Kézilabda kupa

Nycke Groot, Yvette Broch: ki ismeri?

Az elmúlt hétvégén (június 30. – július 1.) Hollandia történelmi városában, Arnhemben töltöttük a hosszú hétvégét. Szombat este a város centrumában lévő De Smidse étte- remben vacsoráztunk, amikor a tulajdonossal (menedzserrel, főpincérrel) beszélgetve valahogy szóba került a holland sport, ezen belül a kézilabda. A húszas éveit taposó hölgy büszkén mesélte, hogy a középiskolában osztálytársa volt az Arnhemben született Estevana Polman, aki a szülővárosától pár kilométerre fekvő Oosterbeek-ben, a Hand- balAcademie csapatában kezdte sportkarrierjét. A hallottakon felbuzdulva megkérdez- tük:
              – Ismeri Nycke Groot-ot és Yvette Broch-ot is?
              A hölgy kérdően nézett ránk.
              Hirtelen ötlettel elővettük az okoska telefont és megmutattuk a két hölgy arc- képét.
              A hölgy továbbra is tagadóan rázta a fejét.
              –  Mindkét játékos a magyar Győri Audi ETO játékosa. Nycke Groot és Yvette Broch  Estevana Polman csapattársaként a holland válogatottal világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes; a két győri játékos ezen kívül kétszeres Bajnokok Ligája győztes.
              A hölgy válaszként széttárta a karjait, s mivel a szomszéd asztalhoz új ven- dégek érkeztek, mosolyogva távozott.
              A kis közjáték felélesztette bennünk a kisördögöt, ezért a belvárosban sétálva megállítottunk körülbelül két tucat holland polgárt, s megkérdeztük tőlük (érdekes mó- don, mindenki beszélt angolul):
              – Ismerik Nycke Groot-ot és Yvette Broch-ot? – s a nyomaték kedvéért meg- mutattunk a két honfitársuk arcképét. A válaszok igencsak furcsára sikeredtek:
              – A szőke az rock énekesnő, a feketét nem ismerem…
              – A fekete manöken, tegnapelőtt láttam a televízióban…
          (A válaszadó hölgy nem is járt messze az igazságtól, ugyanis korábban Yvette Broch manökenként is ismert arc volt Hollandiában.)
              – Az egyik színésznő?...
              – A fekete a holland női foci válogatott csapatkapitánya, a szőke pedig azt hi- szem a kapus…
              – Mintha gyorskorcsolyázók lennének?...
            – A televízióban láttam őket, de hogy mikor, azt már nem tudom megmon- dani…
              – A fekete hajú hölgy Mary Elizabeth Mastrantonio, amerikai színésznő. Nem- rég láttam a televízióban a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című film főszerepében.
              – Angolok lennének?...
            – Nem ismerem őket, de szívesen összejönnék velük. Különösen a szőke csi- nibabával....
              – A szőke hasonlít a Bar Florian pultos kisasszonyára…
              Néhányan megnézték a két képet, visszakérdezték a két nevet, majd tagadó- lag megrázták a fejüket. Végül volt némi sikerélményünk is. Megállítottunk egy fiatal párt, akinek a férfi tagja meg sem várva a két kép bemutatását, a kérdést hallva azon- nal válaszolt – magyarul:
              – Hogy ismerem e őket? Mindkét hölgy kézilabdázó, a Győri Audi ETO játéko- sai. Holland állampolgárok.
              Mint kiderült, a fiatalember békéscsabai illetőségű, Nijmegenben dolgozik in- formatikusként, s holland barátnőjével kirándultak Arnhembe. Arra a kérdésre, honnan tudta, hogy magyarok vagyunk, a pólómra bökött, melyen ott virított a TFSE felirat: „Ilyen ruciban csak magyar közlekedhet!”

             A kisördög továbbra is ott bujkált bennünk: nem igaz, hogy a holland polgárok közül valaki ne ismerje fel hazája két sztár játékosát. Tettünk egy utolsó próbát: másnap reggel az NH Arnhem Rijnhotel recepcióján szolgálatot teljesítő hölgynek is feltettük a kérdést:
              – Ismeri Nycke Groot-ot és Yvette Broch-ot? – s a nyomaték kedvéért neki is megmutattunk a két honfitársuk arcképét.
            Sylvia egy darabig nézte a két képet, majd kijelentette:
            – Sohasem láttam a két hölgyet! Egy biztos, nem voltak a szálló vendégei…
            – És Estevana Polmant?
            – Van róla kép?
            – Nincs.
            – Az ő neve sem rémlik…
            A recepciós hölgy, mivel látta, hogy érdekel bennünket a téma, odahívta a reg- geliztető pincért, s kihívta a konyhából a szakácsot, hátha ők többet tudnak mondani a két kép gazdájáról. Sajnos ők sem tudták felfedni a két képen bemutatott hölgy inkog- nitóját. Több kísérletet már nem tettünk, s levontuk a nem reprezentatív felmérésünk tanulságát:
            Senki sem próféta saját hazájában!



Estevana Polman

Született: 1992. augusztus 5., Arnhem. Szülővárosában, a HandbalAcademie csapa- tában kezdett kézilabdázni, majd a holland bajnok VOC Amsterdam csapatába igazolt. A 2010–2011-es szezonban a sikertelen Bajnokok Ligája kvalifikációt követően az EHF-kupában játszhatott először nemzetközi tétmeccset; a nyolcad döntőig jutottak. 2011-ben igazolt a dán másodosztályú Sonderjysk Elitesport csapatához, amellyel első szezonjában feljutott a dán első osztályba. 2013 óta a Team Esbjerg játékosa. 2014-ben EHF-kupa döntőt játszott, ahol az orosz Lada Togliattival szemben alul maradtak. 2016-ban dán bajnok lett.

Játszott a holland korosztályos válogatottakban, 2011-ben a junior Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, és irányítóként beválasztották az All-Star csapatba. A felnőtt válogatottal a 2011-es világbajnokság óta vesz részt világeseményeken. A 2015-ben története első érmét nyerő holland csapatnak 43 találattal legeredményesebb játékosa volt, és ezüstérmes lett a világbajnokságon. Részt vett a 2016-os riói olimpián, ahol a bronzmérkőzésen alul maradtak  Norvégiával szemben. Ugyanebben az évben az Euró- pa-bajnokságon újabb ezüstérmet nyert, a tornán szerzett 39 góljával legjobb holland- ként a góllövőlista negyedik helyén végzett.



2016. decemberében szülési szabadság miatt felfüggesztette játékos pályafutását, ugyanis 2017. májusában párját, Rafael van der Vaart, a Betis labdarúgóját egy leány gyermekkel ajándékozta meg (Jesslynn van der Vaart).

2018-07-06

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk