Kézilabda kupa

A foci szent és sérthetetlen!

2022 április 30-án, szombaton magyar szempontból két kiemelkedő kézilab- da eseményre kerül sor: a Győri Audi ETO KC idegen pályán, Brestben vívja a Bajnokok Ligája negyedöntő első mérkőzését a Final Fourba való jutásért; míg a friss kupagyőztes, Telekom Veszprém Szegeden próbálja meg kihar- colni az alapszakasz elsőséget, s az ezzel járó pályaelőnyt. A Bajnokok Ligá- ja mérkőzést a Sport1 (kezdés 17.15), az NB I-es derbit pedig az M4 Sport (kezdés 17.15) televízió közvetíti. Egy időben!

De miért egy időben? Miért nem lehetett úgy alakítani a műsorrendet, hogy a sportág kedvelői mindkét mérkőzést élőben nézhessék? Kinek kellett volna erre odafigyelni? Melyik csatornának kellett volna kitérni? A válasz nem is olyan bonyolult… A Sport TV ez ügyben keveset tehetett. A Bajnokok Ligája mérkőzés időpontját a Brest választotta ki az EHF által meghatározott napok és kezdési időpontok közül (2022. április 30., 18:00 óra), ezt a csatorna tudo- másul vette, s beillesztette a műsorrendjébe.

Annál többet tehetett volna az M4 Csatornaigazgatóság, s erre minden lehetősége meg is volt. Az MTVA hat csatornát üzemeltet (M1, M2, Duna, M4 Sport, Duna World/M4 Sport+, M5), ebből három csatornán (M4 Sport, Duna World/M4 Sport+, Duna) rendszeresen vannak sportközvetítések, s előfordult már az is, hogy az M5 adott hírt sporteseményekről. Mivel a magyar NB I-es kézilabda bajnokság közvetítési joga az MTVA birtokában van, az M4 Sport szerkesztősége jelezte, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség által preferált időponttól (18:00 óra) minimális eltéréssel közvetíti a mérkőzést (2022. április 30., 17:15 óra). Arra már nem terjedt ki a figyelmük, hogy ebben az időpont- ban másik csatornán is fontos eseményre kerül sor, vagy ha igen, nem tö- rődtek vele.

Pedig egyszerű lett volna a megoldás. Ha ragaszkodnak a szombati naphoz, a magyar derbi kezdési időpontját előre hozzák két-három órával, de az sem lett volna ördögtől való, ha a sokak által érdekelt összecsapást április 29-én, pénteken vagy május 1-jén, vasárnap rendezik meg. Az érdekel- teknek (Magyar Kézilabda Szövetség, Pick Szeged, Telekom Veszprém) biz- tosan nem lett volna ellenvetésük, mivel ilyen és ehhez hasonló esetben a televízió az úr. A három napban, három csatornán biztosan akadt volna két órányi „szabad idő”, ahová a mérkőzést be lehetett volna csúsztatni.

Külső szemlélőként átböngésztem a sportot közvetítő két MTVA csatorna említett három napi műsorrendjét, s találtam néhány olyan időpontot, ahol a kevés érdeklődésre számot tartó műsor helyett élőben adható lett volna a Veszprém szegedi vendégjátéka. Az egyik lehetséges megoldásként kínál- kozik, hogy az M4 Sport csatornán a mérkőzés eredetileg kiírt napján, április 30-án két, esetleg három órával előre hozzák a derbi kezdési időpontját. Ez két műsort érintett volna: 14:00 óra, Puskás Akadémia (magyar sportműsor, ismétlés) és 14:30 óra, OTP Bank Liga (Puskás Akadémia FC – Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzés, élő). Utána már 16:45 órai kezdettel a kézilabda mér- kőzés felvezető műsora következik. A megoldás szinte kínálja magát: a két mérkőzés kezdési időpontját egyszerűen fel lehetett volna cserélni! Ami belefért 14:00 és 19:15 óra közötti eredeti időszakban, az fordítva is belefért volna.

Második lehetőségként adódott még, hogy egy nappal korábban, április 29-én, pénteken rendezik meg a Pick Szeged – Telekom Veszprém találko- zót. E napon az M4 Sport nem jöhetett szóba a Judo Európa-bajnokság és a Paksi FC – Ferencvárosi TC focimeccs élő közvetítései miatt, viszont Duna World/M4 Sport+ tehetett volna az ügy érdekében. A 16:50 és a 20:00 óra idősávban a következő műsorokban mélyedhetnek el az igényes nézők: Időjárás-jelentés, Kárpát-medence (ism.), Ízőrzők (Legénd), Ízőrzők (Lenti), Önök kérték! (ism.), Jó ebédhez szól a nóta (ism.). Csupa érdekfeszítő, nagy érdeklődésre számot tartó műsor, különösen az ismétlések. A nézők százai alig várják, hogy leülhessenek a képernyő elé, különösen a kézilabda szurko- lók… Csak halkan teszem fel a kérdést: nagyot vesztett volna a presztízséből az MTVA, ha az ismétlések helyett a kézilabda mérkőzést közvetítik?

Harmadik lehetséges változat, hogy egy nappal később, május 1-jén csap- nak össze a felek. Ez a verzió azonban nem sok jóval kecsegtetett. Az M4 Sport műsorait 14:15 órától 21:15 óráig a foci uralja. OTP Bank Liga (Zala- egerszegi TE FC – MTK Budapest, Újpest FC – Gyirmót FC Győr bajnoki mérkőzések a felvezető és értékelő műsoraival) és Simple Liga (ETO FC Győr – Ferencvárosi TC női bajnoki mérkőzés). Ide akkor sem férhetne be más sportág (holmi kézilabda), ha kitörne a III. Világháború, mert a foci szent és sérthetetlen! Az „Aranylábú” labdakergetőknek akkor is képernyőn kell len- ni, ha a produkciójuk enyhén szólva sem üti meg a mértéket, a mérkőzések unalmasak, s a nézettségük sem az eget verdesi. Mégis, egy kis jó indulattal, odafigyeléssel, a 19:15 órakor kezdődő női focimeccs helyett műsorra lehe- tett volna tűzni az örökrangadót. Annál is inkább, mert az amazonok össze- csapása után 21:15 órai kezdettel ismétlik az előző napi Szeged – Veszprém mérkőzést, mely helyett felvételről le lehetett volna adni a női bajnoki talál- kozót. Minden tiszteletem a női focié és az érdekelt két csapaté, de a sze- gedi derbi nézettsége nagyságrendekkel meghaladja az ETO – FTC női focimeccs nézettségét. Ha ez a párosítás viszont a kézilabdában jön össze, akkor persze más a helyzet…

Távol álljon tőlem, hogy beleszóljak az MTVA műsorpolitikájába, különösen úgy, hogy nincs információm a háttérben meghúzódó „titkokról”. Minden egyes csatornának szíve joga az önálló műsorszerkesztés, persze a várako- zásnak meg kell felelni. Az „ország népe” pedig azt várja el tőlük, hogy még a „csapból” is foci folyjon, akkor is, ha az a lőtéri kutyán kívül keveseket érdekel. Stílszerűen: az élő közvetítések terén más sportág csak akkor „rúg- hat labdába”, ha a végtelenített focifolyamban valahol rés keletkezik, s azt be kell tömni. Vagy akkor, amikor a kora reggeli, a késő esti és az éjszakai időpontokat ismétlésekkel kitölteni. E szösszenet írása közben eszembe jutott Alfred Hitchcock örökbecsű mondása: „A televízió olyan, mint az amerikai kenyérpirító. Megnyomod a gombot és ugyanaz a dolog ugrik ki belőle minden alkalommal.” A mondás nagyon is illik a magyar sporttelevíziók állapotára: megnyomod a távirányító gombját, s mindig foci látható!

A sportközvetítéseket követve sokszor van olyan érzésem, hogy a műsor- szerkesztőknél a nézők (jelen esetben szurkolók) szempontjai kevésbé fonto- sak.  Az M4 Sport már nem először játssza el, hogy egy fontos kézilabda mér- kőzésre rátesz egy másikat, holott a nézők mindkettőt nagy számban meg- néznék. Nem kell messzire menni: 2021. november 17., férfi Bajnokok Ligája mérkőzés, HC Motor Zaporozsje – Telekom Veszprém (Sport1, kezdés 18:45 óra, ami az EHF kötött időpontja); női bajnoki mérkőzés, Győri Audi ETO KC – FTC-Rail Cargo Hungaria (M4 Sport, kezdés 18:30 óra). Volt is zúgolódás rendesen… Előfordult már olyan is, hogy a szurkolók legnagyobb örömére a Bajnokok Ligájában vitézkedő két magyar női együttes egymást követő mérkőzései közé beraktak egy férfi bajnoki találkozót: 2022. február 19., szombat, FTC-Rail Cargo Hungaria – BV Borussia 09 Dortmund (Sport1, kezdés 15:15 óra); Vipers Kristiansand – Győri Audi ETO KC (Sport1, kezdés 17:45 óra); Pick Szeged – Grundfos Tatabánya KC (M4 Sport, kezdés 17:30 óra). Borítékolható, hogy az említett két, a Pick Szeged – Telekom Veszprém derbivel együtt három eset nem volt az első és az utolsó.

Különben is, a hoppon maradt, győri mérkőzést választó „szurkerek” ne bosszankodjanak: amikor már tudják az eredményt, utólag megnézhetik felvételről a Pick Szeged – Telekom Veszprém örökrangadót május 1-jén, vasárnap késő este (kezdés 21:15).

Az élmény azonban már nem lesz ugyanaz, mint élőben!

Hofmann Péter

2022-04-28

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk