Kézilabda kupa

Éles József: Az elveszett Bajnokok Ligája döntő a legfájóbb

– Bekerültél a Veszprém 43 éves álomcsapatába. Mit éreztél, amikor kiderült az eredmény?
– Egy ilyen szavazásnál azt mondhatja az ember, hogy ez egy szép állomás. Ilyen játékosok közé bekerülni megtiszteltetés számomra. Köszönöm a szurkolóknak, akik szavaztak, és talán még láttak is játszani.

– Tizenhárom évig játszottál Veszprémben. Mi a legkedvesebb pillanatod ebből az időszakból?
– Nem lehet szerintem éveket kiemelni, mert Veszprémben kézilabdázni egy nagyon jó dolog, és elismerő érzés. Nagyon hálás vagyok Hajnal Csabának, akinek ha nincs ez a kitartó munkája, akkor budapesti srácként biztosan nem költözöm le a Bakonyba. Végül ez életem legjobb döntése lett. Legkedvesebb emlékeim közé tartozik, amikor kettős győzelemmel megnyertük a Kupagyőztesek Európa Kupáját a Milbertshofen ellen, vagy amikor tíz góllal győztük le a Barcelonát itthon, mely top csapatnak számított. Látom még most is a szemeim előtt a nézőket, ahogyan tombolnak. Minden meccs veszprémi mezben élmény volt, mivel minden meccsen majdnem telt ház előtt játszottunk. Olyan egység kovácsolódott itt, amiben élmény volt kézilabdázni.

– A sikerek mellett biztosan voltak keserű pillanatok is. Mi az, amire nem szívesen emlékszel vissza?
– Minden elveszített mérkőzés keserű emlék. Főleg, amikor másodszorra nyerhettük volna meg a Kupagyőztesek Európa Kupáját, miután egy évvel ezelőtt nyertünk. Idegenben kikaptunk pár góllal, aztán itthon éppen hogy sikerült nyerni. Fájó vereség volt, mert volt olyan pillanat azon a találkozón, amikor nyerésre álltunk. (Itt rosszul emlékszik Éles József, a döntőben mindkét mérkőzést elvesztették. A szerk.) A legfájóbb az, bárhogy is nézzük, a Magdeburg elleni Bajnokok Ligája döntő, amikor itthon rengeteg büntetőt kihagyva csak két vagy háromgólos előnnyel mentünk Németországba (két gólos előnnyel. A szerk.), ott pedig kikaptunk négy góllal (öt góllal. A szerk.) és nem sikerült megnyerni a trófeát. Voltak ilyen mérkőzések sajnos. Volt, amikor a Barcelona jött Veszprémbe, egy olyan közönség elé, akik még a csilláron is lógtak, aztán annyira gyenge teljesítményt nyújtottunk, leégett az arcomról a bőr, miközben a Barcelona simán megvert minket. Ez a sporttal jár, nem lehet minden meccset megnyerni. Szerencsére több a jó emlék, mint a negatív.

– Te vezeted a klub örök ranglistáját 2548 góllal. Szerinted lesz-e valaha olyan, aki megtudja ezt a csúcsodat dönteni, vagy pedig Éles József neve örökké ott marad az első helyen?
– Én azt mondom, hogy a csúcsok azért vannak, hogy megdöntsék azokat. Nem tudom, hogy valaha is lesz-e valaki, aki annyira hű lesz a Veszprémhez, mint én voltam. Imádtam itt játszani, nem akartam elmenni, pedig rengeteg kérőm volt annak idején. Szerettem a várost, a szurkolókat, és azt, amikor egy győztes meccs után ne lett volna olyan, aki nem állított meg az utcán. Ilyen szeretetet, amit itt kaptam, nem hiszem, hogy bárhol máshol megkaptam volna a világon. Szeretem ezt a családias hangulatot. Nem tudom vannak-e még olyan klub hű emberek, akik annyi időt itt maradnának, hogy veszélyesek legyenek a rekordra. Én 1991-ben 21 éves voltam, amikor ide kerültem és 32 éves voltam, amikor 2003-ban elmentem. Nehéz olyat találni, aki ennyi évet töltene itt. Én azt szeretném, hogy aki ezt a rekordot megdönti, az magyar legyen!

– A komment szekcióban vitába bocsátkoztak a szurkolóink, hiszen bár irányító poszton kerültél be a csapatba, sokan gondolnak rád balátlövőként. Te valójában minek vallod magad, melyik pozíció állt közelebb hozzád?
– A legnagyobb sikereimet balátlövőként értem el. Igazából az volt, amit imádtam játszani, függetlenül attól, hogy irányítóban is szerettem lenni. A baloldal az, ami nekem a szívemhez nőtt, egyértelmű!

– Mit üzensz a veszprémi szurkolóknak?
– Bár játszhattam volna egy ilyen Veszprém Arénában, ilyen közönség előtt. Nincs keserű íz a számban, mert azért rengeteget játszottunk telt ház előtt. Kitartást kívánok nekik, mivel úgy érzem, hogy a Veszprém hamarosan meg fogja nyerni a Bajnokok Ligáját, és tényleg együtt lehetne ünnepelni azt, amit már mindenki vár! Szeretnénk egy fiatal magyar csapatot is felépíteni, és akkor két olyan mérkőzést adhatnánk Veszprémnek, amely egész napos prog- ramot jelentene. A világsztár Telekom Veszprém előtt a veszprémi fiatalok játszhatnának.

 

Forrás: Telekom Veszprém honlap


 

Kupagyőztesek Európa Kupája 1991/1992
SE Bramac Veszprém – TSV Milbertshofen 24-14 / 27-20

Kupagyőztesek Európa Kupája 1992/1993
OM Vitrolles – Fotex Veszprém SE 23-22 / 23-21

Kupagyőztesek Európa Kupája 1996/1997
Bidasoa Irún – Fotex Veszprém KC 24-19 / 17-19

Bajnokok Ligája 2001/2002
SC Magdeburg – Fotex KC Veszprém 21-23 / 30-25

2020-04-22

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk