Kézilabda kupa

Zdravko Zovkó: Csalódás volt számomra az idei év

– Jelen pillanatban egy dologban biztos vagyok, miszerint mindenki egyaránt örül annak a legjobban, hogy véget ért a 2020/21-es szezon. Maximalista vagyok, így összességében csalódás volt számomra az idei év. Számtalan oka van annak, hogy így alakultak a dolgok – kezdte évértékelő interjúját Zdravko Zovko, a Siófok KC csapatának vezetőedzője.

A horvát szakember 2020. október végén vette át a csapatot, miután a klub- vezetés 5 győzelem és 3 vereség (Győr 21-30; DVSC 25-30; MTK 31-33) után megköszönte Bent Dahl munkáját. Idő közben pedig Nerea Pena, Laura van der Heijden, Danick Snelder és Dinah Eckerle is elhagyta a csapatot.

Amikor megérkeztem a klubhoz, akkor egy ezer sebből vérző öltözőt vettem át. A keret sem fizikálisan, sem pedig mentálisan nem volt jó állapotban. Az első két hónapban voltak biztató jelek, úgy tűnt, hogy jó irányba indultunk el, de aztán mind a belső, mind pedig a külső hatások megakadályoztak bennünket abban, hogy ez kiteljesedjen. A Covid-19 árnyékában nagyon nehéz volt sportszakma- ilag menedzselni ezt az évet. A fertőzések miatt többször karanténba kerültünk, ráadásul ennek hatására több kulcsemberünk is kiesett hosszú hetekre. A sze- zont végigkísérő sérüléshullámról nem is beszélve, mely gyakorlatilag folyama- tosan nehezítette a felkészülésünket. Én magam is ledöbbentem, amikor a sze- zon végén megnéztem a jegyzeteimet, és realizáltam, hogy hét hónap alatt ösz- szesen tizenegy edzést (!) tudtam levezényelni úgy, hogy a teljes keret a rendel- kezésemre állt. Így nagyon nehéz csapatot építeni.

Such Nelli és Katarina Jezics mellett nem volt olyan játékos, aki végig bevethető lett volna. Andrea Kobetics mindössze tíz bajnokin szerepelt, és januárban lépett pályára legutóbb. Gnonsiane Niombla és Tóth Gabriella is kevesebb, mint húsz bajnoki mérkőzésen volt bevethető. Továbbá koronavírus fertőzés, illetve kisebb sérülések miatt Tomori Zsuzsanna, Szikora Melinda, Kiss Nikolett, Tamara Horacek, Hársfalvi Júlia, Simone Böhme és Camille Aoustin is lemaradt a bajnoki évad egyes szakaszairól. 

Az EHF European League volt az a sorozat, ahol végig komoly motiváltságot éreztem egyénileg és csapatszinten egyaránt. A Final Four hétvégéje fantasz- tikus volt. Akaraterő, koncentráltság, és olyan csapatkohézió volt jelen Románi- ában, amire őszintén mondom, hogy büszke voltam. Másrészről viszont van ben- nem némi hiányérzet is, mert ez kellett volna legyen az alap, ezt szerettem volna látni és tapasztalni egész évben, nem csak a nemzetközi porondon.


– A Magyar Kupa búcsút, illetve annak körülményeit nagyon sajnálom, hiszen a DVSC elleni negyeddöntőt gyakorlatilag 45 percen keresztül uraltuk. A zsebünk- ben volt a továbbjutás, de a hajrára szó szerint elfogytunk. Ráadásul a tavasz folyamán ez visszatérő probléma volt. Elég, ha csak a Dunaújvárosi KKA (19-27) elleni bajnoki vereségre gondolok, ahol 17-18 után húsz perc alatt egyetlen egy gólt dobtunk, és teljesen szétestünk. Sokszor éreztem, hogy kevesen vagyunk, és a csapat nincsen megfelelő állapotban, ami nyilván egy folyamat része, vissza- vezethető a fentebb már elmondottakra.

Ami a bajnokságot illeti, a hetedik hely természetesen nagy csalódást keltő számunkra, hiszen szerettünk volna a dobogón végezni. Voltak olyan vereségek, melyek egy ilyen szintű játékoskeretnél nem férnek bele. A Békéscsaba elleni fiaskó pedig egyenesen megmagyarázhatatlan. Erre nem is lehet kifogás. Ha a záró fordulóban nyerünk, akkor a pontok levonása mellett is meg lett volna a nemzetközi kupaindulást érő pozíció, mely a legfontosabb feladat volt, prioritást élvezett minden előtt. 

A 2020/21-es szezonban három különböző sorozatban – K&H Női Kézilabda Liga, Magyar Kupa, EHF European League – összesen 38 tétmérkőzést abszolváltak: 25 győzelemmel, 2 döntetlennel, 11 vereséggel, és 1168:1052-es gólaránnyal. Ez mérkőzésenkénti 30,7 lőtt, illetve 27,7 kapott gólt jelent. A csapat legeredmé- nyesebb játékosa Katarina Jezics volt 163 találattal, akit Kiss Nikolett (126) és Gnonsiane Niombla (112) követ a képzeletbeli dobogón.

– Ha a teljes képet nézzük, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy sportszakma- ilag és gazdaságilag egyaránt komoly nehézségeket okozott ez az év a klub számára. Úgy gondolom, hogy jelen helyzetben ez nem egyedi jelenség a sport világában, a problémák globális kereteket öltenek. Véleményem szerint az ilyen nehéz időszakokban kell összefogni, megértőnek és lojálisnak lenni. Természe- tesen nem egy ideális helyzet az, ha egy klubnál csúsznak a fizetések, de a Covid-19 megjelenése óta nem is beszélhetünk ideális helyzetről. Testközelből láthattam nap, mint nap, hogy a klub tulajdonosának milyen erőfeszítéseket kellett tennie azért, hogy ha késésekkel is, de biztosított legyen a működés, és legyen jövője a kézilabdának Siófokon.  Ami volt, az elmúlt! Tanulnunk kell az el- követett  hibákból, és hiszem, hogy erre képesek is vagyunk. A folytatásban egy merőben más felfogást képviselő csapatot szeretnénk felépíteni. Most minden- kinek, így a játékosoknak, a szakmai stábnak, és a klub vezetőinek is kell egy kis pihenés, hogy aztán újult erővel kezdhessük meg az építkezést – zárta szezon összegzését Zdravko Zovko.

Forrás: Siófok KC honlap

2021-06-03

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk