Győzelemmel búcsúzott Javier Sabate és Fazekas Nándor

 

Győzelemmel búcsúzott

Javier Sabate és Fazekas Nándor

 A mérkőzés eredménye ezúttal nem osztott, nem szorzott, hiszen az 5. fordulóban bizonyossá vált, hogy Magyarország válogatottja Dánia mögött csoport másodikként kijutott a 13. Férfi Kézilabda Európa-bajnokságra (2018. január 12-28., Horvátország). Hollandia ellen búcsúzott el a válogatottól – alighanem véglegesen – a magyar kézilabdázás történetének egyik legnagyszerűbb kapusa, Fazekas Nándor, és most vezette szövetségi kapitányként 21. alkalommal, egyben utoljára a csapatot Javier Sabaté. A két búcsúzónak nem volt oka szomorkodni, mivel az átlagosnál több hibával játszó magyar csapat a mérkőzést végig kontroll alatt tartva biztosan győzte le a lelkesen, de szintén sok hibát vétő Hollandia együttesét.

 

Magyarország–Hollandia
35-30 (16-13)

 

          FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, selejtező, 1. csoport, 6. forduló.
          2017. június 18., vasárnap, 19:15 óra, Veszprém Aréna, 5019 néző.
          Játékvezetők: Amat KONJICANIN, Dino KONJICANIN (Bosznia-Hercegovina).
          EHF-képviselő: Janko POZEZNIK (Szlovénia).
          Magyarország: FAZEKAS Nándor (kapus), MIKLER Roland (kapus) – SCHUCH Timuzsin, IVÁNCSIK Tamás 3, LIGETVÁRI Patrik, GYŐRI Mátyás 10/4, VILOVSKI Uros 3, NAGY László 1, BÁNHIDI Bence 6, JUHÁSZ Ádám 3, SZITA Zoltán 1, SZEITL Erik, ANCSIN Gábor 1, BODÓ Richárd 3, TÓTH Attila 1/1, LÉKAI Máté 3. Szövetségi kapitány: Javier SABATÉ.

          Hollandia: Bart RAVENSBERGEN (kapus), Mark VAN DEN BEUCKEN (kapus) –  Kay SMITS 1, Toon LEENDERS, Nick KUYPER, Lucas STEINS 3, Leon VAN SCHIE 1, Bobby SCHAGEN 6/2,  Joris BAART 1, Ivo STEINS 3, Jort NEUTEBOOM, Jasper ADAMS 2,  Jeffrey BOOMHOUWER 4, Dani BAIJENS, Arjan HAENEN 6, Tim REMER 3. Szövetségi kapitány: Joop FIEGE.

          Hétméteres: 8/5 (IVÁNCSIK Tamás 1/0, GYŐRI Mátyás 5/4, TÓTH Attila 2/1), illetve 3/2 (Bobby SCHAGEN 3/2).
          Sárga lapok: 4 (BÁNHIDI Bence, LIGETVÁRI Patrik, TÓTH Attila, Javier SABATÉ), illetve 3 (Toon LEENDERS, Jasper ADAMS, Joris BAART).
          Kiállítás: 5 (LIGETVÁRI Patrik 2’, VILOVSKI Uros 4’, SZITA Zoltán 2’, BÁNHIDI Bence 2’), illetve 3 (Tim REMER 2’, Toon LEENDERS 2’, Lucas STEINS 2’).

          A Lettországban pályára lépő csapat összetételén egy helyen történt változás: Fekete Bálint helyett Nagy László került a keretbe. Az utolsó válogatott mérkőzésre készülő FAZEKAS kezdett a magyar kapuban, melyet BAART azonnal fel is avatott (0-1). A játékrész első harmadában sok hiba (labdaeladás) jellemezte a magyar csapat játékát, s kezdetben a remekül védő RAVENSBERGEN kapussal sem tudtak mit kezdeni támadásban (10. perc, 3-2).  Érdekes módon TÓTH kihagyott hét méterese rázta fel a csapatot, s öt perc alatt három gólos előnyre sikerült szert tenni (15. perc, 7-4). Kapaszkodtak a hollandok, de a magyar támadók megtalálták a vendégek nyitott védekezésén a réseket, s biztosan tartották előnyüket (20. perc, 10-7). Öt perc múlva VILOVSKI üres kapus góljával és LÉKAI egy-egyezése után ötre nőtt a különbség (25. perc, 15-10). A félidő végére a vendégek SCHAGEN és BOOMHOUWER góljával felzárkóztak mínusz háromra (16-13).

            A szünetben elbúcsúztatták a a Telekom Veszprém játékosát, Gulyás Pétert, aki átvehette a Magyar Kézilabda Szövetség illetékesétől a 111-es számú fehér válogatott mezt, utalván ezzel a Magyarország válogatottjában eltöltött mérkőzés számra. S itt számunkra kibújik a „kisördög” a zsákból! A Hollandia elleni mérkőzésnek a presztízsen kívül az égadta egy világon nem volt tétje, nem lett volna elegánsabb Fazekason kívül a többi válogatottól búcsúzó játékosnak (Gulyás Péter, Iváncsik Gergő, Zubai Szabolcs) pár perces játéklehetőséget adni, hogy tétmérkőzésen köszönjenek el a válogatott meztől és a közönségtől? A magyar válogatott velük is lett volna olyan erős, hogy Hollandia ellen győzelemmel zárja a selejtező csoportot és az évadot. Reméljük, hogy az említett három kiváló sportember valamilyen formában megkapja a búcsúmeccs lehetősét…

           A szünet után MIKLER állt a magyar kapuba, s őt is azonnal felavatta Ivo STEINS (16-14).  A következő tíz perc a magyar csapat ifjonc irányítójáról, balátlövőjéről, GYŐRI Mátyásról szólt: vezérletével tetemes, hét gólos előnyt szerzett a magyar csapat (40. perc, 25-18), melyet az elkövetkezendő tíz percben meg is tartottak (47. perc, 29-22). Ekkor visszavett a tempóból a hazai csapat, felpuhult a védekezés, nem voltak megállító faultok, melyet kihasznált a vendég együttes – különösen a jobb kettőben védekező SZITA Zoltánt keverték meg néhányszor –, s felzárkózott mínusz háromra (55. perc, 32-29). SABATE mester észlelte a veszélyt, SZITA helyére VILOVSKI állt be, LÉKAI is visszament a pályára, s passzívnál hatalmas gólt ragasztott a jobb felső sarokba (33-29). Ezt még kompenzálták a hollandok BOOMHOUWER szemfüles góljával, de GYŐRI tett róla, hogy négy gól maradjon az előny (58. perc, 34-30). Az utolsó két percben kettős emberhátrányba került a magyar csapat, de az újra kapuba álló FAZEKAS előbb kivédte SCHAGEN hetesét, majd VILOVSKI gólja után a jobb szélről hatástalanította HAENEN ziccerét; méltán búcsúzva a válogatottságtól (35-30).

            A mérkőzés lefújása után a 13 világversenyen résztvevő, 237-szeres válogatott Fazekas Nándor is megkapta a 237-es számú fehér mezt, majd játékostársai feldobálták a levegőbe. A kispadnál szerényen meghúzódó Javier Sabate is átvehette a 21-es számú fehér mezt, mivel 21 alkalommal irányította a magyar nemzeti válogatottat. Nem vitás, hogy neki is jár a gratuláció, annak ellenére, hogy a magyar kézilabda sport egyik legvitatottabb egyénisége vett búcsút a magyar közönségtől. Annak ellenére, hogy sokat bíráltuk a Telekom Veszprém kispadján nyújtott néhány meccseléséért, az elvesztett Bajnokok Ligája döntő miatt, a szélső nélküli válogatásért, egyes játékosok mellőzéséért – hiányozni fog. Hiányozni fognak az egyedi, magyar nyelven adott nyilatkozatai, a szakmai tudása (mindent tud, amit a kézilabdáról lehetséges megtanulni) és még sok más, amiért mégis csak a szívünkbe zártuk. Sok sikert kívánunk neki a következő állomáshelyén!

 

            A forduló másik mérkőzésén:
          Dánia-Lettország 33-16 (14-5)

 

AZ 1. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1.

Dánia

6

5

1

194-135

11

2.

Magyarország

6

4

1

1

174-156

9

3.

Hollandia

6

2

4

155-179

4

4.

Lettország

6

6

129-182

0

 A13. Férfi Kézilabda Európa-bajnokságra (2018. január 12-28., Horvátország) kijutott Dánia és Magyarország.

 

Fotó: Nemzeti Sport/Földi D. Attila

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk