Kézilabda kupa

2016/17. évi VELUX EHF FINAL4 előzetes 1. rész

 

2016/17. ÉVI VELUX EHF FINAL4 ELŐZETES – 1. RÉSZ

 

„Nem esélyesek, de nem is esélytelenek”

 

Május 2-án a kölni Steigenberger Hotelben sorsolták ki a Bajnokok Ligája 2016/17. évi VELUX EHF FINAL4 elődöntőinek párosítását. A négy résztvevő csapat érdekes elegyet alkot. Az FC Barcelona Lassa az egyetlen csapat, mely nyert már Bajnokok Ligáját (a Bajnokcsapatok Európa-kupájával együtt kilencet), s a Final Four történetében hatodik alkalommal szerepel a legjobb négy között. A Telekom Veszprém és a Paris Saint-Germain Handball együttese résztvevője volt a tavalyi Final Fournak; a veszprémiek negyedszer, a párizsiak pedig másodszor részvevői a négyes döntőnek. A HC Vardar abszolút újonc, negyedik próbálkozásuk járt sikerrel.

A 2016/17. évi VELUX EHF FINAL4 elődöntőinek párosítása:

 

Telekom Veszprém – Paris Saint-Germain Handball

HC Vardar – FC Barcelona Lassa

 

A sorsolás után megoszlottak a vélemények: volt, aki örült (ennél jobb nem is lehetett volna), s volt, aki csóválta a fejét (bomba erős csapat, világválogatott). Hogy melyik tábornak van igaza, az majd el fog dőlni szombaton az első mérkőzésen. Mi szerényen csak annyit tennénk hozzá, hogy az idei forma alapján nem mondható a mérkőzés esélyesének a Telekom Veszprém, sőt, a másik két csapat ellen sem mondható annak. Mire alapozzunk ezt a megállapítást? A 2016/17. évi szezonban mindhárom csapattal találkozott a Telekom Veszprém, egy döntetlen kivételével hat vereséget szenvedett (a Bajnokok Ligájában az A-csoportban a Paris Saint-Germain és az FC Barcelona együttesétől mindkétszer kikapott, a SEHA-ligában az egy döntetlen mellett a HC Vardar is elverte kétszer). A játékosok a nyilatkozataikban is érződnek a fent leírtak:

Iváncsik Gergő: „Szerintem itt már nincs olyan csapat, akit bárki is szeretne kapni. A legjobb négy csapat jutott ide, egyáltalán nincs könnyű ellenfél. Csapaton belül ment a tippelgetés, hogy vajon kit sorsolnak ki ellenfelünknek. Én is azok között voltam, akik a PSG-t mondták és ez be is jött. A körülmények és a meccsek felvezetése biztosan olyan lesz, mint az elmúlt években. Egy meccsen fog múlni, hogy döntőt játszunk-e, de előtte a Párizsra kell koncentrálni és a legjobban felkészülni rájuk. Jó volt ez a Montpellier elleni találkozó abból a szempontból, hogy az eddigi meccseinket úgy játszottuk, hogy az első félidőben teljesítettünk jól, aztán a másodikban visszaestünk. Ez most pont fordítva történt, ami szerintem minket is meglepett kissé. Szerencsére nem maradtunk bent az öltözőben, hanem magunkra találtunk, és úgy jöttünk ki a második félidőre, ahogyan azt kell.”

Dragan Gajics: Az első gondolatom a sorsolás után: már megint egy francia csapat. Egyet kiejtettünk, most pedig egy másikkal játszunk. Nekem személy szerint egyébként nem volt kívánságom arra vonatkozóan, hogy kivel szeretnék játszani. Egyik résztvevő csapatot sem győztük még le ebben az idényben, szóval most már itt az ideje egy diadalnak. Nyernünk kell a Párizs ellen, aztán lehetőleg még egy győzelem a döntőben, és ennyi…”

Cristian Ugalde: „A sorsolás előtt nem volt kívánságom, hogy kivel játszunk. Úgy gondolom, hogy megérkeztünk a négy legjobb csapat közé, még akkor is, ha a másik hármat nem tudtuk legyőzni idén. Emiatt most már csak egy esélyünk van a javításra. A karácsonyi szünet óta meccsről meccsre fejlődünk. Jó formában vagyunk, és szerintem, megverhetjük őket. Itthon egy góllal kaptunk ki, kint pedig úgy, hogy jól játszottunk. Megverhetjük őket, mint ahogy azt tettük az elmúlt években, a negyeddöntőkben. Ez a meccs jóval fontosabb lesz, mint a novemberi, elvesztett találkozók voltak.”

Nagy László: „Biztosan nagyon látványos lesz, és szerintem egyetértetek velem, ha azt mondom, hogy a négy legjobb csapat jutott Kölnbe 2017-ben. Nagy örömmel tölt el, hogy mi is itt lehetünk a 4 legjobb csapat között, mivel voltak olyan időszakok ebben a szezonban, amikor talán még a leghűségesebb szurkolóink is megkérdőjelezték, hogy vajon eljuthatunk-e idáig. Bevallom, hogy tényleg voltak nehéz időszakok jó pár sérülésnek köszönhetően, de úgy hiszem, hogy ezeknek a dolgoknak a leküzdése erősebbé tett minket. Tudtuk, hogy az ősz nagy része a túlélésről fog szólni, de sosem adtuk fel a reményt, és hittük, hogy amikor eljön az idő, lehetünk olyan jók, amilyenek lenni tudunk. Az utóbbi két Final Fourban mindenki azt mondta, hogy mi vagyunk az esélyesek, ehhez képest mégis csak az ezüsttel kellett megelégednünk mindkét évben. Most nem mi vagyunk az esélyesek, azonban nem is vagyunk esélytelenek. Itt már nincsenek esélyesek, vagy esélytelenek, csak négy egyenlő képességű és elszánt csapat, ugyanazzal a céllal. Az viszont igaz, hogy mind a négy csapatnak más az erőssége. Például a mi elődöntőbeli ellenfelünk támadó potenciálja kiemelkedő, míg a mi erősségünk a védekezésünk. Ezek az összecsapások mindig érdekesek, és általában kiváló meccseket játszunk egymással. Meglehet, hogy ősszel kikaptunk itthon a francia sztárcsapattól, de úgy gondolom, hogy a szezon első felében akkor hoztuk a legjobb játékunkat. Természetesen nem szeretnénk 0-3-ra végezni a PSG ellen ebben az idényben, és remélem, hogy tanultunk az előző találkozókból. Egészséges hozzáállással készülünk a meccsre. Tudjuk, hogy a PSG nem fog ajándék gólokat adni nekünk, de nagyon is pozitívak vagyunk az összecsapásunk előtt. Kulcsjátékosaink harcedzett veteránok, akik ismerik az ilyen sordöntő meccsek atmoszféráját, és nyomás alatt is jól teljesítenek. Mind együtt vagyunk és elszántak, hogy végre felemelhessük azt a trófeát, amit ez a klub olyannyira megérdemel.”

 

Paris Saint-Germain Handball

 A párizsi sztárcsapat a Bajnokok Ligája A-csoportjában a 2. helyen végzett (14 mérkőzés, 12 győzelem, 2 vereség, 451-383-as gólkülönbség, 24 pont).  A nyolcad döntőben a HBC Nantes (26-26, 36-27), a negyed döntőben a MOL-Pick Szeged (30-27, 30-30) ellen jutottak tovább.

2016/17

2016.11.27.

Paris Saint-Germain

Telekom Veszprém

28-24

(14-12)

A-csoport

2016/17

2016.11.20.

Telekom Veszprém

Paris Saint-Germain

28-29

(14-15)

A-csoport

2015/16

2015.11.28.

MVM Veszprém

Paris Saint-Germain

28-20

(16-14)

A-csoport

2015/16

2015.10.25.

Paris Saint-Germain

MVM Veszprém

29-27

(16-12)

A-csoport

2015/15

2015.04.19.

MKB-MVM Veszprém

Paris Saint-Germain

34-28

(16-12)

1/4 döntő

2015/15

2015.04.12.

Paris Saint-Germain

MKB-MVM Veszprém

24-24

(10-12)

1/4 döntő

2013/14

2014.04.26.

MKB-MVM Veszprém

Paris Saint-Germain

31-26

(12-12)

1/4 döntő

2013/14

2014.04.19.

Paris Saint-Germain

MKB-MVM Veszprém

26-28

(14-12)

1/4 döntő

 

A Telekom Veszprém mérlege a Paris Saint Germain Handball ellen: 8 mérkőzés, 4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 224-210-es gólkülönbség. A két mérkőzés gólszerzői: Ilics 10, Lékai 7, Nagy 6, Nilsson 5, Palmarsson 5, Ugalde 4, Sulics 4, Kopljar 3, Margucs 3, Gajics 2, Iváncsik 2, Gulyás 1 (52 gól), illetve Gensheimer 14, Hansen 8, Abalo 7, N. Karabatics 7, Sztepancsics 6, Remili 6, L. Karabatics 6, Narcisse 2, Möllgaard 1 (57 gól).

Amennyiben idén a Paris Saint-Germain nyerné a sorozatot, úgy Nikola Karabatics lenne az egyetlen olyan kézilabdázó, aki négy csapattal is végső győzelmet ünnepelhetett a Bajnokok Ligájába, miután 2003-ben a HB Montpellier, 2007-ben a THW Kiel, valamint 2015-ben az FC Barcelona színeiben hódította el a legrangosabb klub trófeát. A Paris Saint-Germain legjobb góllövői az idei BL szezonban: Uwe Gensheimer 106, Mikkel Hansen 88 és Nedim Remili 74 góllal.

A Lidl Starligue-ben idén címvédés történt, újra a Paris Saint-Germain lett a bajnok. Összesen hét ponttal előzte meg a második HBC Nantes csapatát: 25 mérkőzésből 24-et megnyert, egyet pedig elbukott. A liga gólkirálya Uwe Gensheimer lett, aki 23 mérkőzésen 160 gólt szerzett. Rajta kívül még kiemelendő góllövés szempontjából Mikkel Hansen, aki 101, míg Nikola Karabatics 96 alkalommal volt eredményes.

Forrás (nyilatkozatok): Telekom Veszprém


A 2. részben a Telekom Veszprém eredményeit boncolgatjuk az FC Barcelona és a HC Vardar ellen, valamint a Bajnokcsapatok Európa-kupájáról és
a Bajnokok Ligájáról, annak győzteseiről (köztük a Budapesti Honvéd SE) közlünk írásokat és statisztikai adatokat.

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk