Kézilabda kupa

Tamás Sándor barcelonai emlékei

           – Negyven éve, a Szeged első nemzetközi meccsén 27–22-re nyertek a Barcelona ellen. Hogy emlékszel vissza a találkozóra?
          – Mintha most történt volna, annyira megmaradt ez a meccs bennem. Izgalommal készültünk, totális telt ház volt még a régi sporiban. Sőt, annyian voltak kíváncsiak ránk, hogy a parkolóban hangfalakon keresztül közvetítették a meccset. Nyertünk, különösen Buday Feri játszott kiemelkedően, 10 gólt dobott a katalánoknak.
          – Már akkor híres volt a Barcelona?
          – Közel sem volt akkora sztárcsapat, mint napjainkban. Azt nem szabad elfelejteni, hogy akkor még kevés ember élt profiként a kézilabdából. Én a Volánnál anyagbeszerző voltam, a makói egységnél dolgoztam napi négy órában. A katalánoknál játszott egy lelkész is, ügyes kis átlövő volt, sok gólt dobott ellenünk.
          – Milyen volt az első külföldi útja a csapatnak?
          – Badó László rettegett a repüléstől, így ő vonattal jött utánunk. Elég hosszú utat tett meg, mire a katalán városba ért. Mi arra törekedtünk, hogy a megszerzett előnyt megtartsuk, és ez sikerült, ugyan 15–13-ra kikaptunk, de a negyeddöntőbe jutottunk, ahol végül a lengyel Lódz búcsúztatott bennünket.
          – Nagyon kevés gól esett a barcelonai meccsen. Ilyen jól védekezett mindkét csapat?
          – Akkor még lehetett hosszasan támadni, nem volt passzív a játék, nem volt időkérés sem, egészen más tempó jellemezte a meccset. Azóta hihetetlen változáson ment át a sportág, brutális lett az iram.
          – Valami jó sztori?
          – Nagyon kedvesen fogadtak bennünket Spanyolországban. A meccs után elvittek bennünket egy discóba, három emeletet mentünk lifttel a terembe. Ilyet előtte még nem is láttunk. Giricz Sanyi nagy mókamester volt. Szobatársam volt. A megnyert meccs után ugrott egy fejest az ágyába, majd mozdulatlan maradt. Én azt hittem, hogy nagy a baj, mentem szólni a társaknak, hogy segítsenek. Mire visszaértünk a szobába, már szelte a kolbászt, éppen a paprikájába harapott, és jót nevetett.
          – Mit vár a vasárnapi szegedi meccstől?
          – Talán most a tét, mint a Nantes ellen, nem nyomasztja a szegedieket. Ha felszabadultam játszik a csapat, akkor képes lehet a bravúrra.

         Forrás: MOL-Pick Szeged/Süli Róbert

 

2017-11-18

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk