Kézilabda kupa

Omar Yahia: Mindenki azért van itt, hogy a legjobb legyen

– Szia Yaya, mit gondolsz a Vardar csapatáról? David Davis edzőről, aki az egyiptomi válogatottban és a Veszprémben is mestered volt?
– Igen, ő volt az edzőm a válogatottban, jó kapcsolatban voltunk és vagyunk a mai napig. Akkoriban a Veszprém keresett meg az ajánlattal, de David volt az egyik, aki tényleg lehetőséget és bizalmat szavazott nekem. Ő látta meg ben- nem a potenciált, Egyiptom válogatottjának edzőjeként pontosan tudta hol tartok, mire vagyok képes. Mindig hálás leszek neki ezért.

– Az elején úgy volt, hogy kölcsönben szerepelsz majd, de aztán hirtelen egyedül maradtál ezen a poszton a Veszprémben. Hogy történt ez?
– Nagy László akkor vonult vissza, én pedig az első évben kölcsönben szerepel- tem volna valahol, de mivel Pawel Packovski komoly térdsérülést szenvedett, így a szezon végére egy jobbátlövője maradt a Veszprémnek, Kent Robin Tönne- sen. Végül így szükség volt rám és jól is ment a játék. Aztán később, amikor Tön- nesen Achilles-ín szakadást szenvedett novemberben, egy ideig egyedül vittem ezt a posztot. 

– Hogy érzed magad Magyarországon? Az elején voltak problémáid, egyedül érezted magad, ahogy több interjúban is lenyilatkoztad. Mi a helyzet most?
– Most már könnyebb, mert jobban ismerem a várost, vannak barátaim, sok csapattársam szórakoztat szerencsére a hétköznapokon is. Tényleg jobban ér- zem magam. Sok időt töltünk együtt, együtt eszünk, kávézunk, beszélgetünk. Kéthavonta pedig a válogatott hetek alkalmával hazalátogathatok, akkor a családomat is láthatom.

– Mi volt a legfurább, amivel légiósként szembesültél? Kulturális különbségek?
– Nehéz kérdés. Nagy problémám nincs. De talán az autóvezetés, ami nagyon más, mint Egyiptomban. Persze ott is a jobb oldalon közlekednek, csak kicsit kevesebb a szabály.  Ha voltál már Olaszországban, hasonló, nyomod a dudát, nyomulsz előre. Muszáj, ha menni akarsz valahova. Ha úgy vezetnék otthon, mint itt, nem sokat haladnék.  Néha el is feledkezek magamról és az emberek néznek is az úton… 

– Yehia Elderaa érkezik a következő szezonban. Nemcsak csapattársak, de barátok is vagytok. Várod már? Szerinted milyen hatással lesz rád az érke- zése?
– Nagyon jó játékosnak tartom Elderaát, folyamatosan fejlődik és ezt bizonyítja is a válogatottban.  Nyilván ezért is igazolta le a Veszprém. Nagyon sokat fog segí- teni a klubnak, támadásban, védekezésben, irányítóban, átlövőben, több pozí- cióban is megállja a helyét. Szorgalmas és nagyon keményen dolgozik edzésen is. Az egyik legjobb barátom Egyiptomban, nemcsak egy játékostársam. Biztos vagyok benne, hogy sokat fog jelenteni nekem a jelenléte. Nem leszek annyira magányos, kevésbé érzem majd a honvágyat. Otthon is sok időt töltünk együtt, itt is segítjük majd egymást. Igyekszem majd gyorsítani a beilleszkedését, meg- mutatni a dolgokat.

– Mit gondolsz magadról, milyen játékos vagy? Gátlástalan lövő, assziszt adó vagy cselező?
– Azt gondolom, hogy egyfajta mix vagyok és szeretnék is lenni. Szerencsére tudok lőni, cselezni, asszisztokat adni. Nem is szeretnék csak egy valamiben jó lenni, igyekszem fejlődni minden részében a játéknak. Persze tudom, hogy időre van szükségem, hogy fejleszteni tudjam ezeket a képességeket, tudjak jól cse- lezni, egy-egyezni, jól lőni stb. Minden nap próbálok fejlődni, figyelemmel kísé- rem a játékomat, a fejlődésemet. Leginkább abban próbálok jó lenni, amire szükség van, amit az edzők várnak tőlem! Ha lövésre van szükség lövök, ha asszisztokat kell adni, adok.

– Hogy élted meg a nyári változásokat, Momir Ilics és Gulyás Péter érkezését, hogy érzed magad az új szisztémában?
– Momo és Gulyi igazi legendák a klubnál, mindannyiunk szeretne hasonló karriert befutni itt, mint ők ketten! Ez egy új éra, ami egy új kezdet is, nagyon nyitottan és kedvesen állunk egymáshoz, hogy tudjunk építeni valamit az alapokról. Szerintem jól haladunk, bízunk egymásban, s ahogy én gondolom, a bizalom az egyik legfontosabb. Ha a szezon elején bárkit megkérdeztek volna, szakértőket, szurkolókat, hogy ez a fiatal, építkező csapat legyőzi-e majd a Barcát, Párizst, Kielcét, Flensburgot…, szerintem senki nem mondta volna biztos- ra, hogy nyerünk ellenük. Azt gondolták talán, hogy a kisebb csatákat meg- nyerjük és talán később lesz egy-két bravúr a csoportban. Azt gondolom erre a gondolkodásra rácáfoltunk. Megvan az energiánk, a lendületünk, minden, ami a sikerhez kell. Persze a hullámzás benne van a játékunkban, néhány egysze- rűbb meccset elveszítettünk, de mi még mindig az az építkező, fiatal csapat vagyunk, aki idővel jobb és jobb lesz.

– Mit gondolsz, meddig juthat el a Veszprém a szezonban?
– Ha azt nézzük, hogy a nagy csapatok, az igazán a legjobb négybe várt csapatok közül sokakkal játszottunk már a sorsolásunknak hála és ezek közül egyszer legalább mindenkit le is győztünk már, az esélyünk, a lehetőségünk megvan. Azután ha esetleg odaérünk a négybe, bármi megtörténhet. És miért ne történne meg?

– Mi a véleményed a saját fejlődésedről, jó úton jársz?
– Kemény szezont futok idén, nem tudtam sokat pihenni a nyáron az olimpia miatt. Aztán rögtön egy elég komoly csoportot sikerült kifognunk a Bajnokok Ligájában, szóval ez még inkább csak erősítette ezt. A csoportunk ráadásul annyira feszes volt, hogy például a csoportból kiesett Dinamo Bucuresti is pontokat rabolt a későbbi csoportelső Kielcétől és sajnos tőlünk is. Minden meccs magas színvonalú volt és kemény csata folyt a pályán a pontokért, győzelmekért.

– Amikor idejöttél, egészen különleges stílusod miatt sokan nagyon szép karriert jósoltak, és jósolnak még most is neked. Mi hiányzik szerinted ahhoz, hogy egyszer te is odaérj a top háromba a posztodon?
– Akik ott vannak a legjobb háromba, már legalább hét-nyolc éve ezen szinten játszanak, nekem ez a harmadik évem Európában, Veszprémben, szóval szerin- tem egy kis időre szükségem van még ehhez. Amit biztosan tudok, hogy jó irányba haladok, szükségem van még önbizalomra, bizalomra a csapattól, az edzőktől, ezt úgy gondolom meg is kapom most. Amit vállaltam, hogy meg- teszek mindent, meg is fogom tenni, viselem a nyomást, igyekszem nap mint nap jobb és jobb lenni. Biztos vagyok benne, hogy a szurkolók mind azt szeret- nék, hogy ez a csapat a legjobb legyen, tőlem személy szerint is ezt várják el és mindig mögöttem, mögöttünk állnak ebben a harcban. Mindenki azért van itt, hogy a legjobb legyen és azt érezzük, hogy a szurkolók mindig támogatnak minket ebben.

Forrás: Telekom Veszprém honlap

 

2022-04-05

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk