Kézilabda kupa

 

Győr: Érkezik Ambros Martín, Linn Blohm és Crina Pintea

Véglegessé vált a Győri Audi ETO KC csapatának kerete. Mára minden nyitott kérdés lezárult a jövő szezont illetően. Dr. Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke részletesen összefoglalta a változásokat.

– Több oka is van annak, hogy nem reagáltunk korábban a különböző portálo- kon megjelent információkra. A közelmúltban sok kritikát kaptunk a kommuni- kációnk időzítése miatt, vagy éppen azért, mert nem válaszoltunk a megjelent hírekre. Mi mindig transzparensek voltunk és vagyunk, jó példa erre, hogy a csapatot sújtó koronavírus fertőzésekről is (más klubokkal ellentétben) nyíltan beszéltünk. Ezen túl a tárgyalások során lehetnek olyan rajtunk kívül álló tények és egyéb kérések, amelyek miatt épp a játékos kéri az átigazolás időben kés- őbb történő bejelentését, amit a leendő játékos érdekeit is figyelembe véve igyekszünk teljesíteni. Tisztában vagyunk azzal, hogy a sajtó feladata a külön- böző információkat minél gyorsabban közvetíteni, de vannak helyzetek, amikor a klub érdekeit kell előtérbe helyeznünk. Ettől függetlenül továbbra is nyitottak vagyunk a sajtó részéről jövő megkeresések felé.

Nézzük először a távozókat. Eduarda Amorim a Győri Audi ETO KC ikonikus já- tékosa, több mint 12 éve erősíti csapatunkat. Klubszinten mindent, ami lehet- séges volt, többször is megnyert a csapattal. A szezon kezdetén mindenki úgy számolt, hogy az idei szezon végén befejezi játékos karrierjét. A következő évad- ra az ő visszavonulásának tudatában állítottuk össze a klub jövő évi játékos- keretét, hiszen azon túlmenően, hogy az egyik legmeghatározóbb játékosunk, meg kellett találni támadásban és védekezésben is a pótlását. Január végén, miután az átigazolási kérdéseket a klubban már lezártuk, Eduarda úgy tájé- koztatott, hogy az előzetesen kinyilvánított visszavonulását átgondolta, és még- sem fejezi be pályafutását 2021 nyarán, de nem Győrben tervezi folytatni karri- erjét. Döntését sajnálattal vesszük tudomásul, a Győri Audi ETO KC köszöni az elmúlt 12 évet Eduarda Amorimnak, és sok sikert kívánunk neki nyártól új állo- máshelyén. Természetesen nem kérdés, hogy idén közösen küzdünk tovább a közös célok eléréséért.

Beatrice Edwige és a klub közösen úgy döntöttünk, hogy a játékos nem marad Győrben a következő szezontól. A francia válogatott játékos két év után távozik az Audi ETO-ból. Szintén távozik a szezon végén Puhalák Szidónia. A fiatal szélső az idei szezonban sajnos vállsérüléssel küzdött, ráadásul a koronavírus fertőzésen is átesett, ami hátráltatta a visszatérésben. Szidónia egy hektikus, nehéz szezont fut, ezúton is kívánom, hogy mihamarabb teljes értékű munkát végezhessen és újra pályára lépjen csapatban. Sokat tett az elmúlt szezonokban a csapatért, remélem, hogy a jövőben elkerülik a sérülések és újra a tőle megszokott magas szinten kézilabdázhat majd. Amanda Kurtovic esetében ősszel figyelembe vet- tük távozási szándékát, ezért engedtük kölcsönbe menni. Az a döntés született, hogy a klub a 2021/22-es szezonra vonatkozóan nem él opciós jogával, és így a szerződése 2021 nyarán lejár. Amandának köszönök mindent, amit a csapatért tett, és további sportsikereket kívánok neki.

Jelenleg is folynak az utánpótlásból kikerülő és a már korábban kölcsönadott játékosok tekintetében a tárgyalások. Az már eldőlt, hogy a felnőtt csapatban nemrég debütáló Világos Diána nyártól a Vác csapatához igazol. Lakatos Rita, aki jelenleg is a Győri Audi ETO KC játékosa és kölcsönben Vácott szerepel, nyártól a Siófok csapatához kerül. A jelenleg már kölcsönben lévő játékosaink és az utánpótlás tehetségeink jövőjéről hamarosan egy összefoglalót jelentetünk meg, amint minden tárgyalás lezárult.

 –  Görbicz Anita csapatkapitány jövője kapcsán szeretném kiemelni, hogy Anita játékos karrierjéről és jövőbeli szerepéről a klubban hamarosan közös nyilatko- zatot jelentetünk meg.

– Az érkezők listáján először az új vezetőedzőt szeretném bejelenteni Ambros Martín személyében. Mindenképpen egy rutinos, nagy teherbírású, sikerorientált vezetőedzőt kerestünk a csapat élére, Ambros Martín pedig minden feltételnek tökéletesen megfelelt. Jól ismerjük egymást, nem kellett bemutatkozni, a tárgya- lások könnyedén zajlottak. Egy teljesen új csapatot vesz át nyártól, csupán három játékos lesz, akivel előző érájában is együtt dolgozott. Természetesen sok minden történt az elmúlt három év alatt vele, és itt Győrben is, de az nem vál- tozott, hogy az Audi ETO-nál továbbra is a legmagasabb célokért küzdünk majd. Örömmel köszöntöm nyártól két évig újra Győrben, a Győri Audi ETO KC vezetőedzői pozíciójában.

– Büszkén jelentem be, hogy sikerült a svéd válogatott Linn Blohmmal meg- egyeznünk, és nyártól átteszi székhelyét Győrbe. Linn egy rutinos játékos, táma- dásban nagy veszélyt jelent az ellenfél kapujára, védekezésben pedig hihetet- len munkára képes, amire szükség is lesz nyártól. Teljesítményét már régebb óta követtük, folyamatos volt a fejlődése, és azt gondolom megérett rá, hogy a leg- magasabb szinten is bizonyíthasson. Két éves kontraktust írtunk alá.

A beálló posztra visszatér nyáron Crina Pintea, akit nem kell bemutatni a győri szurkolóknak. Pintea emlékezetes fél évet produkált csapatunkban a 2018/19. évi szezonban. A távozásakor is éreztük mindketten, hogy lesz még folytatás. Örülök, hogy újfent eljött a lehetőség, hogy Győrben játsszon. Maximálisan tisz- tában vagyunk vele, hogy mennyire profi játékos, aki roppant elszánt és siker- éhes. Mentalitásával és tudásával remekül illeszkedik csapatunkba. Kétéves szerződést kötöttünk a játékossal.

A jövő évi felnőtt keret két fiatal tehetséges játékossal lesz teljes. Farkas Júlia és Ogonovszky Eszter lehetőséget kap majd a felnőttek között, de természetesen rájuk elsősorban a korosztályos csapatokban fog majd főszerep hárulni.


Ambros Martín

 – Örömmel vettem az Audi ETO megkeresését. Nekem ez igazából több, mint visszatérés, hiszen 2018 nyarán is elmondtam, hogy Győr az otthonom lett, most pedig hazatérek. Két éves szerződést kötöttünk, és már nagyon várom a közös munkát. A Győri Audi ETO KC az elmúlt három évben ugyanúgy a kézilabdázás csúcsán állt, mint korábban, de sok olyan terület van, elsősorban a regene- rációra és rehabilitációra gondolok, ami hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Győrben minden adott a sikerre, célom pedig nem lehet más, minthogy a következő szezonban is minden fronton a legelső pozícióért harcol- jak a csapattal.

A spanyol tréner jelenleg csapat nélkül van, 2018 nyarától 2020 augusztusáig az orosz Rosztov vezetőedzője volt, valamint 2019 augusztusától tavaly decemberig az orosz válogatott szövetségi kapitányi tisztségét is ellátta. 2012 és 2018 között négyszer nyerte meg a Győri Audi ETO KC csapatával a Bajnokok Ligáját, a ma- gyar bajnokságot és a Magyar Kupát pedig egyaránt ötször.


Linn Blohm

 – Igazán boldog vagyok, hogy jövőre Győrben szerepelhetek! Egy álom vált valóra, és örülök, hogy újra a Bajnokok Ligájában játszhatok. Nagyszerű érzés volt, amikor megtudtam, hogy érdeklődik irántam a Győri Audi ETO KC. Ter- mészetesen minden játékos szeretné, hogy egyszer Győrben szerepelhessen, és igen, én is szeretnék Bajnokok Ligáját nyerni, amihez itt minden lehetőség adott. Szeretném legjobb tudásommal segíteni majd nyártól a csapatot. Most még a jelenlegi klubomra koncentrálok maximálisan, de már nagyon várom, a nyarat, hogy zöld-fehérben szerepelhessek.

A 28 éves svéd válogatott játékos az IK Sävehof csapatában nevelkedett, majd dán csapatokban szerepelt (TTH Holstebro, HC Midtjylland, Köbenhavn Haand- bold). 2020 nyarától a román CS Minaur Baia Mare játékosa. Több csapatával is szerepelt már a Bajnokok Ligájában, nem lesz számára új a legrangosabb soro- zat légköre. 2015-ben EHF-kupát, 2016-ban pedig KEK-et nyert a TTH Holstebro gárdájával. A 2016/17. évi Bajnokok Ligája szezonban ellenfélként játszott a Győri Audi ETO KC elleni mérkőzéseken, és négy gólt  szerzett. A svéd válogatott tagjaként bronzérmes volt a 2014. évi Európa-bajnokságon. 2019-ben megvá- lasztották a világbajnokság legjobb beállójának Japánban. Ifjúsági (2010) és junior (2012) világbajnoki címek birtokosa. Egy fiúgyermek édesanyja.


Crina Pintea

 – Igen, a hír igaz, nyártól ismét Győrben folytatom a pályafutásom! Csupa szép emlék köt Győrhöz, hiszen abban a fél évben, amikor ide igazoltam mindent megnyertünk a lányokkal. Bajnokok Ligája győztes lettem a csapattal, ami eddigi pályafutásom legnagyobb sikere. Várom már a közös munkát nyártól, szeretném folytatni az aranyérmek gyűjtését.

Crina Pintea a román CSM Bucuresti csapatából érkezik vissza Győrbe 2021 nyarán. A kiváló beálló 2018 decemberében igazolt Győrbe Kari Brattset mellé, a szezon elején akkor pályafutását szüneteltető Yvette Broch pótlására. Fél éves győri időszaka alatt Crina 16 bajnoki meccsen 48, három Magyar Kupa talál- kozón pedig 12 gólt szerzett. A Bajnokok Ligájában 10 találkozón szerzett 27 gólt zöld-fehér mezben. Magyar bajnok, Magyar Kupa győztes és Bajnokok Ligája aranyérmes.


Eduarda Amorim

– Az eredeti tervem az volt, hogy abbahagyom a játékot, de jött ez az új lehetőség és úgy döntöttem, hogy igent mondok rá. Természetesen, ez nem volt egy könnyű döntés, de úgy gondolom, hogy egy új kihívás jót fog tenni nekem. Szeretném megnézni, hogy milyen egy új környezetben és új impulzusokkal dolgozni együtt. Én sem leszek már fiatalabb, és ez az utolsó lehetőségem, hogy kipróbáljak valami újat. A győri történetem nagyon szép és örökké hálás leszek azért, ahogy a klub, a város és a szurkolók elfogadtak engem. Elmondhatatlanul büszke vagyok arra, amit közösen elértünk az elmúlt 12 év alatt.  Nagyon fontos számomra, hogy az emberek tudják azt, hogy a tény, hogy egy másik klubban játszom még egy évet, mit sem változtat a Győr iránt érzett szeretetemen és tiszteletemen. A legszebb éveimet itt töltöttem, így Győr örökké fontos része marad az életemnek es továbbra is szorítani fogok a sikereiért. Fontos megem- líteni azt is, hogy a céljaim változatlanok. Ugyanúgy meg akarom nyerni az ösz- szes mérkőzést a Győri Audi ETO KC-vel, nem csak magam miatt, hanem mind- azon emberek miatt, akik támogattak engem ezekben az években. Fontos szá- momra, hogy sikerrel zárjam életem győri fejezetét.

Forrás: Győri Audi ETO KC honlap / Szabó Tamás

2021-02-14

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk