Kézilabda kupa

Magyar egyetemen vizsgálták a bírók mentális képességeit

A tanulmány a kézilabda játékvezetők döntéshozatali stratégiáit, a vizuális orientáció teljesít- ményének aspektusait vizsgálja, amelyek viszonylag összetett környezetben követik az egy- szerű vizuális elemeket, valamint reaktív stressz tűrő képességüket és figyelem- és koncent- rációs készségüket.

A kutatás célja a kézilabda játékvezetők sajátos sporttal kapcsolatos készségeinek vizsgálata, a kompetenciák közötti kapcsolat feltárása, kognitív képességeik megtanulása, valamint a döntéshozatalra, a helyzet tudatosságra és a koncentrációra összpontosítás volt.

A tanulmány célja a kognitív képességek objektív mérések új módjának megnyitása volt a bírók teljesítményének külön-külön, majd az egymás helyzetének elemzése alapján.

A 12 oldalas tanulmány A sport-psychological diagnostic examination of young EHF handball referees with a focus on mental skills (A fiatal EHF kézilabda játékvezetők sportpszichológiai diagnosztikai vizsgálata a mentális képességekre összpontosítva – pdf) cí- met viseli.

Forrás: EHF

2020-07-19

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk