Kézilabda kupa

Veszprém: Mirko Alilovics megy - Sterbik Árpád jön

Sterbik Árpád:

„A Veszprém hívását nem tudtam visszautasítani.”


A mai napon (2017. november 29.) vált hivatalossá, hogy Sterbik Árpád 2018. július 1-től a Telekom Veszprémben folytatja a pályafutását. Az alábbiakban a világklasszis kapussal készült beszélgetés olvasható.

          – 2018 nyarán visszatér Veszprémbe. Mit jelent számodra ez a szerződés?
     
    – Volt több ajánlatom is, de a Veszprém hívását nem tudtam visszautasítani. Az eddigi karrierem során az tartott életben, az tartott ezen a szinten, hogy mindig a legmagasabb célokért küzdöttem. Ez Veszprémbe érkezésemkor kezdődött, ahol a Bajnokok Ligájában játszhattam és az elvárások évről évre egyre nagyobbak lettek. Ez igaz volt a következő állomáshelyeimre is. A Telekom Veszprém évek óta Európa legjobb néhány csapata közé tartozik, ezért nem volt kérdés számomra, hogy hova igazoljak.

           – 2001 és 2004 között már játszott Veszprémben? Hogyan tekint vissza azokra az évekre? Melyek voltak a legszebb pillanatok?
          – A Veszprém volt az első komoly klubom, ahol belecsöppentem egy komoly bajnokságba és a Bajnokok Ligájába is. Ez az első pillanattól nagy élmény volt számomra. Egy nagyon jó társaság jött össze akkor, akikkel sikerült a döntőig eljutni. De említhetném nagy élményként a Szeged elleni küzdelmeket is. Szóval rengeteg szép pillanat volt.

          – Az elmúlt években többször is pályára lépett a Veszprém Arénában, ahol mindig szeretettel fogadtak a szurkolók. Milyen emlékei vannak erről?
          – Mindig örömmel megyek Veszprémbe, a szüneteimet többnyire ott töltöm. Rengeteg ismerősöm, barátom van arrafelé a régebbi időkből és a Veszprém-játékosként eltöltött évek utáni időszakból is. Veszprémben otthon érzem magam, szívesen megyek ezért az Arénába is. A szurkolók mindig szívesen látnak. Voltak pozitív és negatív kimenetelű csatáim ott a távozásom óta, de az eredménytől függetlenül mindig szertettel voltak felém a Veszprém-drukkerek. Ez mindig is nagyon jól esett, hiszen az jelentette számomra, hogy tisztelnek és becsülnek.

         November 20-én ünnepelte a 38. születésnapját, de még mindig csúcsformában véd, ezt bizonyította a múlt hétvégén, a Löwen elleni mérkőzés utolsó másodperceiben is, amikor döntetlenre mentette a találkozót. Mi a titka annak, hogy még mindig ilyen magas szinten teljesít?
          – Ahogy említettem már a motiváció rengeteget jelent. Egy kisebb csapatban, ahol nincsenek olyan nagy célok, nehezebb játszani, legalább is számomra nehezebb lenne ugyanolyan profi szinten maradnom. Fontos emellett, hogy elkerüljék az embert a sérülések. Szerencsére nem volt ezzel problémám az elmúlt években. De amit a leginkább ki kell emeljek: fejben rendben kell lenni és motiváltnak kell maradni folyamatosan. 16-17 éve játszom a Bajnokok Ligájában és mindig törekedtem arra, hogy ne vegyek lazán egy találkozót se, ennek érdekében mindig a következő meccsre koncentráltam csak. Arra törekedem mérkőzésről mérkőzésre, hogy egy jó szintet tartsak, és bizonyítsak magamnak, a családomnak, a klubomnak és a szurkolóknak. Nagy bennem a bizonyítási vágy. Ezt tart engem ezen a szinten. Mindig éhes vagyok a sikerekre. A Vardarba érkezésemkor is az lebegett célként előttem, hogy egyre jobbak legyünk és egy történelmi tettet vigyünk végbe. Erős bennem a vágy, hogy még több mindent nyerjek. Ez hajt engem napról napra.

          Veszprémben mindenki az első Bajnokok Ligája győzelemről álmodik, Sterbik Árpád viszont már négyszer is megnyerte azt, legutóbb 2017 júniusának első hétvégéjén. Véleménye szerinted mi a kulcs a végső diadalhoz Kölnben?
          – Mindenki arról álmodik, hogy Bajnokok Ligáját nyerjen, a favoritok és a kevésbé favoritok egyaránt. De az egész sorozat folyamán meccsről meccsre kell jól játszani, hiszen a csoportbeli végső helyezésed nagyban befolyásolja azt az utat, amely Kölnbe vezet. Számomra minden évben a legfontosabb az volt, hogy bejussunk a Final Fourba, és ha már ott vagyunk, akkor gondolkozhatunk azon, hogyan nyerjük meg azt. Minden csapat erősít évről évre, nehéz garantálni azt, hogy ismét bejutsz a legjobb négy közé. Kölnben tulajdonképpen egy 24 órás torna zajlik, amelyre jól fel kell készülni fejben és fontos, hogy a csapatjáték is összeálljon. Emellett a szerencsére is szükség van, annak érdekében, hogy elkerüljenek abban a két napban a sérülések, ráadásul a legtöbb találkozó egy-két labdán múlik csupán.

         Megannyi csapat- és egyéni trófeát nyert már, melyikre a legbüszkébb?
          – Minden olyan alkalom, amikor először nyersz valamit, az válik később a legemlékezetesebbé. Amikor először élsz át egy nagy sikert, az legfantasztikusabb. Számomra ez a Ciudad Reallal megnyert Bajnokok Ligája trófeám. Aztán minél többször nyersz meg valamit, annál mérsékeltebb annak megünneplése. Ez igaz a szurkolókra és a játékosokra egyaránt.

         Azok számára, akik nem, vagy kevésbé ismernének a régi időkből, egy kicsit meséljen magáról. Hogyan jellemezné magát, mint magánember? Mivel tölti legszívesebben a szabadidejét?
          – A szabadidőmet főként pihenéssel töltöm, de amikor a gyermekeim – a fiam és a lányom – hazatérnek az iskolából, én pedig az edzés után, akkor felgyorsul az otthoni élet is. Elég nyugodt típus vagyok a pályán és azon kívül egyaránt. Persze néha, a helyzettől függően a pályán azért ideges is tudok lenni. De a pályán kívül mindig nyugodt ember vagyok. Különösebb hobbim nincs, a kézilabda az életem. Sok kézi meccset nézek, ha tehetem, figyelemmel követem egykori csapattársaim mérkőzéseit.

         Zárásként mit üzen a veszprémi szurkolóknak?
          – A veszprémi csapat mindent meg fog tenni a jó teljesítményért a jövőben is. Én mindig a maximumot akarom adni. Lehet, hogy ez egy adott meccsen öt védést jelent, valamikor pedig húszat. Természetesen utóbbi esetében boldogabb vagyok, de a legfontosabb, hogy nyugodt lelkiismerettel tudjak hazamenni a találkozót követően. Igyekezni fogok minél többet hozzátenni a Veszprém céljainak eléréséhez és minél jobb eredményeket elérni a csapattal. A Veszprém-drukkerek évek óta a csapat mögött állnak, bízom benne, hogy ez a jövőben is így lesz, hiszen ők egy nagy plusz segítséget adnak a csapatnak.

 

          Forrás: Telekom Veszprém. Fotók: Melczer Zsolt

 

2017-11-29

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk