Kézilabda kupa

Michael Wiederer: Játszani vagy nem játszani?

– Szerdán az EHF megvalósíthatósági tanulmányt nyújtott be az európai kézi- labda 2020. júniusában történő újraindulásáról. Tekintettel a koronavírus körül kialakult helyzet bizonytalanságára, ez nagyon elméleti megközelítésnek tűnik.

  Éppen ellenkezőleg! A kétirányú stratégia tisztázza a helyzetet, az a kérdés az iro- dalomból jól ismert mondatot követve „játszani, vagy nem játszani”. Mi mindkét hely- zetre kínálunk megoldásokat.

– Mi volt a fő motivációja a tanulmány megjelentetésének, és vannak-e már reak- ciók?

–  A fő motiváció az volt, hogy válsághelyzetben a vezetés felelőssége, hogy állás- pontot foglaljon el és megoldásokat kínáljon. Ami a reakciókat illeti, logikus pozitív gondolatok vannak, melyek a kérdések során felmerülnek.

– A Final Fourok az alternatív dátumok szerint augusztusban és szeptemberben kerülnek lejátszásra. Az UEFA elhalasztotta az Európa Kupa döntőjét, de nem határozott meg új időpontot, a labdarúgó Európa-bajnokságot és az olimpiát is áthelyeződtek 2021-re. Jelentős eseményeket, például a jégkorong világbaj- nokságot törölték. Nem lett volna a biztonságosabb megoldás az európai klub- szakasz leállítása és a Final Fourok törlése?

  Biztonságosabb, az esettől függően. Végül, de nem utolsósorban, esélyt kínálunk a klubok számára, mert nyilvánvaló, ha nem játszanak, költségeik keletkeznek bevétel nélkül. Ugyanez történik a mi oldalunkon is, és minden bizonnyal minden partnerünkkel Kölnben, Berlinben és Budapesten. Ez volt az oka annak, hogy mi voltunk az elsők, akik új időpontokat határoztak meg, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy meg- szervezzük ezeket a nagyobb eseményeket, amelyek a kézilabda sportág kirakatai.

– A Final Fourok a dátumokat tekintve a 2020-21. évi szezon versenynaptárának része, másrészt ez a 2019-20. évi idény utolsó klubeseménye. Ez néhány kérdést felvet, melyet tisztázni kell: a Final Fourokon jelen lévő klubok esetében melyik klubot képviseli az a játékos, aki szerződése lejártával időközben más klubban folytatja pályafutását? Az új klubban? A régi klubban?

–  Mindenekelőtt jelenleg egy klub sem harcolta ki a Final Fourba való jutást, tehát a megközelítés továbbra is elméleti. A technikai részletekre vonatkozó kérdéseket meg- felelő időben megválaszoljuk. Következő feladatunk a szervezeti és technikai feltételek elemzése a szabályozásunk alapján. A legfontosabb azonban, hogy nyomon kövessük mindhárom esemény előkészítését, és megoldásokat találjunk arra, hogyan zárhatjuk le pályán az idényt eredmények alapján.

– A játékosok számára nem tűnik ideálisnak, ha szó szerint csak néhány héttel a következő szezon kezdete előtt, a felkészülési időszakban játszanak egy döntő versenyen.

  Kérem, engedje meg, hogy megkérdezzem, mi az ideális? A sportban és a sportért dolgozók mindent megtesznek a minőség és a versenyszerkezet megőrzése érdekében. Szorosan együttműködünk minden szerződő partnerünkkel, hogy a kézilabda – a já- tékostól az egyesületekig sokféle lépésben – várhatóan hamarosan eljusson a nézőkhöz a pályákon és a képernyőkön.

–  A megvalósíthatósági tanulmány tartalmazza a különböző versenyek további forgatókönyveit abban az esetben is, ha a mérkőzéseket törlik. A tanulmány meg- állapítja, hogy a kritériumok a már befejezett mérkőzések eredményein alapul- nak. Melyek ezek a kritériumok és mikor közlik azokat?

–  A tanulmány különféle versenyek megvizsgálásával biztosítja az információkat, mivel különböző versenyszakaszokban vagyunk, ennek megfelelően az utolsó eredmények lesznek felhasználhatók. Ez vonatkozik minden versenyre, és az adott szakasztól füg- gően részleteiben változhat. Ismétlem, a kézilabda közösség őszinte vágya, hogy a játékosok játszhassanak és a nézők láthassák a mérkőzéseket jobb és biztonságos körülmények között. Az alternatív forgatókönyvek a mi felelősségünk ami a válság- kezelést illeti.

– A 2020-as olimpia eddig is nagy gondot jelentett az egész szezon tervezésében. Áthelyezték 2021-re, de Thomas Bach, a NOB elnöke benyújtotta azt a választási lehetőséget, hogy a játékokat nyár helyett tavasszal lehetne tartani. Hogyan befolyásolja ez a kézilabda versenynaptárát?

– Kétségtelen, hogy a stabil nemzetközi naptár és ebben a tekintetben a Nemzetközi Kézilabda Szövetséggel való együttműködés elengedhetetlen az európai és nemzeti versenyek szervezéséhez. Az olimpiai játékoknak tavasszal, a szezon közepén történő elhelyezése drámai módon befolyásolná az összes versenyt, és negatív hatással lehetne a férfiak januári egyiptomi világbajnokságára, sőt még az olimpiai játékokra is a kézilabdában. Nem beszélve az európai játékosokról, klubokról, bajnokságokról és nem- zeti válogatottakról; mindez nem kívánatos lehetőség.

2020-03-27

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk