Kézilabda kupa

A csalódott metziek a bírókat és a Final Fourt okolják a kiesésükért

 

A csalódott metziek

a bírókat és a Final Fourt okolják a kiesésért

 

A női Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén papírformát meghazudtoló eredményt ért el a Győri Audi ETO KC ellen (32-31).  A minimális győzelem után francia sajtó az „egekbe” emelte Emmanuel „Manu” Mayonnade csapatát, s elhitette a szurkolókkal, , hogy a Metz történelmi siker kapujában áll, s idegenben is diadalmaskodni fog a Győr ellen; végrehajtván ezzel a klub legnagyobb sikerét, bejutnak a Final Fourba. Ezzel még nem is lett volna nagy baj, a probléma ott kezdődött, hogy a játékosok is elhitték, van keresni valójuk. A találkozó előtt Béatrice Edwige például a következőt nyilatkozta a L’Euipe francia sportlapnak: „Nagy bennünk a felfokozottság és a türelmetlenség. Ezen a meccsen mi leszünk a főnökök, s nagy játékosokká válunk.”  Thierry Weizman, a Metz Handball elnöke is optimista volt: „Régen lesütött szemmel mentünk ki a pályára, most viszont egyenesen a szemükbe nézünk. Győzünk, s továbbjutunk!” Egyedül a vezetőedző nem osztozott a hurrá hangulatban. A mérkőzés előtt arra a kérdésre, hogy mi lesz a győztes taktika, a következőket válaszolta: „Nagyon jónak és gyorsnak kell lennünk, s nem szabad hagyni magunkat kizökkenteni. Egyszerűen azt kell csinálni a lányoknak, amit tudnak. Készültünk a hangulatra és a bírói csapatra, melyek várhatóan kedvezőtlenül ítélnek majd ellenünk. Ennek ellenére pozitívan kell a mérkőzéshez hozzáállni.” Emmanuel „Manu” Mayonnade, mintha megérezte volna…

              Aztán eljött az igazság pillanata. A Győri Audi ETO KC kétséget sem hagyott, hogy jobb csapat, s az első kapott gólt nem számítva, végig vezetve biztosan legyűrte ellenfelét (28-22). A mérkőzés lefújása után Thierry Weizman (neki orvosként joga volt a kispadon ülni) odament a román játékvezetői pároshoz (Diana-Carmen Florescu, Anamaria Stoia), és szemmel láthatóan reklamált. Később így emlékezett az estre „Azt mondtam nekik, ez egy «szuper» meccs volt, s értsék, úgy, ahogy akarják”, majd hozzátette az egy héttel korábban mondottakat: „Mindig csak a nagyokat favorizálják!” S ezzel előre vetítette a a francia sajtó reagálását a történtekre…

 

A Győr kiejtette a Metzet

 

Ezt a főcímet adta a L’Euipe francia sportlap a tudósításának, majd alcímben a következőket írta: „Szombaton a Bajnokok Ligája visszavágó mérkőzésen a Metz meghajolt a Győr előtt (28-22). Az első meccs sikere után (32-31) adieu (agyő) a Final Four álmoknak”. Majd a mérkőzés statisztikai adatain kívül 14 sorban elintézi a látottakat: „A francia női kézilabdának még várnia kell, hogy trikolor csapat elérje a Final Fourt. Szombaton Győrben a Metz nem tudott ellenállni a magyar armadának, s a visszavágó mérkőzésen kikapott (28-22). Egy héttel korábban győztek (32-31, a vége előtt 15 perccel még öt gól előnyük volt), most a metzi lányok 25 percig ellenálltak a nyomásnak (9-10), mielőtt megadták magukat (28. percben 10-16, a szünetben 12-17).  Túl sok büntetést kaptak (4 kiállítás 2 percre), s az első meccsen csodálatos játékot nyújtó Ana Gros (10 gól) a visszavágón nem érvényesült (4 gól, 1 az első félidőben). Soha nem sikerült behozni a lemaradást. Szembe velük a Győrben a brazil Eduarda Amorim (7 gól) és Nycke Groot  (6 gól) különlegesen hatékony volt. S Győr a Final Fourban (május 6-7., Budapest) találkozni fog a CSM Bucuresti, a Buducsnoszt Podgorica és a Vardar Skopje csapatával.”

 

Metz legyőzve a Győr által, s megálltak a negyeddöntőben

 

A kissé magyartalan főcímet a France Bleu Lorainne honlap adta a tudósításának, majd a cikkben így folytatta: „Nem sikerült az európai álom a Metz Handballnak. A sárkányok szombaton kikaptak 28-22-re a győri magyaroknál. A visszavágó meccsen nem sikerült rivalizálni a magyar mumussal. Még hosszú út áll előttük, még mielőtt Európa nagyjai lesznek. Ezen a mérkőzésen mutatottak nem hasonlítottak a Metz Handball eddigi játékára. Miután csodálatosan játszottak a saját arénájukban a Győr ellen, most szombaton a sárkányok nem tudták megismételni a bravúrt magyar földön. Sőt, még az első Smits gólt kivéve, egyszer sem vezettek. A metzi lányok – apránként megelőzve a magyar sztárok által – elvesztették a találkozó fonalát egészen hat gól hátrányig. Az eredmény annál is inkább dühítő, mivel az első meccs után (győzelem Metzben 32-31), senki és semmi nem tiltotta meg, hogy reméljünk. »Nagyon csalódottak vagyunk – mondta könnyes szemmel a győri szállásuk folyosóján Grace Zaadi –, mert nagyon hittünk benne. Tudtuk, hogy nyerhetünk, hogy rivalizálhatunk. Féltek tőlünk!« A többi játékos is csatlakozott a csapatkapitányhoz, s hosszasan panaszolták a csalódottságukat. Pedig nincs miért csalódottnak lenni. Ha visszatekintünk a most befejeződött európai körútra, a Metz büszke lehet. A sárkányok büszkék lehetnek, mert eljutottak a negyeddöntőbe. Ez még soha nem történt meg a klub történetében. Arra is büszkék lehetnek, hogy legyőztek három nagy csapatot (Buducsnoszt, Vardar Skopje, Győr). »Remélem, néhány nap múlva gratulálni fognak nekünk azért az útért, amit megtettünk« – zárta a nyilatkozatát Grace Zaadi.”

 

Luciano: „Soha nem a bírók miatt vesztettünk”

 

Ellentmondásos főcímmel indítja tudósítását a Le Républicain Lorrain internetes oldala, majd három soros alcímmel folytatja: „Mint ahogy az első mérkőzésen, a metzi lányok szívszorongató emléket őriznek a bíráskodásról. A román páros ítéletei néha vitathatók voltak, de ez nem magyaráz meg semmit.” Maxime Cohen, a cikk szerzője az első mondatában felteszi a kérdést: „A Bajnokok Ligája megengedheti-e magának, hogy a Budapesten sorra kerülő Final Four előtt három héttel elveszítse az utolsó magyar csapatot?” Majd így folytatja: „Ez volt a kérdés minden metzi fejében a mérkőzés után Győrben. A metzi arénában a bíráskodás kevésbé volt vitatható. Tegnap viszont nem ez volt a helyzet.” A szerző a megállapítására rá is tesz egy lapáttal három nyilatkozat formájában. Grace Zaadi: „Nem éreztem, hogy jobban kezeltek volna a bírók. Nem vagyok elégedett egyáltalán a bíráskodással, ők m…” (itt négy csillag következik; valószínűleg  a „monstre” szór használta a csapatkapitány, aminek szörnyeteg a jelentése). Ana Gros: „Ma megint nem kaptunk segítséget. Nem akarok erről sokat beszélni, de harcolnunk kellett a Győr és a bíráskodás ellen is. Pontosan úgy, mint az első meccsen.” Ailly Luciano: „Soha nem a bírók miatt vesztettünk. Most, hogy a bírók sokat fújtak ellenünk, amikor áthatoltunk a védelmükön, azt kérdeztük magunktól: lenne-e Final Four Budapesten magyar csapat nélkül is? Tudtunk volna nyerni, s mi mindent megtettünk ezért, de ez nem volt elég.”

 

"Az egyik csapatnak előre lejátszott parti volt”

 

A kézilabda újdonságokról beszámoló francia honlapot (hand.news.fr) elárasztották a kommentek. Nagy részük a bíráskodásra fogja a vereséget és a kiesést. Néhány hozzászólás találomra kiválasztva:

              bref: „Közepes bíráskodás és egy rossz értelemben vett agresszív győri csapat, akik még trükköztek is. Kár, mert egy tehetséges csapat, erre nekik nem volt szükségük.

              sasori 9.”Nagyon erős? Nem! – itt valószínűleg az előző hozzászólásra reagál. A szerk. – A Metz drágán megfizette a fekete lyukat az első félidő végén. A Győr türelmes volt, s várta a kedvező pillanatot,, hogy keresztre feszítse a Metzet. A hat perces fekete lyuk a 24. perctől a 30. percig volt. A második félidő: a különbség elég nagy, a Metz küzdés helyett felveszi a rossz szokásait, sietség, labdavesztés, pontatlan lövés, stb. A Győr azonnal kihasználja ezeket; csak ennyi. Amorim ravasz, ahogy Nora Mörk is, a metzi lányokat hibázásra késztetik. Amorim provokálta Ana Grost egy fejre mért ütéssel. A szlovén lány ezt meg akarta bosszulni és… és meg is lett az eredménye, négy perccel fizetett érte. Ahhoz, hogy legyőzzék a Győrt, Mörköt, Görbiczet és Amorimot kellett ellenőrizni. Ők a három tartóoszlop. Ráadásul elég csalfák: mesterei a provokációnak. A sárkányoknak sikerült lelassítani Mörköt és nyomást gyakorolni Görbiczre, de szabadon hagyták Amorimot.!!!  És Grooot!!! A tény, hogy a Győr „alattomos ütéseket” adott, hogy megtörje a Metzet, mely azt jelenti, hogy a magyarok komoly ellenfélként kezelték a francia csapatot. A győri lányok féltek tőlük, mert a leendő európai „tenort” látták meg bennük. Remélem, a jövőben a Metzet a Final Fourban és Európa tetején találjuk, ehhez viszont találnia kell egy Amorim szintű játékost!. A Metz emelt fővel hagyhatja ott a Bajnokok Ligáját.”

              Rokomet 84: „Közepes bíráskodás??? Nem vagyok kimondottan Metz szurkoló, de a mérkőzést látván, van miért skandalumot kiabálni!!! A Győrnek nem volt szüksége erre, a Metznek pedig lehetetlen volt reménykedni is valamiben a ma esti sípolás után. Szégyellni való esetek voltak, az egyik csapatnak előre lejátszott parti volt. Komolyan azt gondolom, hogy a francia bírók nem rosszak, annak ellenére, hogy sokan ezt állítják. De a mi bíróink főleg becsületesek. De ez nem mindenütt van így.”

              Styx:Mindig a bíróra fogni, ez bolondság. A Metz a jobb csapat ellen vesztett.”

              Averell: „A bíráskodásról beszélni eléggé rosszhiszeműség. Őszintén, a Metznek sok helyzete volt a 2. félidőben, hogy visszajöjjenek -3-ra, -2-re, ami meg tudta volna változtatni a meccs menetét. Egyébként, a Győr erősebb és nyugodtabb csapat. Érezhető, hogy megszokták az ilyen jellegű meccseket, a Bajnokok Ligájában, sorozatban játszanak negyeddöntőt, elődöntőt és döntőt. Amikor öt gólra voltak Metzben, nem pánikoltak be, nem volt törés a játékukban, ellenkezőleg, visszajöttek döntetlenre.”

 

              Fotó: www.ehfcl.com

 

 

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk