Kézilabda kupa

Az EHF nyilatkozata a CSM Corona Brasov dopping botrányáról

Az EHF Kézilabda Bírósága a doppingellenes szabályok állítólagos megsértése után jogi eljárást indított a CSM Corona Brasov román klub ellen. Jelenleg vizsgálatot folytat a Román Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (ANAD), amely már kiadott olyan határozatot, amely az ügyben érintett játékosokat eltiltja az általa szervezett mérkőzéseken való részvételtől. Vagyis a CSM Corona Brasov eltiltott kézilabdázói semmilyen európai klubmérkőzésen nem vehetnek részt, s a válogatottakban sem szerepelhetnek.

Feltételezik, hogy a játékosok részt vettek egy intravénás lézeres terápiás kezelésen, amelyet tiltott módszernek tekintenek a Doppingellenes Világkódex 2019. évi tiltott listájának M1.3. Szakasza szerint, mely szerint a vér, vagy annak összetevőinek bármilyen intravaszkuláris módosítása fizikai vagy vegyi értelemben tilos. Az EHF Doppingellenes Szabályzatának 14.1. Cikkével összhangban és az EHF Doppingellenes Egység jóváhagyása mellett az EHF úgy határozott, hogy elismeri és végrehajtja az ANAD döntéseit a játékosok eltiltása tekintetében.

Az EHF Anti-dopping Ellenes Szabályzat 10.2. cikke értelmében, ha egy csapat több mint két játékosát az EHF által rendezett versenyek alatt a doppingellenes szabályok megsértésével vádolják, és a vád bebizonyosodik, az illetékes jogi testület megfelelő szankciót szab ki a klubra. Ennek megfelelően bírósági eljárás indult a CSM Corona Brasov ellen.

Ezen kívül a sport tisztaságának védelme és a verseny helyes lebonyolításának biztosítása érdekében a kézilabda bíróság elnöke értesítette a CSM Corona Brasov elöljáróit, hogy ideiglenesen felfüggeszti a klub részvételét az EHF-kupában. Mivel a CSM Corona Brassó bejutotta női EHF-kupa csoportkörébe (a C-csoportba sorsolták, ahol az egyik ellenfele az ÉRD HC lenne), az EHF kellő időben tájékoztat az ebben az ügyben folytatott jövőbeni eljá- rásokról.

Eközben a Román Kézilabda Szövetség Fegyelmi Bizottsága rendkívüli ülésen törölte két brassói játékos ideiglenes eltiltását, miután az ANAD is megerősítette, hogy Andreea Chiricuta és Alicia Maria Gogirla – a klub további 17 játékosával ellentétben – nem vett részt az intravénás lézerkezelésen.

Forrás: EHF / Nemzeti Sport − Fotó: gsp.ro montázs

2019-12-05

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk