Kézilabda kupa

Válogatott játékosok hosszabbítottak a Ferencvárosban

Végtelenül boldog és büszke vagyok, hogy két meghatározó játékosunkkal is sikerült megállapodni a jövőre lejáró szerződése meghosszabbításáról – mondta Bognár László, a szakosztály ügyvezető igazgatója. – Márton Gréta saját neve- lésű játékosunk, 2007 óta van a klub kötelékében, és nem győzzük hangsúlyozni, hogy milyen sokat jelent a Fradinál az efféle hűség. Fiatal kora ellenére nagyon érett gondolkodású, tudatos sportoló, és öröm látni, hogy ezt a kiegyensúlyozott szellemiséget, amely egybecseng a Ferencvárossal, otthonról hozza. Gréti stabil teljesítményt nyújt évek óta, megérett arra, hogy a csapat húzóembere, igazi vezére legyen. Hisszük, hogy sok van még a pályafutásában. Klujber Katrin  nem nálunk nevelkedett, de itt vált meghatározó, válogatott kézilabdázóvá, és itt tette meg pályafutásában azt a lépcsőfokot, amellyel az európai élmezőnybe ért. Rengeteget fejlődött az elmúlt években, megmutatta, hogy mekkora poten- ciál rejtőzik benne már most, fiatal kora ellenére is, de még többet tud kihozni magából. Nem véletlenül tartották őt a magyar kézilabda egyik legnagyobb tehetségének, mindenki láthatta, hogy mire képes, és mostanra ki is lépett már a tehetség kategóriából. Hosszú út áll még előtte, sokat kell dolgoznia és fejlődnie, de hiszem, hogy posztján igazi klasszissá válhat. Gréti és Keti esetében is külön öröm, hogy bőven, csaknem másfél évvel az eredeti szerződés lejárta előtt sike- rült megállapodnunk a hosszabbításról. Nagyszerű visszajelzés, hogy bíznak ben- nünk, bíznak a Ferencvárosban, hogy együtt elérjük a céljainkat.

Klujber Katrin: „Jólestek a szurkolói üzenetek”

– Mit jelent számodra ez a szerződéshosszabbítás?
– Biztos pontot kaptam, és ez nekem nagyon fontos. Alaposan meglepett, ami- kor szóltak, hogy szeretnének velem arról beszélgetni, hogy már most írjunk alá plusz két évet, hiszen még másfél év hátravolt a korábbi szerződésből is. Boldog vagyok, hiszen azt bizonyítja, hogy fontos vagyok, a csapatnak és a vezető- ségnek is.

Folyamatosan a legjobb gólszerzők között látható a neved, és nemcsak a csapaton belül, hanem a bajnoki és a Bajnokok Ligája-ranglistán is. Aligha- nem sok klub örülne, ha a keretében tudhatna.
– Hívtak más csapatoktól, de a maradásom mellett sokkal több ok volt a fejem- ben. Sokat jelent számomra például, hogy már most jelezték, szükség van rám, hogy közel tudhatom magamhoz a családomat, motiválnak a kitűzött célok és komoly szerepet kapok a csapatban. Jólestek a szurkolóktól kapott üzenetek is: sokan mondták, amikor néhányan távoztak, hogy nagyon nem szeretnék, hogy én is elmenjek. Pedig ők is tudták, hogy 2022-ig fix a szerződésem, mégis aggód- tak. Csak azt sajnálom, hogy nem lehetnek velünk személyesen a sportcsar- nokban, nagyon örülök majd, ha végre itt lehetnek, és talán kicsit ők is nekem.

– Hogy kezeled a népszerűséget?
– Érzem, hogy ez elvárásokkal is jár, de elbírom ezt a terhet. Az elején kicsit tar- tottam attól, hogy mi lesz, ha a nagyon jó kezdés után esetleg visszaesik a tel- jesítményem, mert nem lehet mindig csúcson lenni, hiába akarok. Nem nyo- maszt az elvárás, talán azért sem, mert akkor is kapok üzeneteket, amikor hul- lámvölgyben vagyok. Olyankor adja a legtöbbet, hogy leírják, mellettem, mel- lettünk vannak, csak bízzak magamban. Ez mindig megerősít abban, hogy meg tudom csinálni.

– Te mit vársz magadtól?
– Tudom, hogy feltettek egy polcra, a szurkolók és a vezetőség is, tudják, hogy mire vagyok képes, én pedig ez a szint alá nem szeretnék menni. Minden mér- kőzésen szeretném kihozni magamból a száz százalékot és fejlődni akarok.

– Mely területeken?
– Fizikálisan leginkább, hiszen védekezésben nem vagyok még a topon, pedig szeretnék stabillá válni, hogy ne kelljen mindig cserélni. Sokat dolgozom ezen, de van még hova fejlődni.

– Mit szólt a családod a hosszabbításhoz?
– Örültek, amikor mondtam nekik, mert nem akarták, hogy bárhová máshova elmenjek. Kicsit olyan ez most nekik, mint amikor Dunaújvárosban voltam, akkor se tudták elképzelni, hogy váltok majd, és most sem.

– Miért?
–  Mert látják rajtam, hogy mennyire jól érzem magam, hogy boldog vagyok. Az idősebb húgomnak például, csak egyetlen kérdése volt: hogy jól érzem-e itt magam? Miután válaszoltam, azt mondta, hogy akkor nincs több kérdés. Még csak tizenöt éves lesz, de nagyon érett nő, komoly személyiség, teljesen más, mint mi a picivel, sok komoly témát meg tudok vele beszélni, olyanokat is, amiket talán a legjobb barátnőkkel vagy a csapattársakkal se.

– Ha már szóba jött a komolyság. Elek Gábor mondta korábban, hogy geng- szter vagy a pályán. Nyáron érkezett a keretbe egy hozzád hasonló, ugyan- csak balkezes játékos, aki hasonlóan váratlan és „lehetetlen” megoldásokkal hívja fel magára a figyelmet, mint te…
– Angela (Antje Angela Malestein. A szerk.) is olyan bolond, mint én… Volt egy-két figura, amit előre megbeszéltünk, de a legtöbbször spontán jönnek ezek a labdalopások vagy trükkök. Szükségem van erre a vagányságra, egy-egy extra, látványos gólra, és szerintem ettől a sportágunk is érdekesebb. Angitől sokat tanulok, szemtelen, de okos a pályán és rutinosan csinálja ezeket, szeretnék még ellesni tőle néhány megoldást.

– Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy eredményes legyen a Ferencváros?
– Szerintem jó felé indultunk a nyáron, akik jöttek, mind a csapat stabil, megha- tározó tagjaivá váltak. A védekezés a legfontosabb, és többször is megmutattuk már, hogy a legmagasabb szinten is képesek vagyunk jól teljesíteni, hogy egyet- len meccsre se feltartott kézzel megyünk ki. Persze, sok munka áll még előttünk, fejlődnünk kell, de bízom benne, hogy sikeresek leszünk!

– Mit remélsz a következő három és fél évtől?
– Először is azt, hogy lesz végre egy teljes, normális idényem a Fradival, ahol nem jön közbe semmi, mert ilyenhez még nem volt szerencsém… Persze, így is renge- teget léptem előre, mióta itt vagyok, talán fejben a legtöbbet, de természe- tesen akadnak olyan mozdulatok is, amit itt tanultam Gábortól és a rutinos játékosoktól. Hiszem, hogy a következő időszakban kihozhatom magamból a maximumot. A Fradival nagy célok vannak előttünk, ezek elérésben pedig én is szeretnék részt venni.

– Van benned bizonyítási vágy?
– Van, mindig bizonyítani szeretnék, mindig a legjobb akarok lenni. Például, védekezésben is, ahogy mondtam, mert ebben nem vagyok túl erős, de ha nekem a támadásoknál van nagyobb feladatom, akkor ott akarom segíteni a csapatot. Ezért is gondolom, hogy nekem támadásban többet kell mutatnom, hogy ez gólokban jön vagy kiszolgálásban, az mindegy. A válogatottban is meg akarom mutatni, hogy miért vagyok ott, hogy ne mondhassa senki, csak azért vagyok válogatott, mert a klubedzőm a szövetségi kapitány.

– Ki táplálja leginkább ezt a bizonyítási vágyat?
– Elsősorban én, mert magamnak szeretnék megfelelni. Maximalista vagyok, ha úgy érzem, nem ment jól a játék, akkor kívülről hiába mondják, hogy ügyes voltam… Tartozom a teljesítményemmel a csapatnak, az edzőmnek és a veze- tőségnek is, illetve a családomnak. Persze, a szüleim mindig támogatnak, de nem szeretem egy rossz meccs után azt hallgatni, hogy milyen gyenge voltam. A meccsek után mindig beszélünk, mint ahogyan a mamával is.

– Kötelező körök?
– Azok. De belső kötelesség, mert én szeretném.

Márton Gréta a Fradi TV keddi adásában beszél részletesen szerződésével és pályafutásával kapcsolatban (Fradi TV – magazinműsor, M4 Sport – március 9., kedd, 16:30 óra. Ismétlések: március 10., szerda, 0:00 óra; március 10., szerda, 9:25 óra; március 10., szerda, 16:30 óra).

Forrás: fradi.hu – Fotó: fradi.hu / 24. hu

2021-03-08

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk