Kézilabda kupa

Női Európa Liga: dánok elleni meló a döntőbe jutásért

Helyzetkép. Az elmúlt napokban sérülést követően csatlakozott a kerethez Gnonsiane Niombla, Tamara Horacek, illetve Hársfalvi Júlia, így hosszú idő után újra – szinte – teljes létszámú edzést vezényelhetett Zdravko Zovko és a szakmai stáb. Jelen állás szerint Andrea Kobetics kivételével mindenki utazik a Final Fourra. Több hetes kihagyás után azonban nehéz megmondani, hogy pár nap edzés után ezek a játékosok milyen állapotban lehetnek a hétvégére.

Szombaton a második elődöntőben lesz érdekelt a Balaton-parti együttes, 18:00 órai kezdettel mérkőzik meg a dán Herning-Ikast Handbold legjobbjaival. Győ- zelem esetén vasárnap a fináléban léphetnek pályára, vereség esetén pedig a bronzmérkőzés vár rájuk. A Sport TV mindkét összecsapást élőben közvetíti.

Ellenfélmustra.  A Herning-Ikast Handbold minden kétséget kizárólag a dán bajnokság jelenlegi legjobb formában lévő csapata. Kasper Kristiansen együt- tese az alapszakaszt csupán a negyedik helyen zárta 17 győzelemmel, 1 dön- tetlennel, és 8 vereséggel. A harmadikként záró Viborg mögött 9, míg a holt- versenyben éllovas Esbjerg-Odense duó mögött 11 ponttal lemaradva.

A gárda azonban elképesztő formajavulást mutatott az elmúlt hónapokban. A felsőházi rájátszásban ledolgozták ponthátrányukat, és öt győzelemmel, vala- mint egy vereséggel maguk mögé utasították az alapszakasz-győztes Esbjerget, melyet a hétvégén 31-21-re (!) győztek le idegenben. Legutóbbi tíz tétmérkő- zésükből csupán egyet vesztettek el, 26-29-re a Köbenhavn Haandbold ellen.

Kasper Kristiansen tanítványai az Európa Ligában öt győzelemmel, illetve egy vereséggel zárták a csoportkört. Legyőzték oda-vissza a Váci NKSE, valamint a Zvezda Zvenyigorod gárdáját, a Paris 92 elleni idegenbeli összecsapást azonban 26-23-ra elvesztették. A negyeddöntők során kettős győzelemmel, 59-54-es összesítéssel búcsúztatták a Lada Togliatti gárdáját.

 

A Herning-Ikast Handbold legnagyobb értéke Helene Gigstadt Fauske. A még mindig csak 24 esztendős norvég irányító jövőre már a Brest Bretagne játékosa lesz. Fauske 51 góllal csapata legeredményesebb játékosa a sorozatban, és az összesített góllövőlistán is a harmadik helyet foglalja el. Kvalitásait mutatja, hogy a tavalyi csonka szezont 71 találattal a második pozícióban zárta, azt megelőző- en pedig a gólkirálynő, Andrea Kobetics (75 gól) és Estelle Nze Minko (65) között végzett 70 góllal. Az ő hatástalanítása szombaton tehát mindenképpen kulcs- fontosságú lesz.

Egymás elleni múlt. A 2018-19. évi kiírás során – amikor a sorozat végén a Siófok KC magasba emelhette az EHF-kupa trófeáját  – csoportellenfele volt a Herning-Ikast Handbold. Az 1. fordulóban, hazai környezetben 25-21-re nyertek, a mérkőzés Andrea Kobetics 11 góljáról maradt igazán emlékezetes a győzelem mellett. Az 5. fordulóban Dániában 34-22-re diadalmaskodtak, és ezzel be is biz- tosították a csoportelsőséget. A visszavágó során Silje Solberg egészen elképesz- tő formában védett, Estelle Nze Minko pedig nyolc góllal vette ki a részét a rop- pant magabiztos sikerből.

Az azóta eltelt két év során mindkét csapat jelentősen átalakult. Dán oldalon akkor a két kapuvédő Jessica Ryde és Sabine Englert mellett Michala Moller, Emma Friis, és Helene Fauske lépett pályára a Siófok KC ellen a mostani csapat- ból.


Forrás: Siófok KC honlap

 

 

2021-05-07

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk