Kézilabda kupa

Carlos Ortega: Ellopták tőlem, hogy Bajnokok Ligáját nyerjek!

2012 nyarán egy új korszak kezdődött a veszprémi kézilabdázás históriás könyvében Carlos Antonio Ortega érkezésével. A hispán tréner három-három magyar bajnoki címben és kupagyőzelemben, egy SEHA-liga diadalban és két Bajnokok Ligája négyes döntős szereplésben vállalt szerepet vezetőedzőként a magyar rekordbajnok élén. Ezzel az eredménysorral a klub történetének legsikeresebb edzői közé írta be magát. A 2015/16-os szezon elején azonban ennek ellenére is az állásába került, hogy csapata nem tudta megnyerni a klubvilágbajnokságot, s hogy pontot vesztett a Bajnokok Ligája első fordulójában a lengyel Orlen Wisla Plock otthonában.
          – Sok ajánlatot kaptam miután a veszprémi fejezet lezárult, de ezek többségét nem éreztem kellőképpen izgalmas kihívásnak. Aztán egyszer csak megcsörrent a telefonom. A Japán Kézilabda Szövetségtől kerestek meg, hogy volna-e kedvem elvállalni a világbajnoki selejtezők idejére a szövetségi kapitányi posztot. A japánok még abba is belementek, hogy Magyarországon készülhessek a nemzeti csapatukkal, így további négy hónapot még az országban tölthettem, ami a családom szempontjából nagyon fontos volt – emlékezett vissza a távozását követő első kihívásra Ortega, aki a sikerrel megvívott kvalifikációval hat év kihagyás után vezette vissza a világbajnokságra a szigetország válogatottját.
         – Óriási sikerként könyvelték el Japánban, hogy a kijutottunk a világbajnokságra. Szemé ly szerint hatalmas élményt kaptam a nemzeti csapatnál eltöltött idő alatt. A megbízatásom eredetileg a selejtezőre szólt, de később úgy alakult, hogy a franciaországi világbajnokságon is én ülhettem a kispadon. Sohasem dolgoztam korábban ilyen őszinte környezetben, rendkívül büszke vagyok arra, amit elértem ezekkel a nagyszerű emberekkel – tette hozzá a spanyol szakember, aki a sikeres kvalifikációt követően, a 2016/17-es szezon közepén ugrott be „másodállásban” a dán Kolding megüresedett vezetőedzői posztjára. Dániában másfél évet töltött, ez idő alatt pedig rendre nem várt akadályokba ütközött a mindennapos munka során.
         – A legtöbb játékosom nem Koldingban, hanem Koppenhágában, jó háromórás útra lakott a csarnokunktól. Úgy volt, hogy ez rövid időn belül változni fog, azonban ez nem valósult meg. De nem csak ezzel a tényezővel kellett megküzdenem. Hónapokig nem kaptunk fizetést, a második szezonom végére tisztán látszott, hogy nem egyeznek az elképzeléseink a vezetőséggel, így új csapat után néztem.
          Ortega ekkor kis híján le is szerződött egy rangos nemzeti csapat élére, de kapott egy újabb ajánlatot, amire nem tudott nemet mondani.

          – A Hannover csomagja minden szempontból remeknek tűnt. S ami a legfontosabb, a családom számára is kedvezőbb volt, így több időt tölthetek velük, ami különösképp fontos számomra. Kifogástalan körülmények között edzhetünk, a játékoskeret is sokra hivatott. Fantasztikusak a szurkolóink, s már most úgy érzem, hogy remek csapatot sikerült építeni – értékelte a zajló szezon tapasztalatait a tréner, aki Kiel-veréssel mutatkozott be a világ legerősebb bajnokságában. Jelenleg pedig a negyedik, európai kupaindulást jelentő pozíciót foglalja el csapatával a Bundesliga tabelláján. Ráadásul az élboly rendkívül sűrű, alakulatának arra is van esélye, hogy jövőre a Bajnokok Ligájában szerepeljen.
          – Az alap kézilabda filozófiám nem változott, továbbra is a veszprémihez hasonló játékszisztémában gondolkodom, amit természetesen az adott keret erősségeihez igyekszem igazítani – árulta el Ortega, aki kérésünkre a spanyol és skandináv kézilabda iskolát is összehasonlította. – Az Európa-bajnokság döntőjében jól látszott a különbség a két elgondolás között: a spanyolok játéka talán lassabbnak mondható, s mind támadásban, mind védekezésben szinte végletekig megtervezett. Ezzel szemben a svédeknél sokkal nagyobb szerep jut az egyéni elgondolásoknak, a nagyobb tempó mellett a kézilabdázók egyéni felelőssége is megnő a csapaton belül.
          Természetesen a Veszprém játékát és Bajnokok Ligája eredményeit is követi a tréner, az elmúlt két szezon elemzésére vonatkozó kérdésünket azonban udvariasan elhárította. Annyit elárult, továbbra is a kölni négyes döntőbe várja a bakonyiakat. – Vranjes mester remek edző. Biztos vagyok benne, hogy tudja, mit miért csinál – fűzte hozzá.


 
        2015-ös veszprémi menesztése is szóba került beszélgetésünk során, amiről markáns véleményt formált:

          – Úgy gondolom, hogy lenyűgöző munkát végeztünk a csapattal. Évről évre tovább fejlődtünk, ami az eredményeken is tükröződött. Úgy érzem, hogy ellopták tőlem a lehetőséget, hogy Bajnokok Ligáját nyerjek a Veszprémmel.

Forrás: vehirsport.hu / Zatkalik Dániel – Fotó: sport.de

2018-03-14

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk