Kézilabda kupa

Momir Ilics: A küzdelem az, amitől fejlődni fogunk!

– Mit érzett, amikor a vezetőség megkereste?
– Páratlan érzés volt számomra, hiszen, ha a Veszprém arra kér, hogy legyél a csapat vezetőedzője, az tényleg egy fantasztikus pillanat az életben. Óriási kihívás, de még ennél is különlegesebb attól, hogy hat évig játszottam Vesz- prémben és utána két szezont dolgoztam az utánpótlásnál is. Ez olyan, mint egy nagy álom, emellett egy közös út első lépése is. Ez a legtöbb, amit egy szárnyait bontogató edző az élettől kaphat. Köszönöm a klubnak a bizalmat.

– Mit szólt a csapat a kinevezéséhez? Sikerült már beszélni mindenkivel?
– Persze beszéltem már minden játékossal. Tudom, hallom, látom, hogy nagyon sokfajta vélemény megfogalmazódott a kinevezésünkkel kapcsolatban, de ab- ban teljesen biztos vagyok, hogy a játékosaink elég profik ahhoz, hogy ezeket a szituációkat kezeljék. Edzőként azon fogok dolgozni, hogy együtt, közösen talál- junk vissza a helyes útra. Az teljesen egyértelmű, hogy egy valamiben mindany- nyian egyetértünk; ez pedig az, hogy egy csapatként, egy családként kell küz- denünk a céljainkért. Nincs más út, csak így lehetünk sikeresek.

– A kérdés, ami mindenkit foglalkoztat, mi lesz a fiatalokkal, mit szeretne elérni velük az első évben? Hogy kell elképzelni a beépítésüket?
– A legfontosabb, hogy ezek a fiatal játékosok kiérdemelték a következő szintre való feljutást, hogy a felnőtt csapatban játszhassanak. Mind, egytől egyig na- gyon tehetségesek. Persze én is mondtam nekik, hogy csak tehetségesnek lenni nem elég, keményen kell dolgozni minden nap ahhoz, hogy erre a szintre tény- leg megérkezzenek, és lehet, hogy ez egy hosszabb ugrás lesz. Nekem edzőként az a feladatom, hogy ezeknek a srácoknak megtaláljam a helyét a rendszer- ben, játékidőt és meccsidőt biztosítsak számukra. A klub jól ismerte fel, hogy most jött el az a pillanat, ahol ezeknek a játékosoknak bizalmat kell szavazni, hiszen hamarosan eljön az ő idejük is. Gyakorolniuk kell, játszaniuk kell fontos meccseken is, időt és bizalmat kell adnunk nekik, hogy bizonyíthassanak.

– Ha eddig a taktikában a spanyol vonalat játszotta a csapat, mennyivel lesz ez másabb a a jövőben? Milyen változások várhatók?
– A játékosok gerince évek óta játssza a spanyol stílust és persze én is hiszek ebben a rendszerben. Játszhatnánk skandináv, jugoszláv taktikát is, de edzőként mindig abból tudsz „főzni”, amid van, jelen esetben ez a játékosállomány. A leg- fontosabb szempont, hogy sikeresek legyünk.

– Hogy fogja az irányítók játékát megosztani? Ezen a poszton négyen is szerepelnek a csapatban.
– Nagyon egyszerű kérdés. A balátlövő pozíciónknak szüksége lesz a tehermen- tesítésre, ezért az egyik irányítónk ezen a poszton fog játszani.

– A siker alapja a védelem, milyen koncepcióváltás várható ebben a játék- elemben?
– Meglátjuk, hogy játszunk a hármas pozíciókban, de alapvetően szerkezeti variálás helyett először a filozófián szeretnék változtatni. A védelem szerkezete mindig a rendelkezésre álló játékoskerettől és az ellenféltől függ. Nem küldhetek fel nyitott védelmet például egy gyorslábú, jól cselező csapat ellen. Ami a leg- fontosabb, hogy összefogva, csapatként kell együttműködnünk ebben a játék- elemben is. Ez mindennek az alapja.

– A Veszprém fő erőssége mindig a csapategység volt, ami a védelem alap- köve is. Hogyan érhető el újra egy egységes, motivált és jól megkomponált csapatkép Veszprémben?
– A folyamat része, amit mindig mondok, nekem edzőként az a fő feladatom, hogy egy csapatként, egy nagy családként működjünk együtt a közös céljaink érdekében. És persze ebbe beletartozik a klub, a támogatók, a szurkolók, a város is. Számítunk a támogatásukra, kérjük a bizalmat, hiszen ezek a játékosok mindent meg fognak tenni a győzelemért. Jól ismerem őket. Nagy előnyöm, hogy ott lehettem velük az öltözőben az előző szezonban, ismerem a gondo- lataikat is. A lényeg, hogy amit csinálunk, azt családként, közösen tegyük. Min- denki egy közös úton.

– Ha Momir Ilicsnek eddig minden perce a kézilabda körül forgott, mi várható ezek után?
– Ez nem fog változni. Sőt. Ismerem a személyiségem. Készen állok rá, hogy megváltoztassam az életem, hogy segíthessek vezetőedzőként, hogy segíthes- sek a játékosoknak, segíthessek a klubnak, hiszen ez az én küldetésem. Készen állok erre. A nap 24 órájában ezen fogok dolgozni. Ilyen az edzők élete és ilyen az enyém is. A hitvallásom az, hogy ha nincs nyomás az életben, nem is fogsz fejlődni. Már pedig mindannyian ezért vagyunk itt. A személyiségemből fakadó- an is szeretem a kihívásokat, a nehéznek tűnő feladatokat. A küzdelem az, ami- től fejlődni fogunk.

 

Forrás: Telekom Veszprém honlap – Fotó: Nemzeti Sport / Török Attila

2021-07-09

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk