Nincs folytatása a magyar bajnokságnak és a kupának

Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke: „Fájdalmas, egyeseket méltány- talanul érintő döntéseket kellett meghoznia az Elnökségnek, hiszen eleve nehéz helyzetben van az egész ország és a sportvilág is. Többször egyeztettünk az érdekeltekkel, folyamatos volt a párbeszéd az utóbbi hetekben, és természetesen a folytatásban sem lesz ez másként, a rendkívüli helyzetben sem szeretnénk megalapozatlan döntéseket hozni, nem mindegy, hogy mekkora az érdeksérelem, amely a sportág szereplőit éri. Ezt szerettük volna és szeretnénk minimalizálni azzal, hogy úgy tekintünk a 2019/2020-as idényre, mintha meg sem történt volna, és újrakezdenénk a szezont, amint lehet, azonos felállásban, ami a bajnoki osztályokat illeti. Nem titok, a férfi szakágat tekintve az elnökségben élénk volt a párbeszéd az európai kupaindulókról is, és egységesek és eltökéltek vagyunk abban, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy mind a Szeged, mind a Veszprém indulhasson a Bajno- kok Ligájában, akárcsak az elmúlt sok-sok idényben, mindkét csapat megérdemli ezt, különbségtétel nélkül, hiszen meggyőződésünk, hogy egyaránt a legszűkebb európai élme- zőnybe tartoznak. Erről tájékoztatjuk az Európai Kézilabda Szövetséget is. A rendkívüli hely- zet rendkívüli döntéseket igényel, reményeink szerint ebben partner lesz az európai szövet- ség is.”

Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke:  „Az Elnökség tisztában van vele, a jelenlegi helyzetnek mindenki áldozata, ráadásul napról-napra változik az életünk. Az Magyar Kézilabda Szövetség legfőbb feladata most az, hogy segítsen a sportág szereplőinek, hiszen nem kérdés, mindenki nehéz helyzetbe került. Olyanba, amelyben továbbra is fő célunk a női válogatott olimpiai részvétele, ám az elmúlt és az elkövetkező hetek történései és döntései sokkal messzebbre mutatnak, az olimpia helyett a napi gondok kerültek előtérbe.”

Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója:Minden érv a versenyek zárása mellett szólt, az elnökség pedig egységes véleményen volt. Célunk a bajnokság lehető legoptimálisabb újraindítása, a feladatunk pedig az, hogy a klubokon a lehető legjobban segítsünk, például a többi között a versenyeztetési költségek átvállalásával, értjük ezalatt a nevezési és átigazolási díjakat, a játékvezetői és versenybírói költségeket, játékengedélyeket, és a sportért felelős államtitkárság kezelésében lévő sportági forrásokat is igyekszünk minél hatékonyabban a klubok számára elérhetővé tenni. A cél egyértelműen az, hogy segítsünk a kluboknak, hogy minimális legyen a sportág kára.”

Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára: „A jelenlegi, korábban soha nem látott szituációban szorosan összefügg egymással a magyarországi és a nemzet- közi helyzet, hiszen minden ország kézilabdázása és a nemzetközi szervezetek is hasonló problémákkal küzdenek. Az Európai Kézilabda Szövetség kész tervet dolgozott ki a foly- tatásra, amely nagyban befolyásolja a magyar kézilabdát, válogatottjainkat és európai kupa- szereplő csapatainkat, ám az EHF tervében olyan határidőket is megszabott, amely lehetővé teszik a mérkőzések további halasztását. Kiszámíthatatlan, mit hoz a jövő. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot nemzetközi partnereinkkel és a klubokkal is, hiszen egyre valószínűt- lenebb, hogy júniusban nem kerülhet sor az EHF égisze alatt tervezett találkozókra.”

Rupp István, a Magyar Kézilabda Szövetség versenyigazgatója:Fontos, hogy a döntés értelmében a csapatok a 2020/2021-es idény sorozataiba a 2019/2020-as szezonra érvényes besorolás szerint nevezhetnek be, amennyiben ismét teljesítik a nevezés krité- riumait. A 2020/2021-es versenykiírást viszont jelenleg még nem tudja elfogadni és közzé- tenni a szövetség, hiszen ehhez tudnunk kell a bajnoki rajt és a bajnoki fordulók időpontjait. Előbbit befolyásolja a koronavírus-járvány, míg az összes forduló időpontját a nemzetközi versenynaptárhoz alkalmazkodva tudjuk csak meghatározni, ami viszont szintén változhat a járvány miatt. Nem tudjuk még, mi lesz az elmaradt válogatott- és európai kupamérkő- zésekkel, milyen versenyek, selejtezők csúsznak át a 2020/21-es idényre. Ezek ismerete nélkül egyelőre nem lehet felelős döntést hozni a jövő évi hazai versenynaptárról.”

Forrás:
MKSZ

 

2020-04-09

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk