Kézilabda kupa

Tizennyolc játékos utazik az Európa-bajnokságra

A sajtótájékoztató nyitányán Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke gratulált a 2017-es legjobb magyar kézilabdázóinak, köztük az eseményen jelen lévő Lékai Máténak.
          – Az Európa-bajnoki célkitűzéseket illetően fontos szem előtt tartanunk, hogy a tavalyi év fontos változásokat hozott a nemzeti csapat életében, Ljubomir Vranjes személyében remek edzője lett a csapatnak, amelyben viszont már nem szerepel Nagy László, Iváncsik Gergő, Fazekas Nándor, Gulyás Péter, Zubai Szabolcs, Ilyés Ferenc és Iváncsik Tamás, valamint nem lesz ott különböző okok miatt több más játékos sem. A keret tehát sokat változott, az elnökség nevében mondhatom: örülünk, hogy sok fiatal játékos kap lehetőséget, a keret közel fele 1995 után született. Ígéretes csapattal vágunk neki az Európa-bajnokságnak, melyről tudjuk, hogy a sportágban legnehezebb verseny, amelyen eddigi legjobb eredményünk még 1998-ból egy 6. helyezés. Éppen ezért reális célként azt tűzhetjük ki, hogy legalább hat mérkőzést játsszon a csapat, azaz jusson be a középdöntőbe, ha még több találkozót játszhatunk, már bravúrnak számít, ezzel együtt bizakodóan várjuk a tornát.
          – Megfiatalított csapattal vágunk neki a kontinens viadalnak, új időszámítás kezdődött Ljubomir Vranjes érkezésével  – hangsúlyozta Marosi László alelnök. – Jó képességű, hajtós csapat a magyar, a rutin több játékosnál még hiányzik, de az Európa-bajnokságon is az a cél, hogy tapasztalatot szerezzenek a keret tagjai. A célként megfogalmazott legalább hat mérkőzés egyben lehetőséget is jelent a fejlődésre, ugyanakkor a júniusi világbajnoki selejtezők miatt is fontos, hogy továbbjussunk a középdöntőbe, hiszen ez esetben a párharcok sorsolásakor a kiemeltek közé kerülünk.
          – Örülök, hogy itt lehetek, nagyon izgatott vagyok. Nem mi vagyunk a favoritok Dánia és Spanyolország ellen, nehéz csoportba kerültünk, de a tőlünk telhető legtöbbet megtesszük az Európa-bajnokságon – kezdte beszédét remek magyarsággal Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány, majd angolul folytatta: – Nagyszerű hangulatban készült a csapat, tíz nap alatt is sokat fejlődtünk védekezésben, lerohanásban. Minden játékosnak megvan a maga szerepe. Természetesen még akad dolgunk a rajtig, de a jó játékerőt képviselő svéd csapat ellen is látszott, hogy hol járunk. A fiatal játékosoknak nincs veszítenivalója, így az önbizalmunk is megvan. Tizennyolc játékossal indulunk útnak, több cserére van lehetőség, elsősorban beállóban és a széleken lehet rotáció. Mint mondtam, Dánia és Spanyolország ellen nem mi vagyunk az esélyesek, de mindent megteszünk, Csehország ellen pedig, ha jól játszunk, nyernünk kell. Száz százalékosan odatesszük magunkat az Európa-bajnokságon Magyarországért!
          Lékai Máté a sajtótájékoztatón reagált az év kézilabdázója kitüntetésre is:
          – Büszke és boldog vagyok, hogy pályafutásom során először elnyertem a címet, köszönöm mindenkinek, aki érdemesnek talált rá. Ami az Európa-bajnokságot illeti, mindig a következő mérkőzésre készülünk, tehát a dánok állnak a fókuszban. Ha jól vesszük a rajtot, remek tornánk lehet Horvátországban. Bízom magunkban!

          Juhász Ádám a 2017-es világbajnokságon balszélsőként robbant be a köztudatba, és szeretne idén is jól teljesíteni:
          – Tavaly talán sikerült kis meglepetést okoznom. Idén ez nehezebb lesz, jobban ismernek, de szeretnék fejlődni és a fiúkkal együtt minden mérkőzésen száz százalékot nyújtani.

          Az MKSZ Elnöksége döntött arról is, hogy a válogatott részére az 1-8. hely elérése esetén jár prémium, a teljes csapat 1. helyezés esetén 80, 2. hely esetén 70, bronzérem esetén 60 millió forintot kaphat, a további helyekért sorrendben 50, 40, 30 millió forint jár, a 7-8. hely egységesen 15-15 millió forintot ér.

          Forrás: MKSZ

 

2018-01-10

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk