Kézilabda kupa

Siófok KC: francia válogatott játékos érkezik

 – Nagyon örülök Niombla érkezésének – értékelte új játékosát Tor Odvar Moen, a Siófok KC vezetőedzője. – Egy olyan játékost szerettünk volna megszerezni, aki tapasztalt és a belső posztok bármelyikén megállja a helyét. Elsősorban irányítóként számítok rá, de biztos vagyok benne, hogy bal és jobbátlövőként is fogom majd használni. Ezzel a kerettel számos variációs lehetőségünk lesz támadásban és védekezésben is. 

Az elmúlt években komoly szintet képviselő európai topcsapatokban játszottam – nyi- latkozta Gnonsiane Niombla a szerződés aláírása után. Nagyon sokat tanultam ezeken a helyeken, de most új kihívást szerettem volna a karrieremben. A Siófok egy viszonylag fiatal, de annál ambiciózusabb klub, ráadásul a magyar bajnokságban szerepel, ami nagyon vonzó számomra. A klubnál minden körülmény adott a minőségi munkához. Mielőtt meghoztam a döntést, természetesen beszéltem válogatott csapattársammal, Estelle Nze Minkoval is. Csak pozitív dolgokat mesélt nekem, az ő pályafutásának nagyon nagy lökést adott az itt eltöltött három év. A jelenlegi csapatból jól ismerem Simone Böhmét, vele együtt játszottam Buka- restben. Jó lesz újra egy csapatban kézilabdázni vele. A vezetőedzővel, Tor Odvar Moennel is beszéltem, felvázolta a velem kapcsolatos terveit, az alapfilozófiáját és azt, hogy mit vár el egy játékostól. Úgy érzem, hogy jól fogunk tudni közösen dolgozni. 

Gnonsiane Niombla a francia ASUL Vaulx-en-Velin együttesénél kezdte pályafutását. Először 2010-ben váltott klubot, és lett a szintén francia Fleury Loiret játékosa. Karrierjének megha- tározó állomásáról beszélünk, hiszen 2016-ig itt kézilabdázott. A 2015-ös idényben francia bajnok lett, az említett periódusban pedig háromszor is honi kupasorozatot nyert csapatával. Végül 2016-ban életében először légiósnak állt, a CSM Bukarest szerződtette. A román sztár- csapattal két év alatt két bajnoki címet és két kupagyőzelmet is bezsebelt, majd 2018-ban hazaszerződött, a Metz Handball játékosa lett. A mögöttünk hagyott szezonban újabb francia bajnoki címet és kupasikert ünnepelhetett.

A nemzetközi kupaporondon az igazán nagy siker eddig nem jött össze a számára, pedig több ízben is a közelében volt. A 2015-ös idényben KEK-döntőt játszhatott, de csapata a Fleury Loiret a visszavágón elbukta a serleget. A Bajnokok Ligája legutóbbi három kiírásában egyaránt ott volt aktuális csapatával a budapesti négyes döntőben, ám három vesztes elő- döntő mellett két bronzérme van a legrangosabb sorozatban. 

A francia válogatottban hosszú évek óta Estelle Nze-Minko váltótársa irányító poszton. Után- pótlás szinten is nyert Európa-bajnoki címet még 2007-ben, az igazán nagy sikerek azonban a felnőtt válogatottban jöttek. Hat esztendeje debütált címeres mezben, és 2016-ban Európa-bajnoki bronzérmet, majd olimpiai ezüstérmet nyert francia színekben. Meghatározó tagja volt a 2017-es világbajnok társaságnak, valamint a 2018-ban a kontinenstornán is csúcsra érő csapatnak.   

Forrás: Siófok KC honlap  Fotó: Kovács Tamás / MTI

2019-06-25

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk