Kézilabda kupa

Férfi Európa-bajnokság: nehéz csoportban a magyar válogatott

Férfi Kézilabda Európa-bajnokság
2020. január 9-26.,
Ausztria, Norvégia, Svédország

A-csoport (Graz):

Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia

B-csoport (Bécs):
Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna

C-csoport (Trondheim):
Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia

D-csoport (Trondheim):
Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina

E-csoport (Malmö):
Dánia, Magyarország, Izland, Oroszország

F-csoport (Göteborg):
Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország

Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke: „Mivel kibővült a mezőny és a korábbi tornákkal ellentétben nem három-három, hanem kettő-kettő válogatott jut tovább a csoportokból, így a sorsolás előtt is tudtuk, hogy komoly kihívás elé néz minden csapat, még akkor is, ha bővült a mezőny. Hosszú távon szeretnénk építkezni, szem előtt tartva a 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokságot, de természetesen nem mondhatunk le az olimpiai kva- lifikációról, így a válogatottnak a jövő évi kontinensviadalon is versenyben kell lennie. Ami a konkrét csoportunkat illeti, nem tűzhetünk ki más célt, mint a csoportból való továbbjutást, bár valóban nehéz csoportba kerültünk, ugyanakkor tudjuk, milyen erős verseny az Európa-bajnokság, sokkal könnyebbre tehát nem számíthattunk. A hosszú távú építkezés legfőbb célja a fejlődés, fejlődni pedig jó csapatok ellen lehet igazán, így a torna csoportköre is már kiváló alkalom lesz erre. A két továbbjutó hely egyikére nyilván a világbajnok dánok pályáz-nak a legnagyobb eséllyel, de ami a másik két csoportellenfelünket illeti, az oroszok ellen pozitív élményekkel zártuk az Európa-bajnoki selejtezőket, Izlanddal pedig az utóbbi években nem találkoztunk. A feladat adott, a cél, hogy megoldja a válogatott.


 Út az olimpiára

Tokióban 12 női és 12 férfi csapat szerepelhet. A férfiaknál ott lesz a házigazda Japán, a világbajnok Dánia, valamint a négy kontinensbajnok, a hat továbbjutó a 2020. április 16-19. között rendezendő olimpiai selejtezőből, melyen három csoportban négy-négy csapat küzd, csoportonként kettő jut Tokióba.

Magyarország válogatottja kijut az olimpiára, ha direkt kvótát szerez, vagyis Európa-bajnok lesz 2020-ban, vagy ezüstérmes lesz úgy, hogy a döntőben Dániától kap ki.

A másik esély, hogy az idén a világbajnokságon 10. helyezett magyar férfi válogatott olimpiai selejtezőt játszhat, és onnan jut ki a játékokra. Ez akkor lehetséges, ha a világbajnokságon előtte végzők, vagyis a 2-9. helyezettek közül három közvetlenül szerez olimpiai kvótát a kontinensviadalokon. Így Magyarország három hellyel előrébb sorolódna, vagyis bekerülne a selejtezőre jogosultak, a világbajnokság 2-7. helyezettjei közé. Ez úgy és akkor lehetséges, ha a vb-8. Egyiptom lesz az Afrika-bajnok januárban, a vb-9. Brazília lesz a pánamerikai bajnok júliusban, és a világbajnokságon 2-7. helyezettek valamelyike (Norvégia, Francia- ország, Németország, Svédország, Horvátország, Spanyolország) nyeri meg az Európa-baj- nokságot, vagy Dániától kap ki a döntőben.

A harmadik esély, hogy Magyarország válogatottja a 2020. évi Európa-bajnokságon bekerül azon két csapat közé, amely a világbajnokságon még nem szerzett olimpiai selejtezős helyet, s ezt a két plusz selejtezős helyet, mint Európa legerősebb kontinens kapja.

Forrás: Nemzeti Sport

2019-06-28

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk