A gyöngyösi kézilabda család nyílt levele

Magyar Kézilabda Szövetség
Dr. Kocsis Máté elnök úr és az elnökség valamennyi tagja részére

Tisztelt Elnök úr, Tisztelt Elnökség!

Jelen nyílt levelünket az MKSZ 2020. 04. 09-i döntése okán az NB I-es férfi bajnokság 2019/2020-as idényében szereplő HE-DO B. Braun Gyöngyös csapatának szurkolói, játékosai, a csapat mellett dolgozó stábtagok, szponzorok, valamint valamennyi gyöngyösi és környékbeli kézilabda szerető „családtag”, nevében és felhatalmazásával küldjük Önöknek és az országos média nyilvánosságának. Levelünk célja, nem a jelen nehéz körülményei melletti feszültségkeltés, hanem a jövő építése. Hiszünk benne, hogy szeretett sportágunk szebbé jobbá vonzóbbá tétele a nehéz időszak után közösen eredményes lesz. A legjobb családban is elkerülhetetlenek a viták, ezért hiszünk benne, ha most szólunk, az a jövőre nézve építő jellegű lesz kicsiny hazánk és a mátraaljai kézilabdás család tagjaira nézve is. Az egyes soro- zatok lezárásával az egészségvédelmi szempontokat figyelembe véve egyetértünk, de a szövetség elnökségének döntését több szempontot figyelembe véve is aggályosnak véljük. Nagy László alelnök úr szavait idézve, jelentős érdeksérelemmel jár csapatunk részére. Az Önök egyhangú döntésének értelmében sem a bajnokságoknak, sem a Magyar Kupának, sem a Liga Kupának nin- csenek győztesei és helyezettjei a 2019/2020-as idényben, így nincsenek kieső és feljutó csapatok sem, az európai kupaindulásra pedig azok a klubok jogosultak, amelyek azt a 2018-19-es bajnoki helyezéseikkel kivívták.

Sportszakmai szempontok

A magyar kézilabdázás általános érdeke, hogy a nemzetközi kupasorozatokban a legjobb formában lévő, a legjobb kerettel rendelkező csapatok induljanak. Csapatunk pályán mutatott formája akár a jelentősebb forrásból gazdálkodó klubok elleni mérkőzések alapján is meg- érett a nemzetközi kupa indulásra. Stabil, összeszokott kerettel rendelkezünk, felkészült stáb készíti fel csapatunkat, mely fiatal és idősebb játékosok elegyével, modern rendszerben, gyors és szervezett játékot játszik. A 2019-es Liga Kupa-győzelmünk és az idei szezonban a bajnokság befejezésekor elfoglalt harmadik helyezésünk is mind ezt mutatják, melyről többször a televízió nézői is meggyőződhettek. A jelen állás szerint az EHF-kupában induló csapatokat (Tatabánya, Balatonfüred, Csurgó) az utóbbi egy évben lejátszott utolsó gyön- gyösi és idegenbeli mérkőzéseit latba vetve mindegyikénél jobbak vagyunk. A jelenlegi bajnoki tabella 7. helyén álló, az Önök döntése alapján EHF-kupa induló Csurgó csapatát például oda-vissza legyőztük az idei szezonban, nem kis gólkülönbséggel. Csapataink nem a tavalyi, hanem a nyár után kialakított keretükkel fognak megküzdeni a nemzetközi kupákban, mely szempontból sokkal igazságosabb lett volna a jelenlegi forma és játékoskeret figyelembevétele. A bajnokság helyezések nélküli lezárása az egész évi befektetett munkát veszi semmibe, mely alapjaiban rengeti meg a hozzánk hasonló helyzetben lévő csapatokat is. A döntéshozatali metódus bizonytalanságot idéz elő a szövetség döntéshozóival szemben. A nehezen megszerzett bizalmat alapjaiban rombolja le az egész kézilabda család tagjaiban.

Anyagi szempontok

Köztudott, hogy nem elegendő a játékosokat leigazolni és pályára küldeni, a csapatépítés hosszú, nehéz és költséges feladat. Minden csapatnak van egy életciklusa. Ebből elvenni az egyik legeredményesebbet, megismételhetetlen lehetőséget vesz el egy csapat életéből. Névadó szponzoraink is abban a reményben támogatják csapatunkat, hogy a folyamatos NB I-es szereplés mellet egy-egy bravúrral is megajándékozzuk Őket és a közönséget. Szisz- tematikus csapatépítés eredményeként ebben a szezonban kiharcoltuk minden idők legjobb gyöngyösi eredményét és esetlegesen a nemzetközi indulás jogát. Az anyagi támogatás egy jelentős része az SZRT-MKSZ támogatás, mely három év helyezései alapján kialakított kumulált eredmény alapján kerül megállapításra. Jelen döntés a klub anyagi lehetőségeit 3 éven keresztül érinti hátrányosan. A mostani gazdasági helyzet azonban bizonytalanná teszi azon tárgyalásokat is, amelyek a nemzetközi indulás plusz anyagi erőforrásait fedeznék.

Mentális / lelki szempontok

“A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.” Jelen helyzetben sem becsületesen győzni, sem emelt fővel veszíteni nem tud- tunk. A döntés, amit meghoztak, úgy született meg, hogy csak a bajnokságban szereplő csapatok egy szűk szegmense volt a döntés háttér lobbijába bevonva. A hozzánk hasonló „kis” csapatok egyébként is törékeny bizalmát, reményét törték össze, hogy ha még csak ideig-óráig is, de egy-egy jól sikerült idényt követően mi is ott lehetünk az élmezőnyben, mert jól dolgoztunk és mindent megtettünk azért, hogy feljebb jussunk, és talán egyszer úgy szervezzük a családi programot, hogy fiainkat elkísérjük bárhová Európába. Az a 3-4 környékbeli fiatal, akik saját utánpótlásunkból az első csapatig jutottak, ott lehetnek Európa krémjében. Ez a legnagyobb motiváció, amit egy fiatal játékos és a példa okán az utánpótlás játékos is megkaphat. Lehet, hogy soha nem lesz válogatott játékos, de a család fontos láncszeme marad, akit becsületességre, harcosságra és alázatra tanítottunk, melyre képes- ségek az élet bármelyik területén hasznosak. Ez nem pénz kérdése, sokkal több annál.

Hiszünk abban, hogy Önök a gyöngyösi kézilabdázásra, mint erős bástyára tekintenek a jelen állapotokat figyelembe véve és az erős bástyát építeni, és nem megtörni, lebontani akarják. Az alázatban, az elvégzett munkában és a pályán elért becsületesen kivívott küzdelemben van bizodalmunk. Reméljük, hogy a jövőben hozott döntéseik megalapozottabbak és igaz- ságosabbak lesznek, melyek a mátraaljai kézilabdázást érintik.

Kérem válaszadásuk előtt nézzenek Önök is tükörbe, és olyan választ írjanak, ami az „összetört lelkek” bizalmát megpróbálja visszaszerezni.

A HE-DO B. Braun Gyöngyös csapatának szurkolói, játékosai, a csapat mellett dolgozó stábtagok, szponzorok, valamint valamennyi gyöngyösi és környékbeli kézilabda szerető „családtag”, nevében:

                                Szanyi Tamás

2020-04-11

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk