációs képességeket vizsgáló felmérésen vett részt, edzőik továbbképzéseken rendszeresen fejlesztik magukat, hogy naprakész tudással és megfelelő szakértelemmel felvértezve lássák el feladatukat.
          – A klub egyik nagy hiányosságaként a sporttudomány területén zajló felmérések hiányát jelölném meg – ezt a tavalyi évben elkezdtük orvosolni, a kiválasztott gyerekeket felméréseknek vetettük alá. Két nagy felmérésre került sor az elmúlt idényben. Az egyik az ún. kondicionális és koordinációs képességek állapotának felmérését jelentette, amelyben elsősorban az utánpótláskorú játékosok képességbeli hiányára próbáltunk fókuszálni, hogy az e hiányosságokból fakadó egyéni képességfejlesztésre helyezhessük a hangsúlyt. A másik egy táplálkozástudományi felmérés volt, ahol az egyénre szabott vizsgálatok és az étrend-tervezés mellett nagyon fontos, hogy a gyerekek táplálkozással kapcsolatos gondolkodása a mennyiségi felfogásból a minőségi felé mozduljon el. A felméréseken és a szakmai munkán túl a menedzsment is nagy szerepet vállal játékosaink megfelelő táplálkozásának kialakításában, s örömmel mondhatom, hogy új partnerünkkel, a SCITEC Ipari és Kereskedelmi Kft.-vel létrejött megállapodásunknak köszönhetően a 2017/2018-as szezontól mind a felnőtt, mind az utánpótlás csapataink magas szintű, teljes értékű táplálék-kiegészítőkkel történő ellátása biztosított. Fontos még mindemellett megemlítenünk, hogy nem csak a sportolók, hanem az edzők is részletes tájékoztatást kapnak arról, mire kell odafigyelniük a játékosok étkezésével kapcsolatban.
          A felkészülési időszak véget ért, a csapat már túl is van az első bajnoki mérkőzésén, melyen fölényes győzelmet aratott a Debrecen együttese felett. A szezonkezdést árnyalja azonban, hogy van néhány hiányzó a keretből – Kari Aalvik Grimsbö térdműtétből lábadozik, Nycke Groot mandulaműtéten esett át, a hétvégi találkozón Anja Althaus is kisebb sérülést szenvedett egy kemény ütközést követően – mit lehet tudni a fent említett játékosok állapotáról, bevethetőségéről? Milyen a hangulat a csapaton belül, mit tapasztal?
          – Véleményem szerint a csapaton belül remek a hangulat, bár igaz, néhány játékosunknak vannak problémái. Anja sérülése valójában egy sportbaleset volt, hiszen a mérkőzés hevében az ellenfél nem szándékosan okozott sérülést neki, ajkát két öltéssel összevarrták és a héten már edzésbe is állt; ez az apróbb kellemetlenség nem hátráltatja a munkában. Nycke krónikus, visszatérő mandulagyulladásának azzal tudtunk véget vetni, hogy kivették a manduláját, két hétig nem sportolhatott, ezen a héten viszont már elkezdte a könnyített edzésprogramot. Nagy valószínűséggel az MTK elleni bajnoki mérkőzésen már rövid időre pályára is lép, de a Siófok elleni hazai találkozón azt gondolom, száz százalék, hogy a csapat rendelkezésére tud állni. Kari hosszabb kiesése elsősorban abból fakadt, hogy a korábbi sérülései miatt egy alapos tisztításra volt szükség a térdében, mely hosszabb regenerációt igényel. Karira jellemző módon, hihetetlen elszántsággal végzi a rehabilitációt, minden edzői és orvosi utasítást betartva végzi a külön munkát, valamint erőnléti és rehabilitációs edzőinkkel, külső segítséget is igénybe veszünk a lehető leghatékonyabb rehabilitáció érdekében. A múlt héten már néhány gyakorlatra be is állt a kapuba, ezen a héten pedig egyre több közös edzésen is részt vesz, de természetesen a száz százalékos állapotától még messze van. Jelen pillanatban úgy számolunk, hogy a BL rajtra már teljes értékű játékosként számíthatunk rá.
          – A népes ETO-szurkolótábor már izgatottan várta az új idény kezdetét. Mit üzen nekik?
          – Szurkolóink egyszerűen fantasztikusak, és ezt nem azért mondom, hogy jó színben tűnjek fel a szemükben – sportvezetői múltamból fakadóan sem volt soha ez a célkitűzésem, sokkal inkább a tiszteletre és a kölcsönös együttműködésre alapozva szólok hozzájuk. Rendkívül jó kapcsolatot ápolunk a szurkolói egyesülettel, havi rendszerességgel kommunikálunk, egyeztetünk velük. Többször elmondtam már, hogy felemelő érzés azt látni, hogy szurkolóink mindenhova elkísérik a csapatot, legyen szó hazai vagy nemzetközi mérkőzésről. Ezzel kapcsolatban azt tudom nekik mondani, hogy amit eddig a klub részéről támogatásként kaptak, a magyar bajnoki mérkőzésekre utaztatásukat, a nemzetközi bajnoki mérkőzésekre érvényes belépőiket a klub továbbra is biztosítja. Az üzenetem nem más feléjük, minthogy ugyanilyen lelkesedéssel, motiváltsággal a fair play szellemmel buzdítsák a lányokat a 2017/2018-as szezonban is.

          Forrás: Győri Audi ETO KC/Nagy Kata

 

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk