Kézilabda kupa

Sportdiplomáciai siker: játékvezetői vizsga Magyarországon

 

Sportdiplomáciai siker:

játékvezetői vizsga Magyarországon

           

Tizenkét év után idén májusban ismét a Magyar Kézilabda Szövetség adhat otthont az EHF játékvezetői vizsgájának.

 

            – 2005 után ismét minősítő EHF játékvezetői vizsgára kerül sor Magyarországon. Miért számít kiemelkedően fontosnak az esemény?
            – Legutóbb valóban bő egy évtizede láthatta vendégül az Magyar Kézilabda Szövetség– az európai szövetséget és a kandidáló játékvezetőket - mondta el dr. Soós Kálmán, a Játékvezetői Albizottság elnöke. Május 22-27.-e között Balatonbogláron tartjuk a vizsgahetet, az EHF tetszését pedig azzal nyerte el a koncepciónk, hogy felnőtt férfi NB I-es és NB I/B-s csapatok részvételével két nap alatt 14 mérkőzésre kerül sor két csarnokban. Általában a vizsgákon junior és ifjúsági csapatok lépnek pályára, ezúttal azonban a Telekom Veszprém, a Csurgó, a Balatonfüred, a Sport36-Komló, a Veszprém-Felsőörs, a Pécs felnőtt csapata, valamint a Nemzeti Kézilabda Akadémia vállalta a részvételt. Mondanom sem kell, mennyit emel a vizsga renoméján ez a „mezőny”. A hat kandidáló párosnak a mérkőzések vezetése mellett elméleti és fizikai teszteken is meg kell felelniük. A jelöltek között van Bíró Ádám és Kiss Olivér is, reményeink szerint a sikeres vizsgát követően hamarosan ők is küldést kaphatnak európai kupamérkőzésekre és talán utánpótlás Európa-bajnokságokra is az első években.
            – A magyar játékvezetői kar elitje milyen változáson mehet keresztül a közeljövőben?
            – Igen jelentős a változás, hiszen két nemzetközi párosunk, Kékes Csaba és Kékes Pál, illetve Dobrovits Csaba és Tájok Péter is elérte a korhatárt, így a szezon végén visszavonulnak a játékvezetéstől. Amikor 2012-ben felmértük a magyarországi játékvezetés általános helyzetét, láttuk, hogy a sportág nemzetközi összevetésben való fejlettségéhez képest ezen a területen előrelépés szükséges, hiszen 44 és fél év volt az átlagéletkor. A nemzetközi porondon hét párossal rendelkezünk (a már említett két kettősön kívül a továbbiak: Andorka Miklós-Hucker Róbert, B. Pech Katalin-Vágvölgyi Mária, Bonifert Ferenc-Oláh Viktor, Herczeg Péter-Südi Péter és Horváth Péter-Marton Balázs – a szerk.), a két visszavonuló páros helyett reméljük, a Bíró-Kiss kettős is bekerül a nemzetközi körforgásba. Szeretnénk a korszerűbb játékvezetés felé szeretnénk ellépni, mind a játékvezetők felkészültségét, mind fellépésüket és fizikumukat illetően. Évekkel ezelőtt azt tapasztaltuk, hogy nagyon kevés volt a fiatal, valamint a női játékvezető, a 25 év alattiak aránya mindössze 11 százalék, a nők aránya 7 százalék volt, a szintfelmérő vizsgák pedig magas pótvizsga-arányt mutattak. Sok megyében háttérbe szorult az alapfokú játékvezető-képzés, és beágyazottnak, de magas átlagéletkorúnak tűnt az A-, a B- és a C-keret, azaz az NB I-ben, az NB I/B-ben és az NB II felsőházában közreműködő párosok mezőnye. Azt is láttuk, hogy a játék ma már megköveteli, hogy a játékvezető első számú eszköze a személyisége legyen. A cél, hogy ne a játékvezetők döntsék el a mérkőzéseket, megfelelő fizikai-szellemi kondícióval partnerei legyenek a játékosoknak. Mindezek ismeretében határoztuk meg programunkat, amely négy alappillére épít: a tömegbázis szélesítésére, a fiatalok felkutatására és menedzselésére, a női szakág intenzív fejlesztésére, valamint a kiélezettebb versenyhelyzet generálására. Ehhez igazítottuk az oktatás, a képzés és a számonkérés rendszerét, amely követelményrendszerben fogalmazódott meg. Minden olyan oktatási elem bekerült, amely a kompetenciákat méri: szabályismeret, kommunikáció, intelligencia, menedzsment, vezetés, életviteli tanácsadás, harmónia megteremtése. A Magyar Kézilabda Szövetség támogatása mellett a Játékvezetői Albizottság akkreditált oktatási csomagokat készített, a fiatalok számára vonzó ismeretterjesztő anyagokat teszünk közzé az utánpótlás-játékosok körében, több mint ezer elméleti és videó-alapú tesztfeladat áll rendelkezésünkre, és a játékvezetői díjakat is hozzáigazítottuk az európai normához.
            – 2017-re milyen eredményt hozott a program?
            – Az A-, a B- és a C-keretekben több mint tíz évvel csökkent az áltag életkor, 11 új A-, 13 új B- és 17 új C-keretes játékvezetőnk lett, ami azt jelenti, hogy huszonnégy új páros mutatkozhatott be az első osztályban, ami komoly előrelépést jelent. Ma már a képzéseken a pótvizsgák aránya 3-5 százalék közé csökkent, 470 főt tesztelünk az utánpótlás-bajnokságokban. Orvosi és egészségügyi hátteret biztosítunk, hangsúlyt fektettünk a személyiségfejlesztésre, mentor-programot indítottunk és az iskolákban is megjelenünk. Öt iskolával előszerződésünk van, sporttagozatos osztályokban tanóra keretében alapfokú játékvezetői végzettség megszerzésére nyílik majd lehetőség. Átalakult a Játékvezetői Albizottság személyi összetétele is, hogy minden egyes részterületet lefedjünk. Fontosnak tartjuk csereprogramjainkat, rendszeresen járnak külföldre a párosok, és a visszajelzések is jók, az oktatási anyagainkat az EHF is kiemelkedőnek tartja. Alapvető célunk és érdekünk, hogy záros határidőn belül három férfi és három női párost neveljük ki, akik felkészültségük mellett szemléletükkel oda tudnak kerülni, hogy férfi világversenyeken és olimpián is vezethessenek. Ez azonban sajnos nem megy máról holnapra, így sok munka vár ránk a balatonboglári vizsgát követően is.

 

Horváth Péter és Marton Balázs már rutinos játékvezetőknek számítanak.

 


 

            – Elengedhetetlen számunkra a nemzetközi kapcsolatok erősítése, ezért is nagy eredmény az Európai Kézilabda Szövetség minősítő vizsgájának magyarországi megrendezése – tette hozzá  Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára. – Fontos, hogy ne csak a látványos események, mint például a TIPPMIX EHF FINAL4 vagy a 2018-as női junior-világbajnokság, hanem a háttérben zajló, igen jelentős rendezvényeknek is otthont adhassunk, ezek közé tartozik a játékvezető-vizsga is. Május 22-27-e között Balatonbogláron saját szakembereink segítségével, magyar csapatokkal zajlik majd az esemény, ez sportdiplomáciailag is rendkívül fontos lehetőség, amelyben elévülhetetlen szerepe van a Játékvezetői Albizottság vezetőjének, Soós Kálmánnak, akinek kiemelt feladata a játékvezető-képzés és menedzselés megújítása. Úgy érzem, nemzetközi fronton az elmúlt bő egy évben új lehetőségek nyíltak meg előttünk, amelyet az Andorka Sándor által vezetett Nemzetközi Bizottság és nemzetközi igazgatónk, az Európai Kézilabda Szövetség legfelsőbb döntéshozó szervezetébe, a Végrehajtó Bizottságba bekerült Horváth Gabriella révén igyekszünk a lehető legjobban kihasználni.

 


            Forrás: MKSZ

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk