Kézilabda kupa

A győzelmeknél is jobban hiányzott a kimagasló teljesítmény

Talán minden másképpen alakul és David Davist sem kellett volna azonnali hatállyal felmenteni a vezetőedzői posztjáról, ha a Telekom Veszprém kézilabda csapata 2019-ben Bajnokok Ligája győztesként tér haza Kölnből. A régen várt siker ugyanis azt bizonyította volna. hogy a nyolc hónappal korábban 1+1 éves szerződéssel munkához látó spanyol edző jelenti a megoldást. Davis, a nyerő- ember, aki a csapatával azt a trófeát is megszerezte, aminek elhódításával három elődje, Carlos Ortega, Xavi Sabaté és Ljubomir Vranjes is adós maradt.

A sors azonban Davis számára is más forgatókönyvet írt. Hiába győzte le az „Építők” a Final Four első napján a Talant Dujsebajev vezette Kielcét és adta vissza ezzel a pofont a lengyeleknek a 2016-os fináléban elszenvedett fájó vereségért, a döntőbe jutásért súlyos árat kellett fizetnie. A kapus Sterbik Árpád bokasérülést szenvedett, a támadásban és a védekezésben is kulcsszerepet betöltő Nagy Lászlónak pedig a vállát „csinálták ki”, így egyikük sem adhatott bele mindent a másnapi döntőben. Ahol aztán a Szegedet és Budakalászt is megjárt Garcia Parrondo irányításával az észak-macedón Vardar Szkopje nyert 27-24-re.

Erre az összecsapásra az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó dr. Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt vezérigazgatója emlékeztetett, leszögezve, hogy sportszakmai kérdésekben nem kíván állást foglalni.

Ha két évvel ezelőtt elhozzuk Kölnből a BL-trófeát, Veszprém apraja és nagyja, mint győztes hadvezért éljenezi David Davist és a stábját, és az akkor megszer- zett tekintélye vélhetően egészen mostanáig oltalmat nyújtott volna számára. Sajnos ez nem így történt, idén pedig lemaradtunk a Bajnokok Ligájának négyes döntőjéről, majd a hazai bajnoki címünket sem tudtuk megvédeni. Mint munka- adónak és a klubot működtető társaság vezetőjének a sportszakmával foglal- kozó munkatársaim véleményének megismerése után nehéz döntést kellett meghoznom: Davist le kellett váltanom. Ebben a helyzetben nem volt más vá- lasztásom.

Dr. Csík Zoltán szerint nem, illetve nem elsősorban a BL-fiaskó és a Szegedtől el- szenvedett kettős vereség pecsételte meg a spanyol edző sorsát, hanem annak a kiemelkedő teljesítménynek a hiánya, amit a tulajdonosok és a klubot működ- tető részvénytársaság mellett a szurkolók is joggal várhattak el.

– A sikertelenséget semmivel sem lehet szépíteni, vagy kimagyarázni. Az elége- detlenség vezetett Davis és a másodedző Carlos Pérez leváltásához, ugyan- akkor előre tekintve abban sem lehettünk biztosak, hogy a kisiklások után válto- zatlan stábbal jobbak és eredményesebbek leszünk. Davis, akinek a szerződése 2023-ban járt volna le, elfogadta a döntésünket, vele együtt mi is arra fogunk törekedni, hogy mielőbb megegyezésre jussunk – hangsúlyozta a Zrt vezérigaz- gatója.

A visszavonulását 2019-ben bejelentő, jelenleg a klubnál sportigazgatóként tevékenykedő Nagy László hétfői közleményéből az olvasható ki, hogy „gyö- keres változások” következnek az „Építők” háza táján, amit dr. Csík Zoltán azzal egészített ki, hogy az új stáb felállása után stratégiai fontosságú döntéseket kell hozniuk. A nem csupán a veszprémi szurkolókat foglalkoztató kérdés most az, hogy ki lehet a klub új vezetőedzője, és ebben a nem éppen könnyű helyzetben valójában milyen szakemberre van szüksége a hat év leforgása alatt négy vezetőedzőjétől elbúcsúzó Telekom Veszprémnek.

– Olyan, magával ragadó vezetőre, vagy inkább hadvezérre, van szükségünk, aki nagy tiszteletnek örvend és a tekintélyét érvényesíteni is tudja – szögezte le a vezérigazgató. – Vannak jelöltjeink, de találgatásra nem adnék okot azzal, hogy kiválasztási szempontokat sorolok. Gyűjtjük az információkat azokról az elismert edzőkről, akik közül kikerülhet a csapat új vezetője. Más lenne most a helyze- tünk, ha az elmúlt években – háromszor is az idény közben – nem a gyorsan múló idő nyomása alatt kellett volna az utódok kiválasztásával foglalkoznunk, hanem olyan utat járhatunk, mint például az európai kézilabdázásban hosszú ideje meghatározó szerepet betöltő THW Kiel. Ahol a cseh Filip Jicha, minden idők egyik legjobb játékosa a visszavonulása után az izlandi kézilabda professzor Alfred Gislason oldalán másodedzőként pallérozódott, és amikor átvette a váltóbotot, azonnal Bajnokok Ligája győzelmet ünnepelhetett. Persze az is igaz, hogy az idei négyes döntőtől lemaradt a THW Kiel, de Jicha leváltását senki sem követelte. Elsősorban azért, mert játékosként nagyon sokat tett a német klub- csapatáért, edzőként pedig egyetlen nagy győzelem is olyan védelmet jelen- tett a számára, amire Davisnek is szüksége lett volna – hangsúlyozta dr. Csík Zoltán, aki a bajnoki döntő előtt felfüggesztett montenegrói Vuko Borozan veszprémi jövőjével kapcsolatban csupán annyit mondott, hogy a vele kapcso- latos döntést még nem hozták meg.

Szalay Péter

SzPress Sporthírszolgálat

https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/


Fotó: Sporttv – vehir.hu / Szalai Csaba

2021-06-09

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk