Kézilabda kupa

René Toft Hansen Veszprémbe szerződik!

A két méter magas és 110 kg súlyú dán beállós és védekező specialista 1984. november 1-én született Rybjergben. Profi pályafutását a Viborgban kezdte, ahol 2003 és 2007 között játszott, majd következett a KIF Kolding 2007 és 2010 között, ahol először ünnepelhetett dán bajnoki címet. 2010-ben az AG Köbenhavn csapatába tette át székhelyét, ahol mindent megnyert, amit a dán pontvadászatban lehet. Összesen két bajnoki címet és három kupagyőzelmet szerzett a fővárosban. 2012 óta a német THW Kiel csapatában játszik, ahol az elmúlt hat évben három Bundesliga és egy Német Kupa címet zsebelt be. A Bajnokok Ligájában eddig 131 gólt szerzett, valamint 2015-ben a legjobb védőjátékosnak választották a sorozatban.
          René Toft Hansen a 2017/18. évi Bajnokok Ligájában eddig 10 mérkőzésen szerepelt, öt gól lőtt, hat sárga lapot kapott és nyolc esetben állították ki két percre (16 perc összesen).

          A dán nemzeti csapatban 135 alkalommal szerepelt és 196 gólt szerzett. Válogatott szinten a világbajnokság kivételével mindent megnyert, hiszen 2012-ben Európa-bajnokságot, 2016-ban pedig Olimpiai bajnokságot nyert hazája válogatottjával. Emellett 2005-ben a junior világbajnoki címet is elhódította Magyarországon.


Renato Sulics és René Toft Hansen párharca
a THW Kiel – MKB Veszprém KC mérkőzésen (2013. április 21., 32-31)


 

          – 2018 nyarán Veszprémbe költözik. Miért döntött úgy, hogy a magyar rekordbajnokhoz csatlakozik?
          – Nagyon örülök, hogy a Veszprémhez igazolhatok. Már hat éve Kielben játszom, és bár izgalmasak voltak az itt töltött évek, bármikor Veszprémben játszottunk lenyűgöző hangulat fogadott. Szerettem ott játszani. Azt gondolom, hogy a csapatnak, és nekem is ugyanazok a céljaink. Én nem nyertem még Bajnokok Ligáját, és a Veszprém is az első győzelemére hajt. Ez döntően hozzájárult a Veszprémbe való igazolásomhoz.

         – Eddig még csak ellenfélként játszott Veszprémben. Hogyan tekint vissza azokra a meccsekre, milyen emlékei vannak róluk?
          – Mindig, amikor ott játszottunk szoros meccset vívtunk, csupán pár gólos különbségekkel. Sok találkozón léptem pályára Veszprémben, és mindig is tetszett a hangulat. Csodálatos volt, ahogy a szurkolók énekeltek, és remek hangulatot teremtettek. Erre emlékszem leginkább. Szeretném ezt hazaiként átérezni. Két aréna létezik hasonló hangulattal, az egyik a kieli, a másik pedig a veszprémi. Minden alkalmat élveztem, amikor ott játszhattam.

          – Mit gondol, mivel tudsz a leginkább segítségére lenni a csapatnak?
          – Professzionális okokból váltottam klubot. Volt egy beszélgetésem Ljubomir Vranjessel, ami jól sikerült. Tetszettek az ötletei és elképzelései, ami a következő szezont illeti. Remélem, hogy egy jó csapathoz csatlakozom, és segíthetek a Bajnokok Ligájában, valamint a magyar bajnokságban is a csúcsra jutni.

          – Sok trófeát nyert már klubjaival és a válogatottal egyaránt. Mire a legbüszkébb eddigi pályafutására visszatekintve?
          – A legkedvesebb emlékem az olimpiai arany, amit a dán válogatottal nyertem. A testvéremmel arattam diadalt a hazámnak. Megsérült a térdem az olimpia előtt kicsivel, nem is volt biztos, hogy bekerülök a keretbe. Végül utazhattam, és aranyat sikerült nyernem. Hihetetlen volt számomra, és a mai napig nagyon boldoggá tesz ez a cím.

          – Van olyan leendő csapattársa, akivel ismerik egymást korábbról? Nyilván az egyikük Momir Ilics, akivel együtt játszott Kielben.
          – Csak Ljubomir Vranjessel beszéltem, de természetesen Momir Ilicset is jól ismerem. Játszottunk együtt Kielben, és már várom, hogy újra csapattársam legyen. Kiváló játékos, viszont másokkal nem beszéltem a csapatból.

          – Hogyan jellemezné magát, mint magánembert? Mivel tölti legszívesebben a szabadidejét? Mit kell tudni a családról?
          – Szeretem a családommal tölteni az időt. Van egy három éves kislányom, és három hét múlva újabb kislányom fog születni. Nagyon sok időt töltök velük, hiszen fontosak számomra, minden szabad percemet velük töltöm, ha lehet. Az is egy indok volt a Veszprémbe igazolásomnál, hogy kevesebb az utazás a magyar bajnokságban, mint a Bundesligában, így a hotelben vagy a buszon töltött napok helyett a családommal lehetek.

         Zárásként mit üzen a veszprémi szurkolóknak?
          – Nagyon várom már, hogy a szurkolókkal együtt harcolhassak, azért, hogy meccseket nyerjünk, valamint, hogy felülhessünk Európa trónjára és miénk legyen a Bajnokok Ligája serleg.

 


 

Forrás: Telekom Veszprém honlap MTI Fotó: Kovács Anikó

 

 

2018-02-28

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk