Kézilabda kupa

Kubatov Gábor: Bajnokok Ligája-győzelemre törünk!

A világ egyik legjobb irányítójának tartott Darja Dmitrijeva 1995. augusztus 9-én született az oroszországi Togliattiban. Szülővárosában kezdett kézilabdázni, majd 14 évesen a Dinamo Volvográdhoz igazolt, amellyel kétszer megnyerte az orosz bajnokságot és 2015-ben eljutott a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjé- be, s 19 évesen a Bajnokok Ligája góllövőlista nyolcadik helyén zárt. Az idényt követően visszatért a Lada Togliattihoz, majd 2019-ben a CSZKA Moszkva játéko- sa lett, mely tagjaként 2021-ben bajnok lett, 2022 óta pedig a szlovén rekord- bajnok Krim Ljubljanát erősíti. Dmitrijeva az orosz válogatottal érte el pályafutása eddigi legnagyobb sikereit. Ifjúsági és junior Európa-bajnoknak, junior világbaj- noki ezüstérmesnek vallhatja magát, de a csúcs kétségkívül a 2016-os olimpián nyert aranyérem, ráadásul a torna legjobb irányítójának választották. A 2020-as olimpián ezüstéremmel zárt az oroszokkal, a góllövőlista nyolcadik helyén vég- zett, ezzel csapata harmadik legeredményesebb játékosa volt. Leendő játéko- sunk az előző Bajnokok Ligája-idényben 16 mérkőzésen egyéni csúcsot jelentő 85 gólt lőtt (ez mérkőzésenként átlagban több, mint öt gólt jelent), egy sárga lapot kapott, kilenc alkalommal állították ki két percre, s egy esetben jutott a végleges kiállítás sorsára. Ezt a mutatót a futó szezonban is tartja, öt mérkőzésen 25 gólnál jár, s két esetben kapott kétperces kisbüntetést.

Laura Glauser nevét az elmúlt hetekben különösen sokat hallhattuk, hiszen a decemberi világbajnokságon Franciaországgal aranyérmet nyert, és a torna legjobb kapusának választották. Pályafutását szülővárosában, Besanconban kezdte, majd 2010-ben, még tizenhetedik születésnapja előtt szerződött a Metz Handball csapatához, ahol tíz évet töltött, bezsebelt hét bajnoki címet és két kupa-aranyat, egyszer az EHF-kupa döntőjébe is bejutott. 2020-tól két éven át a Győri Audi ETO KC együttesét erősítette, hazánkban egy-egy bajnokságot és kupát nyert, a Bajnokok Ligájában egy ezüst- és egy bronzérem a mérlege, továbbá a 2021-2022. évi idényben a sorozat legjobb kapusa lett. Franciaország felnőtt válogatottjában 2012-ben mutatkozott be, attól kezdve 2016-ban olimpi- ai ezüsttel, 2018-ban Európa-bajnoki arannyal, 2021-ben világbajnoki ezüsttel, 2023-ban pedig – amint azt fent említettük – világbajnoki arannyal gazdagodott az éremgyűjteménye. Glauser a jelenlegi idényt a CSM Bucuresti csapatánál tölti, onnan érkezik a Népligetbe 2024 nyarán.

Honfitársa, Orlane Kanor is Bukarestben szerepel jelenleg, igaz, a CS Rapid ala- kulatánál. A balátlövő 1997. június 16-án született a Karib-térségben található Guadeloupe régióban. Pályafutását a Zayen-La Morne csapatában kezdte, majd 2015-ben költözött Franciaországba, a Metz Handball játékosa lett. A 2016-2017. évi idényben, tizenkilenc évesen mutatkozott be a felnőttcsapatban, a következő idényben pedig már rendszeresen játéklehetőséget kapott – a gyor- saságával, dinamikájával, robbanékonyságával hívta fel magára elsősorban a figyelmet. Természetesen a Bajnokok Ligájában is szerephez jutott, miközben négyszer nyert francia bajnokságot és háromszor Francia Kupát. 2022 nyarától a román Rapid Bucuresti játékosa, az előző idény során a Bajnokok Ligájában 17 mérkőzésen lőtt 53 gólja egyéni csúcs, a mostani idényben pedig hat találkozón 21 találatnál jár. A francia válogatottban 2017-ben mutatkozott be, az év végi világbajnokságon pedig rögtön aranyéremmel nyitott, majd 2018-ban az Euró- pa-bajnokságon is első helyen zárt. A legfrissebb siker neki is a 2023-as világbaj- noki arany, amelyhez harminckét góllal járult hozzá, a döntőben Norvégia ellen négyszer talált be.

A 188 centi magas, balkezes átlövő, Valerija Maszlova 2001. január 23-án szüle- tett Rosztovban. Szülővárosa felnőttcsapatában a 2017-2018. évi szezonban mutatkozhatott be, s együttesével, a Rosztov-Donnal sorozatban három bajnoki címet gyűjtött be, két kupagyőzelmet is ünnepelhetett, illetve 2019-ben bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. 2020-tól két évig a montenegrói WHC Buducsnoszt BEMAX együttesében kézilabdázott, az előző szezont a francia Metz Handball gárdájánál töltötte, a nyáron pedig a szintén francia Brest Bretagne Handball csapatához igazolt. Az előző idény a Bajnokok Ligájában a Metz színeiben 16 mérkőzésen lépett pályára, 25 gólt jegyeztek fel a neve mellé, s öt alkalommal állították ki két percre. BL-negyeddöntő két találkozóján összesen kilenc gólt lőtt a Fradinak, élete eddigi legjobb idényét azonban most futja. A Bajnokok Ligájá- ban nyolc forduló alatt 48 alkalommal volt eredményes, és ezzel egyébként 52 gólos Andrea Lekics által vezetett góllővőlista hatodik helyén áll.

Forrás: fradi.hu 
Fotó: Petter Arvidson, Bildbyrån / Pascal BROCARD / LER / Michel DELL'AIERA

 

2023-12-31

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk