Úton a harmadik Bajnokok Ligája győzelem felé 3. rész

 

Úton a harmadik Bajnokok Ligája győzelem felé – 3. rész

 

Bajnokok Ligája győztes a Győri Audi ETO KC!

 

2017. március 12-én befejeződtek a női Bajnokok Ligája középdöntőjének I. és II. csoportmérkőzései. Mindkét csoportból az első négy csapat jutott a kieséses rendszerben lebonyolítandó negyeddöntőbe, mely eldöntötte, hogy melyik négy együttes lehetett ott a végjátékban Budapesten, a 2017. május 6-7-én megrendezett Final Fourban. Negyeddöntő párosítása: FC Midtjylland (II/4) –  HC Vardar (I/1), Metz Handball (I/4) – Győri AUDI ETO KC (II/1), CSM Bucuresti (II/3) – FTC-Rail Cargo Hungaria(I/2),  ZsRK Buducnost (I/3) – Larvik HK (II/2). A visszavágókat ugyanebben a párosításban, fordított pályaválasztói joggal játszották le.

Az I. csoport végeredménye:

1.

HC Vardar

10

7

1

2

311-279

 32

15

2.

FTC-Rail Cargo Hungaria

10

6

2

2

290-265

 25

14

3.

ZsRK Buducnost

10

7

0

3

286-248

 38

14

4.

Metz Handball

10

5

0

5

273-238

 35

10

5.

Thüringer HC

10

2

1

7

257-286

 -29

  5

6.

HK Asztrahanyocska

10

1

0

9

229-330

-101

  2

Az egyenlő pontszám esetén (FTC-Rail Cargo Hungaria 14, ZsRK Buducnost 14) az egymás elleni eredmény döntött, melyben a magyar csapat volt jobb:  egy győzelem (33-25), egy vereség (23-24), 56-47-es gólkülönbség.  

 

A II. csoport végeredménye:

1.

Győri AUDI ETO KC

10

8

1

1

305-234

71

17

2.

Larvik HK

10

5

2

3

279-271

 8

12

3.

CSM Bucuresti

10

5

1

4

265-257

 8

11

4.

FC Midtjylland

10

5

0

5

250-241

 9

10

5.

RK Krim Mercator

10

3

0

7

238-290

-52

  6

6.

Team Esbjerg

10

2

0

8

251-295

-44

  4

 

 – A Bajnokok Ligájában nem létezik olyan, hogy könnyű meccs – nyilatkozta Ambros Martín a Metz elleni mérkőzés előtt két nappal –, jelenleg a negyeddöntőnél járunk, ahol még az eddigieknél is keményebb összecsapásokra kell készülnünk, ráadásul idegenben játszunk először. A Metz jó eredményeket tud felmutatni az elmúlt időszakból, de helyén kezeljük a dolgokat. A legfontosabb, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat, úgy szép eredményt érhetünk el.

 

2017. április 9., Metz
Metz Handball – Győri Audi ETO KC
32-31 (16-16)

 

A középdöntős csoportjában csak negyedikként továbbjutó Metz már a mérkőzés elején jelezte, nem az áldozati bárány szerepére készül, és a korábbi győri Ana Gros vezérletével gyorsan ellépett (2-0). A győriek a nyolcadik percben vezettek először, az első negyedóra végén pedig egy 3-0-s szériával először volt kétgólos a magyar előny (7-9). A metziek csak nem akartak leszakadni, és a szélekről rendre bevették Grimsbö kapuját, így a 22. percben időt kellett kérnie Ambros Martinnak (13-12). A tréner intelmei látszólag hatottak, hiszen rövidesen 15-13-ra már a győrieknél volt az előny, a rendkívül kemény francia védekezés pedig egyre gyakrabban jelentett számukra kiállítást. És mégis! A Metz kettős emberhátrányban is szépített (14-15), simában egyenlített (15-15), létszám egálnál pedig már vezetett is (16-15), de az utolsó másodpercekben Mörk döntetlenre mentette az eredmény állását (16–16). A fordulást követően Amorim lövése célt tévesztett, innentől pedig gyakorlatilag végig az eredmény után futott az ETO. Mörk egyenlítése után (19-19) egy 3-0-s sorozattal Pop-Lazics vezérletével 22-19-re elléptek, a 46. percben először négy (25-21), a 48. percben pedig már öt volt közte (28-23). Látván csapata vergődését, Ambros Martín időt kért, és az irányítóba játszó Görbicz villanásaival – és a beálló Kiss Éva védéseinek köszönhetően – folyamatosan zárkóztak fel a győriek, s az 58. percre utol is érték ellenfelüket (30-30). Zaadi újra vezetéshez jutatta a hazaiakat (31-30), majd Mörk egyenlítése után (31-31) a hozzá hasonlóan tíz góllal záró Gros adta meg a végszót: az utolsó másodpercekben szinte a félpályáról találta el a bal felső sarkot (32–31).

          Ambros Martin: „Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz. A Metz megmutatta ma is, hogy nem véletlenül győzték le korábban a Buducsnosztot és a Vardart. Nem vagyok elégedett, mert nem úgy védekeztünk, ahogy kellett volna, s sikerült elveszteni a mérkőzést az utolsó pillanatban. Annak viszont örülök, hogy az utolsó percekben mínusz ötről felzárkóztunk, s nem estünk össze. Ha öttel elveszítjük a mérkőzést, nagyon nehéz lett volna a dolgunk a visszavágón. Vesztettünk ugyan, de egy gólos vereséggel megmaradt az esélyünk a továbbjutásra. A következő hat nap feladata az lesz, hogy gatyába rázzunk a védekezést, mert nem is emlékszem arra, mikor kaptunk 32 gólt. Aztán jöhet a mindent eldöntő hatvan perc.”

          Emmanuel „Manu” Mayonnade: „Az első félidőben mutatott játék nagy önbizalmat adott nekünk. A szünetben mondtuk is egymásnak, hogy ne vegyük le a lábunkat a gázpedálról. Az akartuk, hogy a második félidőben továbbra is nagy iramban játszunk, még mielőtt a Győr magához térhetett volna. Ez húsz percig sikerült is, elmentünk öt góllal, de a vendégek nagyobb sebességre kapcsoltak, mi pedig elfáradtunk egy kicsit. Ana Gros kimagaslóan játszott, az ő átlövése döntött a javunkra.”

 

2017.április 15., Győr
Győri Audi ETO KC – Metz Handball
28-22 (17-12)

 

Nem volt könnyű esetnek mondható a győri visszavágó sem, mivel a francia csapat egy gólos előnnyel  (32-31) érkezett a Rába-parti városba. Ráadásul nagyon fenték a fogukat egy újabb sikerre, amivel felkerülhettek volna a klub krónikájának arany lapjaira. Bizakodásuknak meg is volt az alapja, hiszen a Bajnokok Ligája sorozatban begyűjtöttek már három komoly skalpot (ZsRK Buducsnoszt, HC Vardar, Győri Audi ETO KC); miért ne szerezhetnék meg a negyediket?  Úgy is indult a mérkőzés, hogy nem adják olcsón a bőrüket: keményen, sokszor durván védekeztek, s támadásban igyekeztek iramot diktálni (11. perc, 4-3). Aztán a 14. percben történt valami. Ana Gros egy elméretezett lövés közben kapott egy pofont, s szédelegni kezdett. A játékvezetők megállították a játékot, s ápolást kértek. A francia orvos és a gyúró kezelésbe vette a jobbátlövőt, s letámogatták a pályáról. A győri támadás közben Gros visszarohant a pályára, s alaposan megdolgozta Amorimot. A játékvezetők azonnal kiosztották neki a két perces büntetést.  A sasszemű osztrák EHF-ellenőr, Edeltraut Berthold azonnal jelezte, hogy probléma van: a már kiállított francia (szlovén) játékos jogosulatlanul pofozkodott a pályán, mivel a szabály szerint ápolás után három támadást ki kellett volna hagynia. Némi tanakodás után újabb két percet kapott Gros. Ez volt az a pont, ahol megtört a Metz játéka. A Győr fokozatosan növelte előnyét, a félidő végéig (17-12) . A második félidő gyors gólváltással indult: Mörk találatára Smits – aki a Metz egyik legjobbja volt – válaszolt. Ezután Grimsbö percei következtek, a győriek kapusa több bravúros védést is bemutatott rövid időn belül; meg is lépett az ETO hét góllal (36. perc, 21-14). Gros szerencsés góljaival a francia csapat közelebb zárkózott, ám a 4-5 gólos határt nem igazán tudta átlépni (51. perc, 25-20), s a mérkőzés képe alapján nem is volt reális sansza, hogy döntetlen közelébe kerüljön, ami továbbjutást ért volna számára. Nem is került: Tomori góllal szállt be a mérkőzésbe az apróbb sérülést összeszedő Amorim helyett, Görbicz pedig a balszélről látványos akciógóllal vétette észre magát; a vendégek pedig már nem tudtak újítani (28–22).
        Ambros Martín: Szeretnék elsőként gratulálni a csapatnak, mert a mai győzelem azt jelenti, hogy ott vagyunk a Final Fourban, és persze szeretnék gratulálni a Metz Handballnak is, megmutatták, milyen jó csapat, hiszen sokszor hoztak minket nehéz helyzetbe a két mérkőzés során. Büszke vagyok a csapatomra azok után, hogy nem mindig sikerült azt a játékot nyújtanunk az elmúlt időszakban, amit szerettünk volna, kritikus helyzetekben fel tudtunk állni és ott vagyunk a négyes döntőben. Nyerhetünk és veszíthetünk, de senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy a csapat mindig és mindenhol küzd és harcol.”
       
Emmanuel „Manu” Mayonnade:Nagyon gyorsak voltak a győri lerohanások, nehéz volt megtalálni ellene a megfelelő védekezést. Úgy érzem játékban voltunk, de minden alkalommal, ha elveszítettük a labdát vagy hibát követtünk el, a Győr ezt megbüntette. Húsz percig tudtuk tartani a lépést, ezt követően elkezdett nőni a különbség, amit már nem tudtunk kontrollálni.”

 

2017. május 6., Budapest, Final Four, elődöntő
ZsKR Buducsnoszt – Győri Audi ETO KC
20-26 (9-12)

 

Telt ház, több mint 12 ezer néző várta kezdő sípszót a Papp László Budapest Sportarénában a Bajnokok Ligája Final Four első elődöntő mérkőzésén. Az első mozzanat a montenegrói kapus, Zoqbi  nevéhez fűződik (Amorim átlövését védte), az első gólt viszont  Görbicz Anita szerezte balszélről. Ezt még Neagu kiegyenlítette (3. perc, 1-1), s ettől a perctől kezdve egyre jobban kirajzolódott a Győr dominanciája (8. perc, 1-4). Tomori kiállítását kihasználva Neagu vezérletével egy gólra felzárkózott a Buducsnoszt (15. perc, 4-5), a magyar csapat azonban nem hagyta annyiban a dolgot, s fokozatosan öt gól előnyre tett szert (24. perc, 5-10). A hajrában néhány játékvezetői ítélet borzolta a kedélyeket (támadó fault meg nem ítélése, amikor a győri védők a hatos vonal előtt álltak; labda elvételek lépés miatt, kihegyezve Görbicz Anitára), melyet kihasználtak a montenegróiak. (30. perc, 9-11). Az utolsó három másodpercben érdekes gól született: Batinovics kivédte Amorim átlövését, kidobta a labdát, melyet Broch lefülelt, s a félpályáról a hálóba vágta. A játékvezetők a Buducsnoszt tiltakozása ellenére megadták a gólt (félidő 9-12).

          A második játékrészben a Győr kétséget sem hagyott afelől, hogy melyik a jobb csapat: Grimsbö és Görbicz kiemelkedő játékával „megugrottak”, s hatgólos előnyre tettek szert (41. perc, 11-17).  A Buducsnosztban Neagu és Bulatovics elfáradt, s a cserejátékosokban nem volt annyi erő, hogy megszorítsák a győri lányokat-asszonyokat. Védekezésük lyukas volt, a kapusaik sem fogtak, s támadásban teljesen tanácstalanok voltak a keményen védekező győriek ellen. Legközelebb a 49. percben kerültek ellenfelükhöz, ekkor négy gól volt a hátrányuk (16-20). Az utolsó tíz percben az ETO biztosan tartotta az öt-hat gólos előnyét, s megérdemelten nyerte meg a találkozót (végeredmény 20-26).

          Az előzetes latolgatások sokkal szorosabb küzdelmet vártak – ezzel szemben a Győri Audi ETO KC tükörsima győzelmet aratott, végig uralták a játékot, s egy másodpercnyi reményt sem adtak ellenfelüknek a felzárkózásra. A ZsRK Buducsnoszt játéka a két világsztár átlövőjére, Neagura és Bulatovicsra épült, s amíg ők bírták erővel, addig látó távolságban „kullogtak” a győriek után. Jellemző, hogy az első olyan gólt, amit nem a két átlövő dobott, a 49. percben érték el Jaukovics révén hétméteresből.

          Ambros Martín: „Az eleje volt a kulcs, remekül indult számunkra a találkozó, és ez meghatározta a folytatást. Egy éve sokkal rosszabbul kezdtünk, és többet is kivett a meccs belőlünk. Ezúttal nagyon koncentráltan játszottunk az elején, de készültünk is. Holnap ugyanígy kell tennünk."

          Dragan Adzsics: „Gratulálok a Győrnek, teljesen megérdemelte ezt a győzelmet. Tavaly teljesen kiélezett mérkőzést vívtunk az elődöntőben, amelyen minimális különbség döntött, ezúttal viszont egyértelműek voltak az erőviszonyok. Az ETO a játék minden elemében felülmúlt minket."

 

2017. május 7., Budapest, Final Four, döntő
Győri Audi ETO KC – HC Vardar
31-30 (15-12, 26-26)

 

A majdnem unalomba fulladt bronzmérkőzés után a közönség alig várta, hogy elkezdődjön a döntő, ahol magyar szurkolók kiélezett játékot és győri győzelmet vártak. A mérkőzést látva nem csalódtak, megvolt minden, megspékelve egy kis (mit kis, nagy) izgalommal. Az első percek az idegesség jegyében telt el mindkét csapatnál, felváltva estek a gólok (5. perc, 3-3). A Győr nyugodott meg jobban, átvette a vezetést, a Vardar azonban nem hagyta magát leszakítani (17. perc, 10-10). Althaus kiállítását kihasználva Grimsbö védéseinek köszönhetően „megugrott” az ETO, s szebbnél-szebb gólokat lőve négy góllal (26. perc, 14-10). Tomori kiállítása segített egy kicsit a Vardarnak, s a félidő végére feljöttek mínusz háromra (félidő 15-12).

          A második játékrészben mindeni azt várta, hogy a Győri Audi ETO KC tartva a feszes védekezését, növeli az előnyét. A Vardar azonban nem így gondolta, Eduard Koksarov, aki a kispad mellett állva végig meccselte a mérkőzést, kapust cserélt, Pessoa De Oliveirát küldte a pályára, s mind az később kiderült, szerencsés húzásnak bizonyult. A félidő első szakaszában ez még nem bizonyult döntőnek, mert a Győr fogcsikorgatva  tartotta két-három gólos előnyét Pessoa jó teljesítmény ellenére (45. perc, 20 -17). Ekkor Broch megsérült a combján, helyére Elghaoui állt be, aki azonnal „kiharcolt” egy kétperces kiállítást. Ezt még Groot elementáris játékával átvészelte a győri gárda (49. perc, 22-20), ám jött Irina Gyibirova időkérése, mely után Althaus egymás utáni lőtt öt góljával kiegyenlített a macedón csapat (53. perc, 24-24). Kezdődhetett minden elölről! Ez úgy nézett ki, hogy a Győr vezetést szerzett, a Vardar egyenlített. Másfél perccel a vége előtt az ETO támadhatott a kétgólos előnyért és a mérkőzés megnyerésért, ám Görbicz balszélről leadott pörgetését Leynaud megfogta, s mint ilyenkor lenni szokott, a túloldalon Mavsar kiegyenlített (60. perc, 26-26). Ekkor minden magyar szurkolóban felsejlett a tavalyi döntő rémképe, ott is a befejezés előtt két perccel vezetett a Győr két góllal, mégis kiegyenlített az ellenfél.

          Következett a 2 x 5 perces hosszabbítás. Az öt perces szünetben Ambros Martín lelkesen magyarázott játékosainak, a túloldalon a Vardar játékosai, Koksarov és Gyibirova a zsűrivel és a játékvezetőkkel foglalkoztak, nehezvényezvén az utolsó másodpercekben elmaradt piros lapot és hétméterest (amit valljuk be, ha megadnak a dán sípos hölgyek, egy szavunk sem lehetett volna, mert a Tomori igencsak letarolta Lekicset).  Az intermezzó kihatott a macedón csapat játékára, s mire észbe kaptak Mörk, Groot és Görbicz góljával hárommal „elhúzott” az ETO, melyet a játékrész végéig nem sikerült megtartani (65. perc, 29-28). A második öt perc elején Knedlikova befutó beállóból lőtt szenzációs góljával újra kettőre nőtt az előny. Ekkor Broch kiállítása miatt emberhátrányba került az ETO, s a szabálytalanságért megítélt hét méterest Lacrabere bevágta, újra csak egy volt közte. Ezt követően Mörk emberhátrányban villant egyet, s akkor gólt ragasztott Leynaud kapujába, hogy a kapus azóta is keresi a labdát (69. perc, 31-29). S hogy ne legyen izgalom mentes a vége, Lacrabere hét méteresből újra felhozta csapatát mínusz egy gólra, a hátralévő 40 másodpercben azonban már nem maradt idejük az egyenlítésre, mivel a győri játékosok sok faultot kiharcolva ügyesen ölték az időt (végeredmény 31-30).

          Bajnokok Ligája győztes a Győri Audi ETO KC!

 

          Ambros Martín:Nagyon boldog vagyok! A játékosok és a szurkolók is nagyon megérdemelték ezt a sikert. Izgalmas volt. Időt akartam kérni, de már nem tehettem meg. Viszont tudtam, hogy a lányok meg tudják oldani ezt a feladatot. A második félidőben hamar le akartuk zárni a döntőt, ezért jöhetett vissza Vardar. Azonban a játékosok megmutatták, hogy új fejezetet tudnak nyitni. Mindenkit várunk egy nagy bulira!
          Irina Gyibirova: „Remek volt az atmoszféra a csarnokban, minden adott volt csodálatos sportélményhez. Gratulálok a Győrnek, de köszönöm a csapatomnak is a helytállást. Nem volt ez könnyű szezon számukra, hiszen több edzőváltást is át kellett élniük, a játékosaink mégis végig nagyon profin viselkedtek, és a lehető legtöbbet próbálták kihozni a Final Fourból. Ennyire futotta.”

 

A Győri Audi ETO KC számokban

 

A Bajnokok Ligája győztes csapat 27 játékost nevezett a mérkőzés sorozatra, ebből 20 játékos pályára is lépett. A 16 mérkőzésen nem kapott szerepet Binó Boglárka, Szilovics Fanni, Afentáler Sára, Élő Beatrix, Büki Angyalka, Moharos Vivien és Lakatos Rita. A csapat 16 mérkőzésen 970 percet töltött a pályán. Mérlege: 13 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 481 lőtt és 390 kapott gól.

3

Jana Knedlikova

14

21

1

5

Heidi Löke

3

15

2

2

6

Varga Emőke

7

8

Hudák Anette

8

1

1

9

Hársfalvi Júlia

16

13

1

2

10

Nora Mörk

16

85

28

24

2

3

11

 Korsós Dorina

8

6

2

13.

 Görbicz Anita

16

84

36

32

3

14

Pál Tamara

9

1

18

Eduarda Amorim

16

70

9

13

22

Orbán Adrien

8

6

23

Tomori Zsuzsanna

10

22

5

6

1

27

Nycke Groot

16

51

6

9

31

Yvette Broch

16

49

9

3

33

Bódi Bernadett

16

35

1

2

57

Puhalák Szidónia

14

8

1

66

Elghaoui Asma

10

8

3

73

Kiss Éva

16

85

Kari Aalvik Grimsbö

16

96

Tóth Gabriella

6

6

2

5

Mezszám, Név, Mérkőzés szám, Gólok száma, 7 méteresek száma,
7 méteresből gól, Sárga lapok száma, Kiállítások (2’) száma, Kizárások (3x2’) száma.

 

          Góllövőlista (százas listán): 5. Nora Mörk 85 (16 mérkőzés – 5,31 átlag), 6. Görbicz Anita 84 (16 – 5,25), 12. Eduarda Amorim 70 (16 – 4,38), 25. Nycke Groot 51 (16 – 3,19), 27. Yvette Broch 49 (16 – 3,06), 54. Bódi Bernadett 35 (16 –        2,19), 92. Tomori Zsuzsanna 22 (10 – 2,20), 96. Jana Knedlikova 21 (14 – 1,50).

          Házi góllövőlista: 1. Nora Mörk, 85, 2. Görbicz Anita 84, 3. Eduarda Amorim 70, 4. Nycke Groor 51, 5. Yvette Broch 49, 6. Bódi Bernadett 35, 7. Tomori Zsuzsanna 22, 8. Jana Knedlikova 21, 9. Heidi Löke 15, 10. Hársfalvi Júlia 13, 11. Puhalák Szidónia 8, Elghaoui 8, 14. Korsós Dorina 6, Orbán Adrien 6, Tóth Gabriella 6, 16. Hudák Anette 1, Pál Tamara 1 gól.

          Sárga lapok (százas listán): 2. Eduarda Amorim 9 (16 mérkőzés – 0,56 átlag), Yvette Broch 9 (16 – 0,56), 24. Nycke Groot 6 (16 – 0,38), 33. Tomori Zsuzsanna 5 (10 – 0,50), 55. Görbicz Anita 3 (16 – 0,19), 94. Heidi Löke (3 – 0,67). A játékosokon kívül sárga lapot kapott még Ambros Martín (2) és Danyi Gábor (1).

          Kiállítások (2’ – százas listán): 1. Eduarda Amorim 13 – 26 perc (16 mérkőzés –      0,81 átlag), 6. Nyke Groot 9 – 18 perc (16 – 0,56), 28. Tomori Zsuzsanna 6 – 12 perc (10 – 0,60), 38. Tóth Gabriella 5 – 10 perc (6 – 0,88), 75. Elghaoui Asma 3 – 6 perc (10 – 0,30), Nora Mörk 3 – 6 perc (16 – 0,19), Yvette Broch 3 – 6 perc (16 – 0,19).

         Kizárás (3x2’): Tomori Zsuzsanna 1 (10 – 0,10). Itt nincs rangsor, a mérkőzések folyamán összesen 14 kizárás volt, duplázni senki sem duplázott.

          Végleges kiállítás: győri játékos nem kapott azonnali piros lapot. A mérkőzések folyamán összesen négy végleges kiállítás történt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk