Kézilabda kupa

Európa Liga: visszalépett az Alba Fehérvár KC

A koronavírus-járvány okozta problémák miatt a Storhamar Håndball Elite már korábban kezdeményezte, hogy egy helyszínen, Hamarban játsszák le az Euró- pa Liga-mérkőzéseiket. A norvégok ajánlatát november 14-15-i dátummal az Alba elfogadta.

Közben a norvég kormány szigorított a beutazási szabályokon, kötelező, tízna- pos karantént írt elő minden, Norvégiába belépő utasnak, függetlenül attól, hogy norvég vagy külföldi állampolgár, illetve, hogy mely országból érkezik. Ebben a helyzetben a Norvég Kézilabda Szövetség külön elbírálást kért a kézi- labda-mérkőzésekre. Ez a kivételes szabályozás és a hozzá tartozó protokoll hetekig váratott magára, a norvég kormány szinte napról-napra változtatta a határozat meghozatalának dátumát, majd három hét elteltével november 16-án, kedd délután született meg a döntés.

A halogatások hatására a Storhamar Håndball Elite – Alba Fehérvár KC mér- kőzések időpontját már korábban egy héttel későbbre tette át a két klub, hogy esély maradjon azok lejátszására. A fehérváriak azonban csak kedden 16 órakor kapták meg a végleges választ arra vonatkozóan, hogy Norvégiában mi az új belépési és mérkőzésrendezési protokoll. Ugyanakkor az idegenbeli nem- zetközi mérkőzésekre történő utazás megkezdése előtt az EHF szabályzata sze- rint kötelező PCR tesztet végezni. 

Az új, keddtől érvényes szabályozás szerint a Norvégiába történő megérkezést követően újabb kötelező PCR tesztelésen esne át a csapat, az eredmények laboratóriumi kiértékeléséig minimum 24 órás karanténba kerülnének. Ameny- nyiben találnak pozitív esetet, akkor a mérkőzések elmaradnak, a csapat utaz- hat haza, a fertőzött játékosok pedig tíz napra helyi karanténba kerülnek. 

A bevezetett norvég hatósági előírások betartása és a mérkőzések lebonyolí- tása miatt szükséges csütörtöki indulásig olyan kevés idő állt rendelkezésre, mely lehetetlenné tette az utazás előkészületeit és különösképpen a norvég beuta- zási protokollnak, valamint az EHF utazás előtti tesztelésre vonatkozó előírásának való megfelelést, így a csapat nem tudott elutazni. Ezért úgy döntöttek, hogy a játékosok védelme érdekében lemondják a hétvégi mérkőzéseket. 

Forrás: albakezi.hu – Fotó: Nagy Gergő

 

2020-11-19

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk