Kézilabda kupa

 

Elhunyt Andorka Sándor

Andorka Sándor három sportágban, röplabdában, labdarúgásban és kézilab- dában egyaránt első osztályú szinten működött közre játékvezetőként, de az igazán nagy sikereket kézilabdában érte el. Schóber Ottóval alkotott legendás párosuk 1981-től Magyarországon, 1983-tól nemzetközi színtéren szerzett komoly hírnevet. Kettősük az évek során közel 450 NB I-es mérkőzést, 10 Magyar Kupa-döntőt, 297 nemzetközi találkozót dirigálhatott, beleértve "A" és alacsonyabb kategóriás női, férfi felnőtt és korosztályos világbajnokságot, illetve a barcelonai előolimpiát is.

Az aktív játékvezetést követően sem szakadt el a kézilabdázástól, 2002 és 2012 között az Európai Kézilabda Szövetség Versenybizottságának tagjaként a játék- vezetésért felelt, egyúttal az IHF játékvezetői testületének tagja volt, majd az EHF Versenybizottságában a klubversenyeket felügyelte, emellett az IHF lektoraként is tevékenykedett. Aktívan részt vett a játékvezetők képzésében, delegátusként pedig rendszeresen jelen volt az európai kupamérkőzéseken, továbbá két olim- pián, nyolc felnőtt világbajnokságon, tizennégy Európa-bajnokságon, valamint több EHF-kupa és Bajnokok Ligája döntőn.

Az utóbbi években a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Bizottságának elnökeként, a válogatottak csapatvezetőjeként sokat dolgozott a magyar kézi- labdázás sportdiplomáciai sikereiért a világversenyeken és a mindennapokban egyaránt, csakúgy, mint korábbi nemzetközi megbízatásai során. 2011-ben az európai szövetségtől megkapta az EHF Special Award-kitüntetést, majd 2020-ban a Magyar Kézilabda Szövetség legmagasabb kitüntetését, a Török Bódog Életműdíjat adományozta neki.

Nehéz megszólalni, hiszen óriási veszteség érte a magyar kézilabdázást, de az egész magyar sportot, ezt jól tudják azok, akik ismerték Sanyit. Akik pedig ismer- ték, mindannyian szerették is, ebben biztos vagyok – hangsúlyozta Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára. – Óriási szerepe volt számos, az elmúlt évtizedekben a háttérben elért magyar sikerben, ezek közül is kiemelkedik, hogy elnyertük a 2022-es férfi Európa-bajnokság rendezési jogát két és fél évvel ezelőtt Glas- gowban. Rengeteget köszönhetnek neki a magyar klubok és játékvezetők is, mindenkinek a mentora volt, aki a nemzetközi kézilabdaéletben bármilyen szerepet játszott Magyarország részéről. Rengeteget tanultunk tőle, pár napja még felajánlotta segítségét a közelgő EHF-kongresszus kapcsán. Betölthetetlen űrt hagyott maga után, de a sportág szereplőinek lelkében örökre itt marad velünk.

Mély megdöbbenéssel és megrendüléssel hallottam a hírt, hiszen kollégánk, Andorka Sándor minden magyar kézilabda-játékvezető számára irányadó volt, szakmailag és emberileg. Sportdiplomataként az én játékvezetői pályafutá- somat, valamint sok kollégámét is végig kísérte, határtalan segítőkészséggel, így nehéz most megszólalni – mondta el Herczeg Péter, az MKSZ Játékvezetői Albizottságának elnöke. – Minden utánpótlás- és felnőtt világversenyen ott volt, ahol járhattam, fantasztikus hátteret adott nekünk, és a Játékvezetői Albizottság munkájában is rengeteget segített, szakmai és vezetői, sportdiplomáciai tapasz- talatával egyaránt. Halála óriási veszteség, számomra emberileg, és a magyar kézilabda játékvezetői szakma számára is. Őszinte részvétem családjának!... Nyugodj békében, Sanyi!

Andorka Sándort a Magyar Kézilabda Szövetség saját halottjának tekinti, emlékét megőrizzük. Tiszteletére a hétvégi kézilabda-mérkőzéseket egy perces gyászszünet és főhajtás előzi meg.

Forrás: MKSZ – Fotó: handball.hu / zalakezi.hu

2021-03-25

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk