Kézilabda kupa

Fontos a fizio- és fizikoterapeuták közötti együttműködés

– A sportolói lét melyik részében van fontos szerepük?
– Elsősorban a játékosok regenerációjáért felelünk. Prevenció jelleggel is kezel- jük azonban a lányokat, és természetesen a sérülések kezelésében is kivesszük a részünket. Minden szezon kezdetén és felénél különböző felméréseket végzünk, nem csupán fizikai, hanem testanalízist is végzünk, felmérjük a játékosok állapo- tát, és ha valami problémát tapasztalunk, azt idejekorán el tudjuk kezdeni kezelni. Ami a legfontosabb, hogy holisztikusan, átfogóan nézzük a játékosokat, nem csak egy-egy problémát kezelünk elszigetelten a test többi részétől, ha- nem az egész testet egységben, összefüggéseiben nézzük meg és kezeljük.

– A prevenciós tevékenység alatt mit ért?
– A vezető orvossal és a vezető erőnléti edzővel összeállítottunk egy regene- rációs protokollt, az egyik edzés utáni, a másik a mérkőzést követő eljárásrend. Ez minden játékosra egyaránt kötelező jelleggel vonatkozik. Ezek az eljárás-komplexek tartalmaznak több, általunk preferált regenerációs eljárást vagy gyakorlatot, de természetesen meghagytuk a játékosok szabadságát is abban az értelemben, hogy több dolog közül választhat, és vannak egyénileg preferált eljárások is. Ilyen például az, hogy a krioszauna kötelező heti két alkalommal, de a játékos megmondhatja, mikor alkalmazza ezt. Többször is mehet, de a heti kettőnek meg kell lennie. Az edzés utáni eljárások pontértékkel ellátottak fon- tossági sorrend szerint, és egy előre meghatározott pontszámot el kell érniük a játékosoknak minden egyes edzés után. Azt, hogy a megadott pontmeny- nyiséget a felsorolt eljárások közül hogyan állítja össze, azt szabadon eldöntheti. A mérkőzések utáni protokoll időalapú kialakítású, ami azt mondja meg, mit kell tenni a lefújást követő fél órán, egy órán és egy napon belül. Ez a rendszer is tartalmaz kötelező és szabadon választható elemeket is. Ezekben a protokol- lokban nem csupán eszközhasználatra vonatkozó előírások szerepelnek, hanem például a tápanyag és a folyadék visszapótlással és mozgásos tevékenységgel kapcsolatosak is. Mindezt, egy rendszeren keresztül nyomon követhetjük és nap- rakészen figyeljük.

– Miből áll a mindennapos tevékenységük?
– Egyik fő feladatunk, hogy mindent előkészítsünk és biztosítsunk a lányoknak a mérkőzésre. Az egyik legfontosabb tevékenység a regenerációs és prevenciós eljárás a masszázs. Ezt a lányok nap, mint nap kérik tőlünk bemelegítő jelleggel edzések és mérkőzések előtt is. Ez egyébként alkalmat ad arra is, hogy felmérjük a lányok izomzatának pillanatnyi állapotát is.

– A fenti eljárásokból mennyi valósul meg az akadémiai képzés keretei kö- zött?
– Az akadémia beindulásával minden protokollt átvittünk a felnőtt csapatból, tehát az összes akadémiai csapatunk részesül minden olyan lehetőségben, ami a felnőtt csapat rendelkezésére áll. Ennek érdekében kibővült a stáb, hogy el tudjuk látni ezeket a feladatokat. A felnőtt csapat stábtagjai együttműködnek és segítik az akadémiában tevékenykedő kollégákat, és bármilyen segítségre van szükségük, természetesen egymás rendelkezésére állunk. Szükséges a közös tevékenység és elmondhatom, hogy jól működik ez közöttünk. A munkatársak- kal csapatban dolgozunk, és az alkalmazott szoftver segítségével mindannyian látunk minden olyan adatot és információt, amire szükségünk lehet, így teljes és naprakész képet kaphatunk bármelyik játékosról. Annak érdekében, hogy minél színvonalasabb ellátást tudjunk biztosítani mind a fiatalok, mind a felnőtt játé- kosok részére, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy folyamatosan tovább képez- zük magunkat, bővítsük a tudásunkat, újabb technikákat, technológiákat tanul- junk meg.

Mi a különbség a fizioterápia és a fizikoterápia között?

A fizioterápia egy gyűjtőfogalom, amely a természetes energiákra épülő keze- léseket foglalja magába. Ide sorolunk minden olyan módszert, ami a nap, a víz, a levegő, a klíma erejét és a mozgás hatásmechanizmusát használja fel. Fizio- terápia lehet: gyógytorna, gyógymasszázs, hidroterápia, balneoterápia, gyógy- víz, stb.

A fizikoterápia ezen belül egy szűkebb fogalom. Ez esetben valamilyen konkrét, mesterséges energiát használunk fel a gyógyításra. Fizikoterápia lehet: elektro- mos stimuláció (TENS), ultrahang, polarizált fény, lökéshullám terápia. Ezek a terápiás módszerek is beletartoznak a fizioterápiás kezelésekbe, azonban ezen belül egy kisebb kört alkotnak.

Mi a krioszauna?

A krioterápia vagy más néven hidegterápia, egy nagyon hatásos mellékhatás- ok nélküli, az egész testre jótékony hatással bíró kezelés. Különösen hatékony azoknál a betegeknél, akik nagy fájdalommal járó gyulladásos mozgásszervi, vagy gerincbetegségekben szenvednek. Ízületi gyulladás, alvászavar, bőrbe- tegségek, depresszió, izomhúzódások, sportsérülések kezelése során is nagyon jó eredménnyel használták a hidegszaunában történő terápiát.

Az egész testre irányuló hidegterápiás kezelés egy olyan gyógymód, amely az extrém hideg hőmérsékletet (akár -130, -190 °C-ig) használja fel. A krioszaunás kezelés előnyei közé tartozik, hogy egyszerre több gyulladt ízület is egyidejűleg kezelhető. Hidegben való tartózkodás befolyásolja a sejtszintű anyagcserét. A hideg hatására fokozódik a szervezet tevékenysége, beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai, különböző gyógyhatású hormonok, enzimek – köztük endorfin – szabadulnak fel. A szervezet védekezőképességét a hideg stimulálja, így az immunrendszer erősödik, a stressz szint csökken.

A hidegszaunában történő tartózkodás során a beteg bőrhőmérséklete azonnal lecsökken 0 °C-ra, majd a vérkeringés felgyorsulását követően felmegy 35 °C-ra. Kezelés hatására a reumás sokízületi gyulladást kísérő fájdalomérzet csökken, az ízületek kötöttsége csökken, izomgörcsoldó hatása is van.


Forrás: Győri Audi ETO KC honlap  / Fata Edina

2020-10-07

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk